Last news in Fakti

8 Ноември, 2017 09:53 15 722 8

Измамник ли е Люис Хамилтън?

  • луис хамилтън-
  • данъци-
  • укриване-
  • пари-
  • автомобили-
  • самолет-
  • парадайс пейпърс

Разкритията, направени от така наречените "Парадайс Пейпърс", за укриване на данъци, под една или друга форма засегнаха и известни личности от спорта. Първи под светлината на прожекторите в това отношение попадна световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън. Оказва се, че пилотът на Mercedes, който преди 10 дни си осигури четвърта титла, си е спестил данъци в размер на 3.3 млн. паунда при покупката на луксозен частен самолет. Ето какво разкриват по случая от BBC.

Каква е схемата за спестяване на данъци, която е използвал Люис Хамилтън? Британецът се сдобива със самолета срещу сумата от 16.5 млн. паунда през май 2013-та година. Машината е Bombardier Challenger 605. Съветниците му правят схема за прехвърляне. Първо Хамилтън купува самолета използвайки компания на Британските вирджински острови. Тази компания го отдава на друга, също притежание на Хамилтън, позиционирана на остров Ман.

От там самолетът се дава на фирма, която да го менажира и той става ексклузивна собственост на Люис и други негови компании базирани на друг остров - Гърнзи. Правейки това, той получава обратно 3.3 млн. паунда данък от Остров Ман. Според документите Хамилтън използва самолета през 2/3 от времето за бизнес и 1/3 за лични нужди. А какво казва законът?

По принцип възвръщане на ДДС е разрешено за бизнеса, но е не и за нещо, което се използва от собствениците и за частни дела. Адвокатите на Люис Хамилтън обаче твърдят, че схемата за покупката е консултирана с данъчни специалисти, които са потвърдили, че тя е законна. Остава неясно дали това е изолиран случай на укриване на данъци или световният шампион е процедирал така и с покупките на многото си скъпи и ексклузивни автомобили.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ббббббб

    69 9 Отговор
    що да плаща като може да ги скрие , нали бедните сиромаси си плащат , и още ако пък верно е скрил и са го хванали що не му вемат цялото имущество плюс това на роднините му до девето коляно , и да го видм тогава колко голям измамник е

    Коментиран от #8

  • 2 Axel

    75 6 Отговор
    Богатите никога не плащат. Това е принцип за тях. И в други бели държави разни мощни машини се водят товарни баничарки, не е само при нас. Къщите им се водят складови помещения. Схемите минават и през офшорки, нещо което трябва да се забрани в цивилизования свят.
  • 3 Кобрата

    53 8 Отговор
    Измамник е, как да не е...
    Ако хванат някой беден човечец, дето не си е платил данъците, направо ще му разкажат играта, а такива престъпници като този, никой не ги закача, защото си плащат на който трябва. Всичко е мафия!
  • 4 гост

    49 7 Отговор
    Вари го, печи го - цигането си е цигане.
  • 5 гост

    46 9 Отговор
    Той на пистата пред сто хиляди човека мами , та за пари седнали да се чудят ! Какво очаквате от маймуна , която пред цял свят казва по радиото : "не ме интересува отбора , аз се боря за себе си " !!! И това за отбор който му подари вече три титли , които щеше да гледа през крив макарон !!
  • 6 велислав

    31 6 Отговор
    Законно ли е? Финансово законно ли е? Ако е, няма проблем. Морала да си гледа работата. Закони за морал няма. Има правни и финансови закони. И аз да съм като е законно, защо да не спестя данъци.

    Морала за всеки е различен, но написаните закони са еднакви.
  • 7 Боби охраната свищов секюритито

    3 12 Отговор
    Незнам за него но при мен вървят нещата продава коли без проблеми имам аво къща аутогруп до новата баня ако има някой въпроси да заповяда търся си и приятелка че си ебало вървите ще остана ергенче няма подходяща майками не ги харесва
  • 8 хаха

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "ббббббб":

    какво по-точно е направил - прочел е закона (по-вероятно е платил на някой, който вече го е прочел), намерил е фугата между тухлите и си е спестил 3.3 милиона?

    На мястото на данъкоплатците =, че и на уж работещите там данъчни инспектори бих се разбучал, не защото го е направил, а защото някой не е дописал добре закона ...

    Та за мен не е измамник, а е човек, който цени това, което е спечелил.