Last news in Fakti

16 Февруари, 2002 00:00 1 410 0

В света на бизнеса

  • toyota-
  • camry

Ако сте човек със солиден бизнес и си избирате автомобил, трябва да подходите изключително внимателно. Возилото, което ще предпочетете във всички случаи трябва да отговаря на няколко изисквания. На първо място трябва да бъде достатъчно респектиращ и очарователен, за да разкрива класата и вкуса на собственика си. Не е зле също така да бъде практичен, удобен и да ви предлага комфортна возия, така че и след дълъг преход с него да сте съхранили желанието си за сделки и бизнесинтуицията си. На пръв поглед всеки нов автомобил би отговорил на тези изисквания. Но на пръв поглед. Както и на други места, така и при четириколесните съществуват екземпляри, които са по-добри от останалите. Този път ви предлагаме среща с един точно такъв. Аристократът е с далечен азиатски произход и с гордост носи емблемата на японския гигант Toyota. За по-голяма гражданственост неговите създатели са му дали и име, което никак не звучи зле - Camry. Според специалистите новият флагман на компанията идва тъкмо навреме, за да продължи успешната серия на азиатския концерн.

Лукс, класа и удобство са мотото на елегантната японска лимузина

Първото потвърждение на това твърдение човек открива, след като попадне в просторната вътрешност на возилото. Удобството при пътуване е гарантирано както за шофьора и пасажера до него така и за пътуващите отзад. Това в голяма степен става въз­можно, благодарение на нарасналата колесна база и габарити като цяло в сравнение с тези на предшествениците. Когато се заговори за разточителност в оборудването, японецът гордо може да се нареди и сред по-сериозни претенденти. Азиатците не са спестявали и резултатът е впечатляващ. Освен задължителните за съвременните автомобили от подобен клас електрически стъкла и огледала например, получавате бордови компютър, който ви дава различна информация, включително осигурява и Интернет-достъп. Така че с Camry борсовите индекси вече не са проблем - проверка е възможна по всяко време. Седалките са с памет и подгряване. Коженият салон обаче е екстра, за която трябва да платите допълнително. Не е необходимо да включвате чистачките на предното стъкло, когато завали. Електронните сензори за дъжд, монтирани в тях, се грижат сами за удобното пътуване. Качествените звукоизолиращи материали обясняват липсата на неприятни шумове в купето. Новите технологии властват дори при “остъкляването”. При силна слънчева светлина предното стъкло автоматически по­тъмнява. Ако пренасяте големи куфари със служебни документи също не бива да се притеснявате. Багажникът с вместимост 587 литра нарежда Camry сред безспорните лидери по този показател.

Гамата от двигатели е изключително разнообразна

Като най-оптимално решение обаче се налага 2.4-литровият агрегат, който е въоръжен със система за вариращо газоразпределние. Последната се адаптира към различните режими на работа на двигателя, като по този начин оптимизира момента и дължината на откритие на клапаните. Четирицилиндровото сърце на японеца осигурява мощност от 152 к.с. при 5600 об./мин. Максималният въртящ момент пък е 218 Нм при 3800 об./мин.
С такъв източник на задвижване Camry предлага наиситна добро усещане. Тежащият 1390 кг автомобил се изстрелва от 0 до 100 км/ч за 9.2 сек., което никак не е зле за седан от бизнесклас. Натискът вурху педала на газта спира да има ефект при скорост от 210 км/ч. Скоростната кутия, която върви в комплект с този двигател, е петстепенна механична. При по-големите сърца се залага и на автоматична трансмисия с четири степени.
Спирачната система също не е подценена от азиатците. Освен надежните дискови спирачки получавате още антиблокираща система (ABS), електронно разпределение на спирачната сила (EBD), както и спирачен асистент. При разхода на гориво се предполага, че също трябва да сте доволни. При смесен пробег от 100 км, Camry ви набутва само с 8.4 литра гориво.

Външният дизайн е приятен, без да бъде революционен

Някои специалисти дори побързаха да кажат, че външността на лимузината е по-скоро в ретростил. Дори това да е така, чарът на автомобила не е пострадал въобще. Хармоничните класически линии придават нужната елегантност и внушават чувство за сигурност, а именно това трябва да въплъщава в себе си подобно четириколесно. Добрите традиции от предшествениците са добре съчетани с новите елементи, което допринася за ярката идентичност на возилото.

Очаква се новият модел Camry да се продава на европейския пазар за цена от около 28 000 щатски долара.

Станислав Гавазов
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА