Last news in Fakti

14 Януари, 2018 14:07 9 649 45

Армения забрани колите с десен волан

  • десен волан-
  • армения

От 1 април се забранява вносът и продажбата на автомобили с разположен отдясно волан на територията на Армения, съобщава агенция ARKA. Мярката се налага заради истински бум в търговията с коли, доставяни от страни с "обратно" движение.

Според китайската агенция "Синхуа" миналата година в Армения са внесени поне 13 000 возила с десен волан, с което общият им брой по пътищата на страната е достигнал 36 000. Това е подтикнало правителството към противодействие.

Властите се опасяват, че ако вносът на коли с "обратен" волан продължи с подобни ударни темпове, в даден момент може да се наложи да бъдат променяни правилата за движение по пътищата, което би било сложно и скъпо. Освен това арменското Министерство на транспорта, комуникациите и информационните технологии е излязло със становище, че такива автомобили са опасни за експлоатация.

Арменците купуват най-много автомобили с десен волан, внесени от Япония. Колите от Страната на изгряващото слънце са предпочитани заради ниските им цени и доброто техническо състояние.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брат ми

    125 10 Отговор
    Много правилно.В България няма шанс за съжаление.Кофти политици и администрация.
  • 2 кучето шаро

    111 14 Отговор
    БРАВО НА АРМЕНИЯ !!!
  • 3 Бесен Язовец

    93 15 Отговор
    Тройна гражданска застраховка и каско за тези коли и проблема ще се реши
  • 4 Random

    10 47 Отговор
    Като гледам и в България скоро няма да можеш да си караш Supra или Skyline.
    Да ви...
  • 5 bluetec

    20 93 Отговор
    Аз карам 100000 с десен волан В България,а ако подкрепяте забраната значи толерирате автоджамбазите които ви продават скъпи и развалени коли.Промяната трябва да настъпи за неизправни и стари коли,но тогава БГ ще обеднее от страна на НАП и КАТ финансирани от автоджамбазите.

    Коментиран от #6, #8, #21, #26

  • 6 Бесен Язовец

    87 11 Отговор

    До коментар #5 от "bluetec":

    От дясно ли изпреварваш? Ако от ляво ми кажи как точно виждаш или се показваш целия за да разбереш?

    Коментиран от #31, #45

  • 7 ЗАБРАНА

    73 13 Отговор
    Сега е момента и тук да ги забранят.
    След излизането от ЕС на някои членки няма пречка.
    На Борисов му е нужна само една реплика и НС на другия ден ги е забранило.
    Аз съм ЗА.....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Красо Зелето

    73 9 Отговор
    В България ги узаконяваме! Как ? Ами регистрира се без проблем кола с десен волан, говоря до ден днешен.
    Сега ще ме нападнат разни философи, но няма как да оправдаят десния волан пред левия, освен ниската покупвателна стойност на колата, и до там свършва всичко. Само не се филмирайте, че в Англия не си карат колите... Всяка запазена и малко карана кола, струва пари, няма какво да се залъгваме.
    А да не говорим, че десния волан както в града, така и извън него е опасен! Колкото и да си добър шофьор, масово с десен волан разчитат в рискови ситуации /изпреварване, престрояване, изнасяне/ другия участник в пътната артерия да ги пази, защото те не могат, не виждат по-рано а твърде късно, едва когато навлязат в платното. И ето ти предпоставка за ПТП!

    Коментиран от #33

  • 10 Живко

    25 57 Отговор
    Ами не сте съвсем прави, от доста време вече има камери които се монтират от ляво на стъклото и видимоста е прекрасна. Освен това който е карал кола с десен волан знае че не е необходимо да изнедеш целия автомобил в насрещното... това са глупости. Единствената разлика за един опитен шофьор е че трябва да тръгне да изпреварва 15тина метра по рано, а не да се залепя за колата от пред.... живея в англия и се прибирам всяка година по няколко пъти в бг с английски коли..... няма разлика в карането освен горепосочените 15 метра. Качете се, покарайте и тогава говорете
  • 11 Jan klod iunker

    20 33 Отговор
    Мога да кажа че с десен волан, шофират много по-предпазливо и прибрано в платното лично мнение..За статистиката всяка вечер по Новините показват какви ли не мелета , всички почти са със ляв волан (нормален) , не съм чувал да е възникнало сериозно ПТП заради десен волан..Заключение Хора разберете волана няма голямо значение, не е фактор а проблема се корени в самия Манталитет на шофьорите.. На глава от населението едва ли има друга държава с толкова жертви за година.Толерантността на пътя е около 0.0001% този показател докато не се промени положително не ни очаква нищо добро. Да не говорим за употребта на алкохол и дрога, случаи които са ежедневие, защо несе прави нищо.Всеки бута рушвети и минава метър докато не се появи в черните хроники, но повлякъл със себе си невинни хора. Трябва ефективни присъди за такива, НО едва ли ще се промени нещо в България скоро🔜...

    Коментиран от #17

  • 12 Простака

    37 3 Отговор
    Попаднала в ръцете на безумец такава кола става няколко пъти по-опасна
  • 13 Простака

    19 2 Отговор
    Попаднала в ръцете на безумец такава кола става няколко пъти по-опасна

    Коментиран от #14

  • 14 Живко

    15 18 Отговор

    До коментар #13 от "Простака":

    Попаднала в ръцете не безумец дори и играчката става опасна.... не е въпроса в това. Въпросът е, че хората в България нямат култура на шофиране... и не само... да си говорим направо... простаци на всеки ъгъл... в цяла Европа карам с десен волан, проблема не е в това от коя страна на колата е волана а в това какъв багаж имат хората в главите.... каквото искате ми разправяйте и слагайте минуси... аз бях като вас преди да се кача да карам десен волан. Сега за мен е безразлично от коя страна е.... пак казвам качете се покарайте и тогава коментирайте
  • 15 ХОНДА

    12 23 Отговор
    Няма никаква опасност от колите с десен волан при дясно движение!!!

    Особено когато караш в градски условия виждаш "самоубийците" -пешеходци преди този който седи на лявата седалка!

    Което прави десния волан по безопасен в градски условия.

    Относно изпреварването (големия проблем на всички) Ако има пред водача автомобил, който пречи на видимостта, то бързащия( за гроба )ще изчака докато е сигурен, че няма коли и тогава ще изпревари.
    Аз карам десен с десен волан от 4 години и се убедих в гореописаните ми думи.
  • 16 Стефан

    4 19 Отговор
    Аз пък карам в Англия с ляв волан и нямам никави проблеми с видимостта

    Коментиран от #18

  • 17 кучето шаро

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Jan klod iunker":

    То и никой не ти казва , че колите са с ляв волан .
  • 18 Jan klod iunker

    15 5 Отговор

    До коментар #16 от "Стефан":

    Дойдохме си на думата, обаче в UK има правила и се спазват... Макар че техния автопарк е много по-нов хората там не карат, като на Рали.. Тук всеки втори си мисли, че Fast 2 Furious. Изпреварване на сляпо, по завои, при разрешена 60км/ч карат със сто отгоре е как няма да сме на тоя Хал.. Веднага почваме тоя и оня ни е виновен, ами вината е в самите нас.. Българина има една особена черта, знае как трябва да е, но НЕ по - неговото , защото това е гъзарлък. т.е знае къде минава и къде не ,идете по Европа в някоя бяла страна се правете на пилоти..Най-малкото Ще работите цяла година за това,че си направил густо по-пътищата. Така трябва да е и тук... но засега десния волан ни е най-голяма грижа!!
  • 19 И жипове от съштиа клас

    5 6 Отговор
    Аз предлагам да променят правилата за движение и да се откажем и от левите и от десните волани ,колите на газ , на дизел и въобще всички коли и закон да се кара само Мерцедес S-класа и то само AMG черни :)
  • 20 papi

    7 0 Отговор
    Караш на задна и волана ти е от правилната страна ко толкова сиа аре ама
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 onq s konq

    8 6 Отговор
    Тая безпрецедентна дискриминация над колите с десен и ляв волан може много лесно да се избегне с внедряване на производството със СРЕДЕН ВОЛАН...ама не питат когото трябва.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гост

    5 5 Отговор
    Докато в ЕС има държави с десен волан значи в БГ няма как да ги забранят.

    Коментиран от #37

  • 25 Тодик

    6 2 Отговор
    Стига с тази дрога и алкохол в Холандия какво правят щом е позволена леката дрога избиват ли се а и нашите ченгета какво биха направили на холандец употребил лека дрога в страната си преди три месеца и е на воаяж у нас нали прехвалените им уреди отчитат до 6 месеца назад всичко е кьор фишек дискриминационно спрямо народа ни пийнал и напушен човек са толкова ниски и внимателни че ако трезвен не се хакне в тях не е разбираемо учете ги тея неща психология и викат

    Коментиран от #44

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Тодик

    2 3 Отговор
    Правилно е дясна ДИРЕКЦИЯ учете ги тези неща говорете или пишете правилно не като Немците да нямат хабер кой е Менделеев ако има Българи в Германия могат да проверят този факт така че бъдете умни и в обидите бъдете чаровни богат е езика ни
  • 28 filo

    10 11 Отговор
    Трябва да си идиот да си купиш кола с десен. За всеки е ясно, че да караш такава кола е мъчение, а е и много рисковано. Какво ми обясняват някои, че нямало проблем. Пълни глупости.
  • 29 Миро

    7 5 Отговор
    Няма разлика в шофирането на автомобил с десен волан и микробус и двата случая разчиташ на огледалата.Профеаионален шофьор съм и в работата ми де налага всеки ден да шофирам десетки автомобили с десен и ляв волан и изобщо не ми прави впечатление каква кола е.Важни са правилата, другите участници в движението, обезопасеността на пътя и добрия маниер на водача.Който може да шофира добре може да се размине с теб на два сантиметра шофирайки багер с платформа другия ще те блъсне и с Фиат 500.

    Коментиран от #30

  • 30 аматьор

    4 5 Отговор

    До коментар #29 от "Миро":

    Професионалисте, а видимостта при изпреварване как е компесираш? На кафе ли гледаш?

    Коментиран от #32

  • 31 грийт бритън

    3 5 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен Язовец":

    ти чувал ли си за камера за предно изпреварване? вече започнаха масово да слагат такива в коли с десен волан.всичко опира до култура на водача.българите сме бедни затова купуваме такива коли.

    Коментиран от #40

  • 32 onq s konq

    5 3 Отговор

    До коментар #30 от "аматьор":

    Иас съм с профес. книжка/и златен талон/ и ще отг:Тайната е в огледалата!Когато воланът е десен ОТЛЯВО НА ВОДАЧА ИМА 2 ОГЛЕДАЛА- ЕДНОТО ЗА ЗАДНО,А ДРУГОТО ЗА ПРЕДНО ВИЖДАНЕ./едно над друго,или пък слепени-няма знач/.Другият вариан е да си имаш навигатор от лявата страна и като ти каже "давай-няма нищо насреща" и ти да "даваш"!Между другото кой ще ми каже когато карам на заден ход със десен волан ли съм или с ляв?
  • 33 грийт бритън

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Красо Зелето":

    ти явно не си чувал за камери за предно изпреварване които се слагат в коли с десен волан.предполагам си автотърговец който иска да продава боклуци в ляв волан много скъпо.иначе няма логика да си против десния волан.англичаните си сменят колите след 5-6г затова и гледат да се оттърват от старите си коли.там има високи данъци и такси за такива коли.
  • 34 Дясна дирекция

    12 2 Отговор
    Единствената разлика между това да караш кола с десен волан е че жена ти ти мрънка от ляво. ..
    :D
  • 35 Няма значение

    5 1 Отговор
    Дали си с ляв дали си с десен важно е дали си шофьор . Имам две коли едната с ляв другата с десен. Значи като карам с десния съм по близо до пътния банкет и няма опасност някои да ме метне щото не си стои в платното а колкото до изпреварването има доста начини зависи от терена ако пътят не е толкова прав можеш да погледнеш от дясната страна дали има някои другият е да спазваш дистанция ! Ако си на 50 метра от фордчето на 35 години не виждам проблем да го минеш като пътен знак е за туи ги купуваме десните волани защото колата която имам е на 7 не на 27 години и риска да се разпадне при изпреварване го няма :D Мили хора пробвайте преди да говорите на мого места виждам неща които левият волян няма и да види.
  • 36 321

    2 2 Отговор
    Имам коли с лява и дясна дирекция, на английската и сложих огледала за изпреварване/70 лв/ и си изпреварвам без проблем. Ако намеря хубава камера за изпреварване, ще е още по-добре, щото има такива с нощен режим и като погледнеш монитора се вижда това, което с обикновенно око на лява дирекция не се вижда. Пък и даже без тези допълнителни приспособления си има НЕсложна техника за маневриране, изпреварване и т.н.
  • 37 Скоро

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Скоро няма да има .

    Коментиран от #38

  • 38 БЩС

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Скоро":

    Що? Ирландия, Малта и Кипър излизат от ЕС ли?
  • 39 GTE

    1 1 Отговор
    След Брекзит, в страните от ЕС с обратно движение остават Кипър и Малта, така че няма как да се забрани движението им, но може да се ограничи регистрацията, може би.
  • 40 Истината винаги боли

    1 2 Отговор

    До коментар #31 от "грийт бритън":

    С тези камери докъде ще стигнеш,малко дъжд и кал и ще видиш Трънково дере!!!!!

    Коментиран от #43

  • 41 незнайко

    1 2 Отговор
    БРАВО НА АРМЕНЦИТЕ ! Цял свят направо а няколко държави на "терсене" ! Островните държави да си правят коли за тях си !
  • 42 Vaskoni

    0 3 Отговор
    И тук трябва да ги забранят
  • 43 321

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Истината винаги боли":

    Как, като са монтирани вътре в купето? Виж в гооооглето, нема филм. Аз как карам с огледала? Ако имаш чистачки не е проблем, тва не е камера на бронята отпред ))
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 майсторче

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен Язовец":

    Кой си го може, си го може, а на мекия и вълната му пречи!