8 Декември, 2016 11:00 57 210 28

Автомобилите на световните лидери (част I)

  • световни лидери-
  • автомобили
Автомобилите на световните лидери (част I) - 1
В САЩ избраха нов президент, който се очаква, при встъпването си в длъжност на 20 януари 2017-а, да се качи в нов правителствен автомобил. Президентът на Русия Владимир Путин също е дал задача за изготвянето на нова кола за представителни цели, но за тези предстоящи лимузини сме ви информирали надълго и широко. Съвсем наскоро ви разказахме и за любимите коли на Фидел Кастро, сега ще стане дума за настоящите автомобили на едни от най-известните световни лидери. Ще стане дума за това в какви коли се возят Обама и още куп действащи и бивши премиер-министри и кралски особи, като започваме с "Звярът" на Барак Обама.Автомобилите на световните лидери (част I)

Служебният автомобил на 44-ия президент на САЩ е познат на широката общественост с имената Cadillac One и The Beast. Лимузината е дълга 5.5 метра и тежи около 9 тона. Cadillac One е построен на основата на GMC TopKick или Chevrolet Kodiak, разполага с 4х4 система, автоматична скоростна кутия и дизелов мотор с обем 6.5 литра. Мощността му е 300 коня, а ускорението от 0 до 100 става за 15 секунди. Разходът на гориво е около 60 литра на 100 километра пробег, но толкова дълго разстояние автомобилът никога не изминава. Защо е толкова тежък и защо харчи толкова много? Този автомобил е смятан за най-добре защитената лека кола, като корпуса и е брониран с 20-сантиметрова многослойна броня. Стъклата пък са с дебелина 12 см. Гумите са подсилени с кевлар, а резервоарът е просто непробиваем.

Автомобилите на световните лидери (част I)

Докато стане готова новата кола на Путин, руският президент е принуден да се вози в германски автомобил. Това е бронираната лимузина Mercedes-Benz S600 Pullman Guard W221, която също разполага с много екстри и със защита. В някои от пътуванията си Путин избира по-старата версия, която също е удължена и бронирана, но е направена на базата на W220. Иначе Pullman Guard W221 е дълъг 6.35 метра, което е почти с метър повече от лимузината на Обама. Тя обаче е по-слабо защитена и респективно по-лека. Под капака е монтиран 12-цилиндров бензинов двигател, който е с мощност 517 конски сили. Скоростната кутия е автоматична, а предаваният през нея въртящ момент отива към задните колела. Гумите са специални, а във вътрешността на джантите има метални планки, позволяващи на колата да се движи със скорост от 100 км/ч. дори когато гумите са спукани. При необходимост салонът се херметизира, като за чистия въздух вътре са предвидени няколко бутилки с кислород.

Автомобилите на световните лидери (част I)

След държавните глави на САЩ и Русия стигаме и до Председателя на Китайската народна република Си Дзинпин. Той също се придвижва с бронирана лимузина, но тя е родно производство. Името и е FAW Hong Qi HQE и е произведена през 2009 година в чест на 60-годишния юбилей на републиката. FAW е първата китайска марка, която води началото си от руския ЗИЛ. Името на лимузината пък се превежда като "Червено знаме", а техническите и особености са засекретени. Известно е само, че дължината е 6.4 метра, височината - 1.7 метра, а теглото - 4.6 тона. Говори се, че FAW Hong Qi HQE е направена на базата на Toyota Land Cruiser. За движението отговаря V12 мотор с индекс CA12GV, който е с мощност 408 конски сили и с работен обем от шест литра. Интересното е, че подобна лимузина може да си купи всеки богат китаец. Тя се продава, като цената и е 5 млн. юана, което е приблизително $803 000.

Автомобилите на световните лидери (част I)

С автомобили местно производство се предвижда и кралицата на Великобритания Елизабет II. Въпреки преклонната си възраст кралицата често сяда сама зад волана на някой Jaguar или Land Rover. Традиционно обаче Елизабет II се вози от професионални шофьори в едно от двете Bentley State Limousine, специално произведени за 50-годишния юбилей от коронацията. Това става в Крю през 2002 година и от тогава до днес, кралицата използва основно тези два автомобила. Боядисани са във виненочервено и са украсени с герба на Уиндзор. Каросериите са бронирани, а вратите се отварят под много широк ъгъл за удобство на кралските особи. Двигателят е снабден с турбокомпресор, V-образен е, с осем цилиндъра и с работен обем 6.75 литра. В кралския гараж има още Rolls-Royce Phantom VI, Bentley Arnage Red Label и други, но те са тема на отделен материал.

Автомобилите на световните лидери (част I)

Класическите английски машини не са предпочитани само от Елизабет II. Интерес към тях има и кралят на Испания Филип VI. В неговия гараж има около 70 автомобила, сред които изпъква един Rolls- Royce, останал от диктатора Франко. Любопитното е, че преди десет години руския президент отказва да се вози в тази кола. Причината е, че въпросният Rolls е подарен на Франко лично от Хитлер. Сега, кралят на Испания Филип VI, който е на 48 години, предпочита Rolls-Royce Phantom IV, произведен през 1952 година.

>>> ЧАСТ II >>>


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 elizobot

    3 10 Отговор
    Taq babi4ka 100 ne si kara sama taralqsnika

    Коментиран от #3

  • 2 DJO

    35 0 Отговор
    Нашите държавни глави и други по-малки главички, да вземат пример, най вече от китайците. РОДНО производство!!! Което означава автомобилен парк от Ловешкия завод.Ще им сложат по два пласта ламарина и ето ти броня. То пък от кого да се пазят нашите.Може би от летящи домати или яйца?
  • 3 тошибиян

    6 9 Отговор

    До коментар #1 от "elizobot":

    ЩОТО СЕ НАПИКАВА ХАХАХХАХАХАХАХААА
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Боко Тиквата

    7 3 Отговор
    Повечето от големите си карат коли, тяхно производство, ето сего и Путин ще има такава, но за съжаление ние нямаме производство. Това в Ловеч е китайско, а и завода вече не работи.

    Коментиран от #23

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 onq s konq

    7 6 Отговор
    Е що не возат у беенвета ?

    Коментиран от #18

  • 15 Ал Купоне

    6 4 Отговор
    "Докато стане готова новата кола на Путин, руският президент е принуден да се вози в германски автомобил"
    Като ги знам руснаците колко са припкави, има опасност към 2025 г. колата на Путин да бъде готова. Радославе ти на времето доста статии наблъска тук на тази тема ! Кога ще ни зарадваш с някоя нова новинка, относно проекта Кортеж и новата лимузина на Путин?

    Коментиран от #22

  • 16 некойси

    5 3 Отговор
    Единствено руснаците не са със собствена кола.
  • 17 Кобрата

    10 3 Отговор
    На мен най-много ми харесва лимузината на Mercedes...
    Даже вече има и W222, още по-надеждни, но и W221 не отстъпва и си е супер машина!
  • 18 маам пеш

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "onq s konq":

    Щото ще се счупи насред пътя и ще трябва като мен да маат пеш
  • 19 Клуб Тузар

    10 0 Отговор
    Трудно е да се нарекат автомобили. По-скоро са бронетранспортьори.

  • 20 Юли

    4 0 Отговор
    Браво на автора. Много любопитно материалче. С нетърпение очаквам част втора.

    Коментиран от #21

  • 21 boticha

    2 8 Отговор

    До коментар #20 от "Юли":

    Никога,ама никога не подценявайте братята руснаци,и кой каквото и да си мисли,От тях по велики по дух и културни ценности а по много други неща простоНЯМА!!!!
  • 22 Драйвър

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "Ал Купоне":

    Новини около проекта кортеж НЯМА,защото този проект е само на хартия,жалка пропаганда от съответния отдел на кремъл,и докато Путин е на власт няма и да го има,той и сега си има лимозини Зил,защо не ги ползва?Да не е луд да слезе от най-добрата лимозина на света и да се качи в някои руски боклук!
  • 23 Дошо

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Боко Тиквата":

    Ще бе ще, ако някой се навие да му направи ще има иначе ако чака руснаци да му я направят ще почака още малко.2-3 мандата най-много.
  • 24 Дошо

    7 4 Отговор
    Путин щял да има нова кола и то руска хахахаха Блажени са вярващите.
  • 25 Mercedes-Benz

    4 3 Отговор
    Двигателя на китайския клозет е копиран V12 M120 на Мерцедес.
  • 26 циганин с коуеуо

    2 2 Отговор
    Я! Ето го бартчеда на първата снимка- опънал чепките и говори по служебния без пари!
  • 27 Kriss

    2 1 Отговор
    Na brako bama kolata e po hubava ot na putin a moyata e nai hubava porshe panamera 4engetata ne mogat da me stignat
  • 28 Kriss

    1 1 Отговор
    tiy karuci ne stavat