Last news in Fakti

12 Април, 2003 13:26 1 233 0

Пътеводна светлина

  • subaru-
  • subaru outback-
  • subaru outback 2.5 sohc boxer

Subaru е японското наименование на съзвездието Плеяди, което е част от съзвездието Телец. Местоположението му е между Близнаци и Козирог. Плеяди е типичен символ за Япония, извесен преди всичко със силната си ясна светлина. От древни времена тези звезди се използват от мореплавателите, като пътеводител. Днес хората от Страната на изгряващото слънце също следват пътеводната светлина, само че с далеч по-усъвършенствани превозни средства.

Едно от тях е е дело на инженерите от Fuji Heavy Industries и най-общо представлява универсален автомобил с висока проходимост. Моделното му име е Outback - четириколесно, предназначено както за гладкия асфалт, така и за различни пресечени местности. Именно този автомобил попадна в обектива на нашата рубрика. По-точно ще си говорим за модернизираната верися Subaru Outback 2.5 SOHC Boxer.

Екстериор

Общата визия на Subaru Outback силно напоня тази на стандартен комби автомобил. Клиренсът е доста по-голям, а различни детайли, допринасящи за агресивния вид на Outback, го превръщат в мелез между всъдеход и универсал. Всъщност функцията му е точно такава, каквато е и външността му. Хубавото е, че въпросното возило има подчертано собствен облик. Няма как да бъдат упрекнати дизайнерите в творческо преосмислени решения, заимствани от други марки. В дизайна определено личат характерните японски черти. Новото в сравнение с предшественика са трисекционните предни светлини и значително по-масивният пластмасов пояс, опасващ целия автомобил. Задните светлини също са леко стилизирани. Масивната задна броня още повече допринася за “мъжкарския” вид на автомобила. Впечатление правят допълнителните фарове, които са с кръгла форма и са вградени много ефектно в долната част на бронята.

Интериор

При разработката на салона японските инженери са имали явното намерение Outback достойно да заеме мястото си до именитите си европейски алтернативи. “Самураите” са отделили доста внимание на интериора и на неговото луксозно оборудване, въпреки че в доста отношения то отстъпва на това при Audi и Volvo. Качеството на много от декоративните елементи не е на необходимото ниво. Уредите са информативни, но са лишени от каквато и да било екстравагантност. По арматурното табло има детайли имитиращи махагон, но те са далеч от представата за истинско дърво. Иначе седалките са големи и доста удобни. Страничната им поддръжка е добра, а мястото за краката на пасажерите е повече от достатъчно. Салонът е шумоизолиран отлично и само стрелката на оборотомера може да ви подскаже, че двигателят е приведен в действие. Багажното пространство, както може би предполагате, също е без забележки. Равният под и обемът от 455 литра превръщат товарния отсек в един от най-добрите варианти. Ако пространството за багаж се окаже малко, то делимата задна седалка е на разположение. В заключение може да се каже, че комфортът на Outback е на прилично ниво, а функционалността по отношение на салон е перфектна.

Двигател

Основната черта при избора на 2.5 литровия агрегат на Outback е ниската мощност. Тя е по-малка от облаганата с акциз. Това донякъде е минус ако искате много коне под капака, както е при Allroad и XC70, но парите са значително по-малко. 156-те конски сили все пак осигуряват прилична динамика.

AWD системата на Subaru всъщност представлява постоянно задвижване на четирите колела. Уникалното им разположение - симетрично, образуващо права линия от хоризонтално разположения двигател, през трансмисията, до кормилния лост е отлично решение що се касае до проходимост и стабилност на автомобила. Полуоските са с еднаква дължина, както на предния, така и на задния диференциал. В тази връзка можем да отбележим, че AWD системата е по-добра от вече поостарялата концепция 4WD. Та­зи система позволява идеален баланс между лявата и дясната, предната и задната половина на автомобила, като стабилността е гарантирана от ниския цен­тър на тежестта. По то­зи начин тя осигурява моментално автоматично пренастройване, така че всяко отделно колело получава точния въртящ момент, който му е необходим. Това благоприятства добрия контрол над автомобила във всякакви метереологични условия.

Цена

Марката Subaru никога не се е славила с ниски цени. В случая обаче и предвид факта, че основните алтернативи се облагат с акциз, цената на Outback е доста примамлива. От друга страна колата изглежда като спънат кон пред конкурентите, но се предлага и с по-мощен 3.0-литров агрегат. Изборът, за жалост или не, е извън нашата компетенция. Все пак Outback е добра алтернатива и представлява функционално, надеждно и стабилно возило.

Радослав Славчев
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА