Last news in Fakti

22 Март, 2003 15:23 676 0

Размерът има значение

  • feuling-
  • feuling w3


Преди да сме събудили интереса на представителките на нежния пол може би е редно да споменем, че няма да ви занимаваме с разкази за някой покорител на женски сърца (и не само), а с мускулесто и изключително атрактовно превозно средство на две колела, което всъщ­ност би пасвало перфектно на всеки мачо.

Мотоциклетът е с американски адрес и е роден в слънчева Калифорния на брега на Тихия океан. Названието му най-вероятно няма да предизвика спонтанното ви възхищение, тъй като едва ли сте чували за компанията Feuling Motor. Само една среща с надъхания атлет обаче със сигурност ще бъде достатъчна, за да пожелаете истинско приятелство с него, а и да се убедите, че максимата “размерът също е важен” важи в пълна степен.

Историята започва преди 13 години

Именно тогава Джим Фюлинг създава Feuling Motor Co., като дейността му е насочена към създаването на мощен и очарователен мотоциклет, който да влезе в серйно производство. Пътят към успеха е труден, но мистър Фюлинг не се предава лесно, още повече, че зад гърба си има почти 20-годишна славна кариера във фирми като Ford, General Motors, Mercedes-Benz и не на последно място в легендарната Harley-Davidson.

През 1995 година мечтата на Джим се сбъдва и мотоциклетите Feuling започват да се произвеждат серийно. Разбира се, с ограниченията, които налага относително малкото персонал и цената на произвежданите екземпляри, която варира около 40 000 щатски долара...

Ако прибързано стигнете до извода, че цената е безумно висока за подобен мотоциклет, може би е добре да се запознаете с някои от техническите му характеристики. Първоначално Фюлинг спира избора си на двигател Harley, но след като става ясно, че минималните промени по него няма да дадат желания резултат, американецът започва подмяната на почти всички детайли по него с такива собствена разработка.

Така например култовият Twin Cam от Милуоки е превърнат във W-образен, като е прибавен трети цилиндър, разположен под ъгъл 45 градуса спрямо останалите. Конструкторът също така се отказва от идеята разпределителните валове да бъдат задвижвани от ремък и гласува доверие на зъбно колело. Благодарение на това се постигат значително по-компактни габарити на двигателя, а и мощността на атлета нараства с 6 конски сили.

Допълнително “силиците” на американеца нарастват в следствие на това, че, клапаните на цилиндрите също са преработени, в резултат на което горивото се впръсква под значително по-силно нялагане.

Feuling W3 е един от най-мощните представители в своя клас

Работният обем на двигателя е впечатляващ - 2472 кубически сантиметра. Осигуряваната от него мощност е 154 конски сили при 5 500 об./мин., които двуколесното с лекота достига. Максималният въртящ момент от 285 Нм се достига при 4 000 об./мин. Степента на сгъстяване е 9.5:1. Скоростната кутия е петстепенна, а в оборудването е използван и многодисков съединител в маслена баня.

Теглото на атлета е 268 кг, като вместимостта на резервоара е 19 литра. Рамата е изработена от тръбни профили от хром-молибденова сплав. Отпред е монтирана и телескопична вилка, осигуряваща добра повратливост и стабилност на мотоциклета, които са доста необходими при максимална скорост от 240 км/ч.

Станислав Гавазов
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА