Last news in Fakti

9 Ноември, 2016 11:23 14 780 4

Парите за китайската Tesla свършиха

  • leeco-
  • tesla
Парите за китайската Tesla свършиха - 1

Шефът на китайската корпорация LeEco Цзи Юетин е разпратил до служителите си писмо, в което признава, че експанзията на пазара на смартфони и проектът за луксозен електромобил са довели компанията до финансов колапс и ръководството разработва антикризисни мерки за спасяването ѝ. За да даде личен пример, милиардерът е намалил заплатата си на 1 юан (€0.13), съобщават Bloomberg и Automotive News China.

LeEco, която имаше амбициозни планове да помете Tesla на пазара на електромобили с по-евтина алтернатива, изглежда ще се окаже поредният китайски балон, коментират анализатори. През август компанията обяви плановете си да построи завод в Китай с капацитет 400 000 коли на ток годишно, но още тогава се заговори, че финансовото ѝ положение е далеч от блестящо, а грандиозните кроежи са просто въдица за инвеститори.

През октомври LeEco изпадна в тежък конфуз, след като на официалната премиера на първия сериен електромобил LeSee вместо работещ прототип бе показан статичен макет с бутафорен салон. Едновременно с това стана ясно, че стартиращата американска алтернатива на Tesla Faraday Future, която също е финансирана от Цзи Юетин, не плаща на подизпълнителите си и е замразила строежа на завода си в Невада.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 корса

    1 0 Отговор
    Ай сега, фенчетата на бензин и дизел, ще примрат от кеФ!
  • 2 Иван Господинов

    1 0 Отговор
    Тоя 1 юан му е достатъчен за тоалетна. Даже може да си го спести защото какво да прави в тоалетна човек който не е ял нищо.
  • 3 Кофти

    0 0 Отговор
    А така, още една пирамида, ама тоя път - китайска, демек - вносна...
  • 4 Картър

    0 0 Отговор
    Ако Барак Обама не успее да преглътне размазването на Килъри от Тръмп, то не само електрически автомобили няма да има, и обикновени няма да има. НИЩО НЯМА ДА ИМА! Змията хапе най- лошо в предсмъртната си агония.