Last news in Fakti

28 Юни, 2003 13:47 779 0

Разкази за джунглата

  • fuore formula fx10

Попаднете ли в света на интересните четива за приключения в Южното полукълбо неизменно присъстват надъхани за саморазправа туземци и екзотични животни, които едновременно очароват и плашат... Ягуарът пък е един от тези обитатели на влажните тропически гори, които покоряват със своята грациозност, сила и непреклонност. И ако вече се питате, какво е общото между него и автомобилите, може би е добре да поясним, че при разработката на един спортен автомобил екипът се стреми да въплъти в творението си именно такива качества. А когато става въпрос за съвместна разработка на суперкар между английската благородническа марка Jaguar и испанското дизайнерско студио Fuore, разказът си идва съвсем на място. Като си представите и до какво може да доведе съчетанието между британска прецизност и нюх към детайла с испанския темперамент, значи определено си струва да се запознате по-отблизо с Fuore Formula FX10.

Спортният звяр демонстрира качества на изложението в Барселона

През април тази година каталунската столица Барселона приюти доста атрактивни произведения на четири колела, като испанската чаровница Fuore Formula FX10 (британците от Jaguar помагат само с някои детайли) определено събра погледите. На множеството посетители иберийците бяха подготвили истинска спортна фиеста. Четириколесното от слънчевия полуостров предлага зашеметяващи скорости и висока доза чист адреналин.

Возилото е оборудвано с V-образен десетцилиндров агрегат с по четири клапана на цилиндър. Двигателят осигурява наличието на 640 к.с., а работният обем на гиганта е 6 992 см3.

Максималната скорост, която Fuore Formula FX10 предлага на своя потенцилаен собственик срещу скромната сума само от 300 000 евро, е точно 335 км/ч. Fuore Formula FX10 ще ви зардва максимално дори и с грубата статистика при ускорението, а ако сте късметлия да го усетите и на живо, значи определено имате шанс в живота. От 0 до 100 км/ч резачката излита за 3.8 сек., което е доста прилично постижение.

При създаването на Fuore Formula FX10 конструкторите са търсили имиджа на класически безкомпромисен спортен автомобил. Каросерията на Fuore Formula FX10 е монтирана на тръбно шаси, двигателят се намира в предната част на колата, задвижването идва от задните колела, а оборудването за сигурност на пътя е минимално - сведено е до монтирането на най-необходимото - ABS и ESP.

При дизайнът се залага на футуристичните форми

Погледната отвън испанката определено има с какво да ви впечатли. Предницата на автомобила е максимално издължена и е с подчертано клиновидна форма, напомняща за моделите на Lamborghini от края на 70-те години на миналия век. За потенциалната мощ на хищника подсказват отворите на въздухозаборницте, разположени ниско долу в предната част на автомобила. Не бива обаче да се съмнявате, че ще събудите силна завист и в тези, които ще са принудени да разглеждат четириколесното ви отзад.

Конструкторите явно са решили да проверят колко стопа могат да се съберат на едно място, така че Fuore Formula FX10 отзад предлага истинна светлинна фиеста. Разбира се стандартните крушки от праисторическата ера са заменени от модерните светодиоди.

Подобна прецизност властва и в интериора на атлтета. Там триумфират кожата, хрома и алуминият, но и със сигурност никой не би се задоволил с по-малко при цената на возилото. Ако въобще Fuore Formula FX10 успее да избяга от статута си на шикозна студия и в скоро бъдеще се появи по евромагистралите...

Станислав Гавазов
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА