Last news in Fakti

28 Юни, 2003 13:52 1 767 0

Новобранецът

  • bmw-
  • bmw x3

По време на изложението в Детройт през януари тази година мюнхенският гигант BMW освен прототипът X-Activity представи и студия на нов компактен всъдеход, който всъщност разкри на публиката как би трябвало да изглеждат бъдещите наследници на вече наложилата се X-серия. След всичката апокрифна информация, която се появаваше около младата новобранка X3, най-накрая баварският концерн вдигна завесата около своя проект и зарадва клиентите си и автомобилните специалисти с детайлни подробности.

Официланият дебют на BMW X3 се очаква във Франкфурт през септември

Продажбите на компактното, но в изключителна физическа кондиция возило, стартират още в началото на следващата година. Очаква се мускулестият германец да се радва на силен интерес на пазара, тъй като всъдеходът разполага с подчертана идентичност и отлични технически характеристики.

Всъщност още в началото на разработването му повечето критици бяха сигурни, че X3 ще представлява пълно копие на по-големия си и вече наложил се на пазара събрат - Х5. И този път обаче мюнхенчани изпързаляха конкуренцията, доказвайки, че на този етап са много далеч от времето, в което няма да могат да предложат съвършено нови идеи. Х3 разполага със значително промен външен дизайн, който определно постига търсеното въздействие. Разделените на две странични задни огледала, съвършено новите предни и задни светлини, както и "позагладените линии" придават на новобранеца много по-динамично излъчване, отколкото е то при актуалната Х5-ца. Алуминиевите джанти и масивната броня пък свидетелстват за недотам добронамерения характер на атлета.

Продажбите на Х3-ката ще стартират, като на клиентите ще се предлагат първоначално само два двигателя. Бензиновата хала е с работен обем 3.0 литра, като осигуряваната от него мощност е 231 к.с. и позволява максимална скорост от 210 км/ч, което оставя назад повечето конкуренти от този клас. Срещу допълнително заплащане кончетата в баварското "двигателче" могат да бъдат клонирани, което да ви гарантира още по-прилична скорост - стрелката на спидометъра кове в този случай на 225 км/ч... При дизеловия агрегат дори противниците на нафтата ще се наложи да си замълчат. Шестцилиндровият редови мотор е "снабден" с турбокомпресор и система за директно впръскване на горивото Common-Rail. Пиковата стойност на въртящия момент е 410 Нм, а осигуряваната мощност е 204 к.с. Максималната скорост и при "печката" е на висота - 210 км/ч не са проблем за германеца. И двата агрегата вървят в "комплект" с шестстепенна механична скоростна кутия. По желание возилото може да бъде оборудвано с петстепенен автоматик.

При Х3 е нова системата за задвижване на четирите колела

Като основно преимущество при Х3 германците изтъкват именно нея. XDrive позволява безстепенното и електронно регулируемо разпредление на въртящия момент между предния и задния мост. Системата мигновено разпознава промяната в движението и начина на управление на автомобила и сама намира оптималното съотношение на разпределението на въртящия момент между предните и задните колела. Така например при бързо и динамично каране в завои xDrive се оказва незаменим помощник.

Също толкова висока класа показва и интериорът на всъдехода, който може да бъде определен като перфектна симбиоза между класика и изцяло нови дизайнерски решения. Застъпени са елементи от новите 5-та, 7-ма серия и Z4. Допълването с нови качествени материали и цветове откроява салона на X3 от останалите му събратя, така че повод за недоволство едва ли би могло да има.

Станислав Гавазов
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА