15 Февруари, 2017 07:15 3 789 6

Продават легендарната Mazda 767B

Подхвана ни ванкелова вълна и в този ред на мисли ни изскочи една от легендите ѝ, която си търси нов собственик. Критикуван и обичан, ванкеловия двигател бе причината Mazda 767B да спечели титлата през 90-та година в класа на прототипите в 24-те часа на Льо Ман. Победата е едно от нещата, с които ще се помни а другото е феноменалния атмосферен високооборотен звук на този болид.

Миналата година видяхме този японски колос на Фестивалът на скоростта Гудууд, но тази ще го видим на аукциона Амелия Айлънд, където ще открие търга с номер 000, като очакваната сума за продажбата е между 1.8 и 2.4 милона долара. Естествено горния праг зависи изцяло от тръпката на наддаващите за сдобиване с част от автомобилната история.

След дългата и ползотворна служба в подразделението Mazdaspeed, автомобилът претърпява пълна реставрация и си връща вида от шампионската 90-та година. Сърцето ѝ е 2.6-литров четирироторен атмосферен двигател с мощност от 600 конски сили срещу тегло от изключителните 830 килограма. С автомобила вървят и външните му панели от участието през 89-та година, както и резервни двигатели и скоростни кутии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитър Станиславов

    8 0 Отговор
    ех как ръмжи дзверооо
  • 2 кроко

    0 13 Отговор
    Стига ве хора сте низанимавали с разни маздички . Защо не пуснете нещо за легендата Х-5 ?
  • 3 никой

    9 0 Отговор
    Крокич, хапчетата агент, забравяш ги
  • 4 Shmeker

    1 2 Отговор
    Тва за резервните двигатели е забавно. Но и разбираемо, щото ванкелите са трошляци

    Коментиран от #5

  • 5 Име:

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Shmeker":

    Капацитето, става дума за съзтезателна кола, не за 316ката пред блока.
  • 6 асът на асовете

    0 0 Отговор
    EХААААА!!!