Last news in Fakti

15 Януари, 2018 15:39 5 813 10

Най-купуваните автомобилни цветове на 2017-а

  • axalta-
  • global color popularity-
  • автомобилен цвят

Американският производител на бои и лакове за автомобилната промишленост Axalta публикува ежегодната си класация на най-предпочитаните цветове сред купувачите на леки коли. Статистиката за 2017 г. със сигурност ще се хареса на туркменистанския президент Гурбангули Бердимухамедов, чиято страст към бялото се прочу по цял свят.

39% от продадените миналата година автомобили са били бели, като в Азия техният брой надхвърля половината (52%). Бялото е любимо също на купувачите в Африка (49%) и Русия (32%).

Най-много бели коли се произвеждат в Китай - 47%. Други 15% пък са боядисани в перлени вариации на бялото, чиято популярност в сравнение с 2016 г. е нараснала с 4%. Японците също си падат по тях.

На второ място сред любимите автомобилни цветове се подрежда черното. В световен план са го избрали 21%, а в Европа - 16 на сто от купувачите. Следва го сивото с 11% и 20% съответно за света и Стария континент.

Сред по-ярките цветове доминира синьото във всичките му нюанси от наситено до светъл металик. В Европа и Северна Америка са го предпочели 10% о купувачите.

От Axalta отбелязват, че бялото е несменяем лидер сред автомобилните цветове от 65 г. насам, откакто се провежда проучването. Отгоре на всичко популярността му расте с всяка изминала година.

През 2017 г. се е увеличило също търсенето на бежови и кафяви коли, на които се пада 6% от азиатския и 4% от европейския пазар. На другия полюс са зелените и жълтите автомобили, които са изкушили едва 1% от купувачите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    9 8 Отговор
    Еми от снимката става ясно, че няма значение какъв цвят е - важното да е Шкода.
    Ха-ха..
  • 2 ТМВ

    7 3 Отговор
    Боята не кара колата...!!
  • 3 просто

    19 5 Отговор
    белият е най-ефтин...

    Коментиран от #10

  • 4 nqkoi si

    18 4 Отговор
    Нормално да е бялото , понеже всички фирмени коли и служебни такива на големи компании избират белият цвят понеже е базов по евтин (не металик) , и в същото време в южните държави и арабският свят пак се избира белият цвят заради климатичните условия .
  • 5 кОР

    4 5 Отговор
    ОТ СНИМКАТА става ясно .....хората .....особено батките и мРъшите в България....имат нулево въображение и вкус . ТОЧКА...ЛЕКА НОЩ ДОВИЖДАНЕ

    Коментиран от #7

  • 6 Не така брат

    7 0 Отговор
    То всички коли днешно време са черни, бели и сребристи. Как искат хората да останат оптимисти при таково оскъдно разнообразие от цветове? Тук-там мине едно жълто такси...
  • 7 Батка върни се!

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "кОР":

    ОТ КОМЕНТАРА ТИ... ставь ясно .....че .....самият ти .....МОЖЕ БИ също се отнасяш към тази ГРУПА. Как? .....никаква култура, няма значение ЧЕ СИ АНОНИМЕН В интернет... АЙДЕ ТОЧКА... ДОВИЖДАНЕ!
  • 8 Г.З.

    1 0 Отговор
    Едно изследване преди десетина години доказващи че най често катастрофират ярко оцветените коли:червено жълто и д-р.Най рядко катастрофират неутрално оцветените возила:бяло,сиво и до някъде черно.
  • 9 ВАГ

    2 1 Отговор
    В Европа има само 3% бяла перла !!! ... и аз се чудя защо толкова трудно я намерих.
  • 10 Лелеее

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "просто":

    Не се ли научихте на прости правописни норми?