Last news in Fakti

26 Април, 2003 14:23 675 0

Приказка за красотата

  • bertone birusa

Красотата ще спаси света. Това е фраза, която попада в категорията “клише” и много хора биха я определили като изтъркана и лишена от всякакъв смисъл. До известна степен това е така. Едно обаче е сигурно за красотата. Ако не целия свят, то тя може да спаси поне изпадналото в колапс през последните години италианско автомобилостроене.

Дизайнерските фирми от Апенинския полуостров са несъмнено най-добрите в света и са търсени при разработката на автомобили от произведители от всички краища на планетата. Безспорно най-известни и реномирани измежду тях са Pininfarina и Bertone. Дело на именно тези фирми са някои от най-красивите автомобили в света. Италианските дизайнери са оттренирали майсторството си, прилагано в серийно произвежданите автомобили в многобройни студия и автомобили произведени в една единствена бройка. Именно на такъв шедьовър ще спрем погледа си сега.

Автомобилът-мечта за всеки страстен почитател на спортните возила се нарича

Bertone Birusa

В проектирането на този уникален автомобил майсторите от Bertone безспорно са вложили цялото си старание и умение. Birusa представлява спортно возило от най-висок клас с италианска външност и немска техника, една чудесна комбинация.

Според директора по външното оформление Джулиано Биасио този автомобил олицетворява резултата от месеци игра с пръстите. Неслучайно прякорът на таланливия дизайнер е “Молива”. От гледна точка на Биасио колата се състои от два калника. Той смята, че това са двата елемента, зад които се крие ключът към съвършенството на Birusa. Предният калник определя линията, водеща началото си от предния капак и минаваща по покрива, а задният - тази, очертаваща рамките на прозорците. Така силуетът на Birusa достига идеална хармония. Наред с елегантността в излъчването на автомобила се забелязват и безброй елементи, носещи в себе си спортен заряд.
Bertone Birusa използва за своя база шасито на BMW Z8. При италианския прототип то е удължено с 30 см но дори и това удължаване не е довело до повишаване на пространството, било то вътрешно или външно. Всъщност със сигурност гоненето на каквито и да било постижения по отношение на габарити не е било основна цел за Bertone. Силуетът на Birusa се състои от две части: предница и врати. Задницата би могла да бъде открита само от хора с перфектно зрение, тъй като е откровено микроскопична. Фаровете са силно разтеглени по куршумовидната предница, а стоповете са изпънати през цялата задница по подобие на Alfa 164.

Далеч не всичко в тази кола е дизайн и красота. И на техническо ниво Bertone Birusa е също толкова впечатляващ, колкото при поглед отвън. За шасито вече стана въпрос. Окачването е независимо и на четирите колела. Спирачките съвсем естествено са дискови, вентилирани и на четирите колела.

След като влезе в купето през отварящите се пеперудообразно врати и се намести в черупките, играещи роля на седалки, човек има желанието единствено да чуе звука от V-образното 8-цилиндрово чудовище. То е дело на BMW и е познато на широката публика от

модела М5

Мощността на агрегата е 400 к.с. и достига максимален въртящ момент от 500 Nm. Моторът се стартира от бутон, а не с ключ. Наред с приглушения, но все пак уникален звук от работата на осмака, всичко останало навява помисли за скорост и подтиква към спортно шофиране. Седалките са подобни на тези в състезателен болид и пасват перфектно към тялото. Луксът в никакъв случай не липсва, но все пак таблото е максимално изчистено и подчинено на концентрацията върху пътя. Воланът е полукръг, издържан в стил Формула 1. Едва ли на водача или по-скоро на пилота на такъв автомобил ще му е необходимо огледало за обратно виждане, но дори да изпита нужда от него той няма да го намери. Ако случайно на някой му се прииска да види какво става зад него то той може да се възползва от двете интегрирани в задната броня камери, които изкарват картината си на монитори вътре в купето. Дизайнерите от Bertone са сметнали, че и дръжките на вратите ще са излишни на общия фон на каросерията и именно за това те се отварят с помощта на копчета наподобяващи тези за контролиране на звука на телевизор.

Bertone Birusa е поредната великолепна студия на великите италински майстори. Този автомобил е напълно завършен и преминал всички съвременни тестове за безопасност, така че влизането му в серийно производство е съвсем възможно.

Светослав НАУМОВ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА