29 Ноември, 2017 11:55 43 450 32

Какво е това "черен лед" и има ли спасение от него?

  • черен лед-
  • катастрофа-
  • автомобили-
  • зима
Какво е това "черен лед" и има ли спасение от него? - 1

За всички правоспособни водачи на МПС-та е ясно, че зимата, особено у нас, управлението на колата изисква малко повече умения. Шофьорите трябва да са по-внимателни, защото пътната настилка е хлъзгава. В повечето случаи обаче това е видно. Заледените участъци или заснежените такива се виждат отдалеч и автомобилистите намаляват скоростта и са по-бдителни.

Има обаче едно явление, наречено "черен лед" за което сме ви разказвали много, но сега пак ще спрем вниманието ви на него. Черният лед се образува на суха настилка от разликата в температурата на въздуха и асфалта. Получава се невидимо ледено покритие, което е изключително опасно.

Какво е това "черен лед" и има ли спасение от него?

Ако попаднете на участък с черен лед, то в никакъв случай не натискайте спирачките рязко. Спирането трябва да става възможно най-плавно. Преди да тръгнете на път, обърнете внимание на атмосферните условия. Ако има мъгла, а температурите са под нулата има голяма вероятност пътят да е покрит с "черен лед".

Освен това, не натискайте педала на газта, както направиха героите от видеото по-долу, в противен случай може да се стигне до нежелани последици. Вижте, бъдете внимателни и винаги през зимата имайте едно на ум. "Черният лед" може да ви изненада навсякъде.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Euro

    29 9 Отговор
    Да дойдат в БГ... тия на правия път се 'лъзнаха
  • 2 шматки

    19 16 Отговор
    има спасение. като за начало трябва да не си тъп и да пуснеш педалите щом ти поднесе. не като тия. за тях спасение няма.

    Коментиран от #7

  • 3 Morgoth

    36 1 Отговор
    Тия и двамата държаха плътно спирачките. Ясно, че инстинкта води на там, но като няма сцепление така се губи и контрол. Трябва да пробват да се отклонят от леда, две гуми в треволяка до мантинелата ще има дадат необходимата опора да спрат.

    Коментиран от #16, #20

  • 4 Вечния кмет

    58 3 Отговор
    Тука у България пръво пътища да имаме, па после вече и за черен лед че си говориме.
  • 5 Японеца

    47 1 Отговор
    Термина е на жаргон, няма черен лед!
    Черният цвят идва от калта и асвалта.
    Леда винаги е бил и ще бъде прозрачен или бял!
    А, за да сте в безопасност под -1градус намалете скороста с 20км/ч!
    Лед има над мостовете и северните завои, в планината и полето, винаги когато е под нулата!
  • 6 знайчев

    28 2 Отговор
    прекалено слаби шофьори така да се каже и за това и 3 мата се блъснаха, а последния си събираше нещата от колата без да помисли, че някой идиот като него може да се нацепи в колата докато той е там и да го размаже .... мисълта липсва изцяло в главата му явно ...
    дори и да не е черен леда, а да се вижда пак може да поднесе колата, но след като поднесе както първия има как да се вкара в пътя, ако не започнеш с резки движения наляво надясно рязко газ или спирачка. И все пак си личи че пътя е мокър при минусови температури си е логично да е заледено нощно време по не си личи, но ако се внимава винаги когато температурата е 0 или по малко няма да има такива проблеми (есенно време като падат листа по пътя също е доста хлъзгаво при мъгла, лек дъжд > например прохода Шипка )
  • 7 страшна шматка

    20 8 Отговор

    До коментар #2 от "шматки":

    ...........и кормилото пускаш и да се надигнеш от седалката трябва и да си вдигнеш ръката от подлакътника,ако имаш.Нищо не трябва да докосваш,само музиката може да бараш.
  • 8 Ловеца на поршета

    6 57 Отговор
    Ами така става , когато неопитните шофьори , които могат да карат единствено коли с предно предаване или 4×4 тръгнат на път. Трябва със закон да се забрани всичко различно от задно предаване, а тези, които не могат да си позволят да карат такива автомобили да ползват обществения транспорт.

    Коментиран от #19

  • 9 Некадърни водачи

    7 12 Отговор
    Шофьора с видеото носи вина за този, който катастрофира в бензиностанцията.

    Коментиран от #23

  • 10 Ники

    11 2 Отговор
    Искам само да видите как се движат парченцата пръст по асфалта след катастрофата ... не могат да спрат на едно място ..... !!! Хубави гуми по ниска скорост и това е ... и 4x4 за мен е задължително ...
  • 11 СУБАРО

    5 20 Отговор
    КАРАИТЕ СИ ЗАДНОТО И ПРЕДНО КАРАМ 4.4 СУБАРО АУТБЕК 2001Г И СЕ КЕФЯ

    Коментиран от #13, #14, #15, #25

  • 12 Кобрата

    11 0 Отговор
    Ми така е, който се подава като белена литровица, последствията са такива, правете си изводите.
    Който кара бързо, после го насят бавно!
  • 13 Алфа Ромео

    27 2 Отговор

    До коментар #11 от "СУБАРО":

    Карай си го със здраве, ама на лед и с 6х6 няма спасение.
  • 14 Алфа Ромео

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "СУБАРО":

    Карай си го със здраве, ама на лед и с 6х6 няма спасение.
  • 15 Onq s konq

    18 4 Отговор

    До коментар #11 от "СУБАРО":

    Че то туй собаро по изгнило от моито тдс бе брачет
  • 16 Шофьор

    19 3 Отговор

    До коментар #3 от "Morgoth":

    Не само инстинкта... Карам кола с ABS, ESP, АSR, VDC, ел. разпределяне на спирачното усилие, електрически заключващ диференциал и не знам още какви си ситеми и глупости. В книжаката на колата пише, че системите са така проектирни, разчитат поведението на колата спрямо желанията на шофьора, които пресмятали чрез сензори във волана, педалите, гумите и т.н. От водача се изисква, когато иска да приведе колата в спряло положение да натисне педала на спирачката и системите щели така да направят, че колата да спре без да поднася, боксува и т.н. Недай си Боже да ми се налага да ги тествам, но се съмнявам да могат да въздействат на физическите закони.
  • 17 ААА

    30 1 Отговор
    Най-"добър" черен лед се получава когато вали слаб дъжд , и замръзва на платното.Обикновено рано сутрин. Пързалката е невероятна,казвам го от личен опит. По такова платно е много трудно да се ходи пеш , какво остава да се управлява автомобил. Може единствено много внимателно да пробва да се намалява скоростта , и това да става постепенно , без да мислиш за спирачки, и въртене на волана , само по инерция , до скорост 15-20 км. Ако ви се наложи да спирате по бързо или да маневрирате , заради препятствие на пътя- Бог да ви е на помощ, автомобила се завърта около собствената си ос , ако и да е с най-модерните системи за сигурност. Усещането е като че се движиш не по шосето , а по въздуха. Признаци- Асфалта изглежда черен , и като прясно измит под прозрачната ледената кора, от там и идва името му. Въпреки че ръми дъждец и платното изглежда като мокро , автомобила който се движи пред вас , или ви изпреварва ,не ви цапа стъклото с пръски. Намалете скоростта до като е време.
  • 18 Патриот

    28 0 Отговор
    Черният лед го знае всеки водач с елементарна обща култура.
    Какво обаче е жълт сняг?
  • 19 Язе

    12 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ловеца на поршета":

    Лесно е да се говори когато си в трамвая.Опитай да покараш обаче.Уффффф забравих,че тези с задно зимата сте с Гр.транспорт.Сега като ви няма на улицата стигам по-бързо на работа.Дано завали пак сняг.
  • 20 Язе

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "Morgoth":

    Защо си мисля,че като вкараш двете гуми в тревата и.....ще се завъртиш.Айде малко по грамотно или не карай зимата.

    Коментиран от #29

  • 21 Bayerische Motoren Werke-BMW

    8 3 Отговор
    Жълт сняг е напикан.
  • 22 Колю

    17 1 Отговор
    Ние нямаме проблеми с леда - дупка до дупка и бабуни на пътя за сцепление. Осигуровки ,данъци ,застраховки ,прегледи ,винетки, гуми,тока надписват за Нова година ,дърва по 100 лв кубик и така ще намалят катастрофите на пътя щото няма да има за гориво.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 PlimP

    10 1 Отговор
    колко трябва да си тъп,ч е да не загряваш върху кво се движиш, при положение, че го виждаш, лошото е, че веднъж съм попадал на заледен асфалт без да е тъмен, абсолютно никва разлика спрямо чистият и сух такъв, просто случайно пробвах да видя върху кво се двъжа и останах неприярно изненадан, ако не бях проверил сигурно нямаше и да разбера, дръг е въпросът относно качеството на настилката, мразим гладък асфалт, някой може да си направи труда да поглед при дъжд колко много вода вдигат гумите във въздуха и как луска платното на родната ни магистрала при дъжд, като испреварваш нещо голяме е ужасТ, а като стъпеш на участък със стария и грапав соц. асфалт такова чудо почти няма, не случайно е грапав, ама на, народът се радва на гладичкото
  • 25 запознат

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "СУБАРО":

    СУБАРУ бате караш субару стига с това ''субаро '' че взех да се чудя японците ли бъркат правописа иначе наистина е кола за всякакви условия аз имам карам я и потвърждавам
  • 26 Сонсожмо

    5 0 Отговор
    Смърт на черния лед. Да живей жълтия сняг.
  • 27 БАЦЕТО

    3 0 Отговор
    Стъпиш ли трябвя да си със акъла излизасе
  • 28 Дедо Либен

    6 0 Отговор
    Леда не признава ни зимни гуми ни 4/4 приказките са за глупаците.Само бавно и внимателно е ключа.
  • 29 Morgoth

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Язе":

    Има риск, но и да се завъртиш ще е към мантинелата и вместо челен със спрелия ще се остържеш отстрани. С две гуми извън леда ще могат да ти помогнат не само уменията ти, но и всичките съвременни трибуквеници с които колата ти разполага. С четири гуми на леда разчиташ само на Господ.
  • 30 незнайко

    4 0 Отговор
    Браво, много показателен видеоматериал. Самонадеяните нямат достатъчно мозък !!! Това го доказва и удара на втората кола. В 1.13 минута на първия клип се вижда и джипа как събаря стълба в дясно при бензиностанцията !
  • 31 Алфа Ромео

    2 1 Отговор
    Този дето си прибира багажа от ударената бяла Фабия направо счупи тъпомера, някой можеше да го направи на ваденка.....
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.