12 Юли, 2017 16:56 18 123 9

Илон Мъск заработил 3 800 000% повече, отколкото през 2015 г.

  • илон мъск-
  • tesla
Илон Мъск заработил 3 800 000% повече, отколкото през 2015 г. - 1

Основателят на Tesla Motors е най-високоплатеният мениджър в американската автомобилна индустрия през миналата година. Роденият в Южна Африка предприемач е спечелил $1.35 млрд., въпреки че официално и публично се отказа от заплатата си като генерален директор на компанията.

Според финансовите отчети на Tesla за 2016 г. обаче Мъск е получил гигантската сума като компенсации. Тя е с 3.8 млн. процента (!) повече, отколкото е заработил през 2015-а при положение, че производителят на електромобили отчита загуба в размер на $900 млн. За сметка на това акциите на компанията поскъпват, а броят на поръчките расте.

От Tesla обясняват, че гигантската сума е именно от продажба на ценни книжа, които Мъск е получил през 2012 г., когато оглави компанията. Той обаче е можел да ги продаде само при постигане на ключови цели. Според съвета на директорите той се е справил с поставените задачи - в продажба са пуснати кросоувърът Model X и евтиният Model 3, а производствените мощности са разширени до перспективните 100 000 електромобила годишно.

Любители на сметките изчисляват, че ако бе постигнал заложените цели през 2012 г., Мъск би получил около $70 млн. За пет години обаче акциите на Tesla са поскъпнали неимоверно, откъдето се е натрупала и грамадната сума. Представител на компанията е заявил, че шефът е трябвало да продаде ценни книжа за $593 млн. само за да може да плати данъците върху възнаграждението си.

За сравнение най-добре платените мениджъри в автомобилната индустрия в САЩ през 2016 г. са били директорът на TS Connective Томас Линч ($32.1 млн.) и бившият шеф на Ford Motor Co. Марк Фийлдс ($16 млн.).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    76 6 Отговор
    Не трябва да се пропуска, че той неколкократно вкарва цялото си натрупано богатство, за да се изплащат заплати на работниците и за да не се стига до обявяване на фалит или загуба на набрана производствена скорост. Кой друг мениджър би го направил с фирмата, която управлява? За това се иска вяра в собственните възможности и в целите. Ако успее - прибира пари, ако не успее - губи богатството си. Той затова посъветва другите мениджъри на автопроизводители да не му дават акъл, ако не са рискували толкова, колкото той. Заслужил си ги е.
  • 2 Magapasa

    59 6 Отговор
    Евала на такива хора рискуват, печелят, губят. Точно хора като него променят света.
  • 3 незнайко

    31 7 Отговор
    Това е човекът който ни води в бъдещето. Помислете за Айнщайн! Независимо, че не е измислил нищо, той събра знанията на учените !

    Коментиран от #6

  • 4 Ловеца на поршета

    5 31 Отговор
    900 млн. загуба за Тесла а пък той получил гигантски бонус. Докато има лапни шарани и бунадясали мисирки , които да превъзнасят продукцията на тази умряла фирма , Мъск ще продължи да увеличава банковата си сметка.😄😁

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гост

    14 6 Отговор

    До коментар #3 от "незнайко":

    Това беше вицът на века - хахахаха.
    Само фанатичен фен може да сравни Мъск с Айнщайн, който е най-великия учен с откритието на фотона и създаването Общата теория на относителността!
    Имам чувството, че съм попаднал в секта!

    Коментиран от #7

  • 7 незнайко

    4 9 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    А Вие от коя секта сте ? Може би от сектата на неразбиращите ?

    Коментиран от #9

  • 8 Дада

    10 3 Отговор
    "ловеца на поршета" говориш глупости. Загубите са заради строеж на Мегазавод за батерии и коли и покупката на Солар сити.
    Та уж шараните излезнаха накрая акули милионери
  • 9 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "незнайко":

    Това ли ти е представата за живота, да си в секта и да си фанатичен последовател на милиардер? Да, наистина съм неразбиращ подобни поведения и абсурдни сравнения!
    Колко мъка има по света!!!