Last news in Fakti

29 Март, 2003 14:29 953 0

Британски финес

  • jaguar-
  • jaguar lightweight coupe

Ако искате да се докоснете до изтънчени маниери, рафинирани до съвършенство обноски и да разберете истинското значение на думата “финес” просто трябва да се потрудите и да се сприятелите с някой представител на древен британски аристократичен род. Ако пък искате да разберете какво е финес при спортните автомобили адресът отново е на мрачния и покрит с мъгли британски остров. При положение, че не само обичате атлетичните и скоростни возила, а и си падате малко класик, значи представителят от клана Jaguar, с който ще ви запознаем този път е предназначен изцяло за вас.

Jaguar Lightweight Coupe е един от най-успешните модели на компанията

През 1957 година британците започват разработването на нов автомобил. Конструкцията на последния представлява основно преработено шаси от предшественика D-Type, с каросерия изработена от алуминиеви панели, а като двигател е предвидена истинска ръм­жяща котка с работен обем 2.5 литра. През 1960 година първите екземпляри в серийно производство слизат от конвейерите и получават обозначението E-Type.

Леките, изработени предимно от алуминий возила скоро се появяват по различни престижни ралишампионати, като баровците, които си позволяват удоволствието да се състезават с тях печелят успех след успех. Именно добрите резултати на тези надпревари убеждават ръководството на Jaguar да започне разработката на суперолекотен автомобил, предназанчен за победи по пистите. Безспорно тежест за вземането на това решение оказва и фак­тът, че вечната конкуренция от Ботуша в лицето на Ferrari печели GT-шампионатът през 1962-ра.

Островните специалисти се справят със задачата за почти година като на публиката е представено новото Low Drag Coupe, спечелило си далеч по-популярното прозвище Lightweight. Първоначално атлетът показва някои сериозни слабости, които са в резултат най-вече на силно чупливата му и уязвима при удар каросерия. От компанията смятят, че рискът е преиемлив, тъй като предназначението на автомобила е да “издържа” от състезание до състезание.
С решението да бъде пуснато в продажба и в дилърската мрежа започват да се търсят нови механизми за повишаване здравината на каросерията. Именно тогава леката стомана е заменена от алуминиеви панели (както при серийния E-Type), които не само гарантират изключително ниското тегло на британеца, но и дават така желаната надежност и здравина на каросерията.

Lightweight така и не се появява в продажба

От возилото са произведени едва дванадесет екземпляра, като единствената им задача остава надпреварата по скоростните трасета на онова време. Между впрочем Jaguar завоюва неедин успех с тях, най-вече при участията си в 24-те часа на Льо Ман.

Jaguar Lightweight се произвежда в два варианта - роудстър и купе, като местата в салона са две

Автомобилът е оборудван с шестцилиндров редови двигател, при когото работният обем е 3750 кубически сантиметра. Разпределителните валове са два и са горноразположени. Диаметърът на цилиндъра и ходът на буталото са съответно 86Х104 мм. Осигуряваната от двигателя мощност е повече от впечатляваща за времето си - 344 конски сили при 6000 об./мин. В оборудването е използвана и петстепенна механична скоростна кутия. Максималната скорост, която развива произвежданият в Ковънтри атлет пък е 285 км/ч.

Jaguar Lightweight Coupe се произвежда от 1961 до 1965 година, когато компанията насочва усилията си към разработването на ново поколение спортни автомобили. Те получават названието Serie II, а историята на Jaguar навлиза в нова ера.

Станислав Гавазов
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА