Last news in Fakti

22 Март, 2003 15:06 2 122 0

Скоростно турбо

  • opel-
  • opel speedster-
  • opel speedster turbo

Скорост, динамика и спортен нрав са автомобилни характеристики, които могат да се свържат с много други марки преди да се отнесат към Opel. Истината е, че и рюселсхаймци са пускали на пазара сравнително бързи версии на най-разпространените си модели, но спортни автомобили от най-висок клас Opel не са произвеждали. Като изключим легендарни модели като GT, Manta и някои други, между които и красавицата Calibra в Рюселсхайм просто не са се произвеждали автомобили с подчертано спортна външ­ност, да не говорим за нрав. Не може да се отрече, че Opel са пожънали известни успехи по състезателните трасета в шампионатите с туристически автомобили и по-специално немския DTM.

В последните няколко години от Opel явно се стараят да заемат пазарни позиции и при спортните автомобили и предприемат инвазия с един доста интересен модел.

Opel Speedster е автомобил, който на пръв поглед се числи към долния сегмент на спортните автомобили. Интересен е обаче фактът, че рюселсхаймската резачка е невероятно пъргава и ускорява като фурия дори и с най-малките си двигатели. Динамичните показатели на Speedster са доста над средните при малките спортни автомобили, но това не се дължи на някакви технологични чудеса при развитието на двигателя колкото на малкото тегло на автомобила. В зависимост от моторизацията си Opel Speedster тежи около

900 кг.

При конструирането на този странен, но и очарователен по совй начин спортен автомобил инженерите от Рюселсхайм са се ръководили от принципа “по-малкото е повече”. от каросерията на Speedster е премахнат или олекотен всеки един детайл, който не е пряко свързан с безопастността или управлението на автомобила. Висококачествените олекотени материали, използвани при Opel Speedster Turbo са изпробвани по състезателните трасета на туристическите шампионати. Това всъщност е и най-мощната версия на Speedster. Необорудваната каросерия тежи едва 73 кг!!! Ключът към това уникално ниско тегло се крие в широкото използване на леки сплави като фибростъкло, алуминий и т.н.

Независимо от иновациите по отношението на шасито най-същественият детайл от един спортен автомобил си остава двигателя. И при Speedster turbo тази максима важи с пълна сила. Агрегатът на

най-бързия Opel

е с работен обем 2.0 литра. Това, че е оборудван с турбокомпресор му позволява да достигне максимална мощност от 200 к.с. Въртящият момент на Speedster turbo е още по-впечатляващ. Пикът си от 250 Nm моторът достига при едва 1950 об./мин. Комбинацията от прилична мощност и суперолекотена каросерия се оказва ключът към уникалните динамични показатели. Стандартният спринт от място до 100 км/ч Speedster Turbo взима за

4.9 секунди

За сравнение ще кажа, че Audi RS4 може да се похвали със същото постижение. Audi-то разполага с почти два пъти повече мощност, но и също толкова по-голямо тегло. Максималната скорост на Speedster е 243 км/ч, но като се има предвид, че водачът и пътникът седят почти на земята тази скорост може би им изглежда със 100 км/ч по-голяма.
Също както и обикновенната версия с 2.2-литров Ecotec двигател с мощност 147 к.с. и Speedster Turbo ще се произвежда във фабриката на легендарните Lotus в Хетел, Великобритания. И двете версии на Opel Speedster ще се произвеждат ръчно от английските майстори.

Opel Speedster може да се нарече “първият рюселсхаймски суперавтомобил”. Единственото, което би му осигурило това прозвище е впечатляващият дизайн и невероятни динамични характеристики.

Светослав НАУМОВ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА