Отидете към основна версия

3 322 98

Александър Лукашенко: НАТО се подготвя да ни нападне, ще отговорим с ядрено оръжие

  • беларус-
  • русия-
  • нато-
  • украйна-
  • ядрено оръжие-
  • владимир путин-
  • александър лукашенко

Въпреки че Москва претендира за контрол над ядрените оръжия, разположени в Беларус, Лукашенко вече е включил използването им във военната доктрина на страната си

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Автократичният лидер на Беларус Александър Лукашенко обвини НАТО, че планира нападение срещу страната му, и заплаши с използването на ядрено оръжие, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Нападение срещу Беларус означава Трета световна война", заяви Лукашенко пред студенти в Минск, цитиран от беларуската държавна новинарска агенция БелТА.

Както Беларус, така и близкият ѝ съюзник Русия биха използвали ядрени оръжия в такъв случай, каза той. Лукашенко благодари на руския президент Владимир Путин за неотдавнашната промяна в руската ядрена доктрина.

В речта си в Държавния университет по информатика и радиоелектроника Лукашенко заяви, че НАТО има конкретни планове за нападение срещу Беларус. "Американците и поляците вече са се разположили по границата, особено по полската. Знаем, че полското ръководство вече потрива ръце", добави той.

Минск е подготвен за подобни действия и ще реагира незабавно, категоричен бе Лукашенко.

Тъй като НАТО би могло да противодейства на използването на ядрени оръжия със собствени ядрени удари, Русия би разгърнала целия си арсенал. Западът не е готов за подобна ескалация, заяви президентът на Беларус.

Самият Беларус не е ядрена сила, но от края на 2023 г. на негова територия са разположени руски тактически ядрени оръжия. През април Лукашенко спомена за разполагането на няколко десетки ядрени бойни глави, отбелязва ДПА.

Беларус получи и руски балистични ракети "Искандер", които могат да бъдат оборудвани с ядрени бойни глави. Военните самолети Су-25 също са били преоборудвани, за да могат да пренасят подобни оръжия.

Въпреки че Москва претендира за контрол над ядрените оръжия, разположени в Беларус, Лукашенко вече е включил използването им във военната доктрина на страната си.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 57 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: