Last news in Fakti

30 Януари, 2018 09:51 4 995 5

Немски съд разреши на орехите да падат върху коли

  • съд-
  • дело-
  • орехи-
  • германия

Съдът във Франкфурт отхвърли иск за €4 000, подаден от жена през 2013 г. заради щети по автомобила ѝ, които нанесъл орехът в двора на комшията, съобщава The Local. Предишната есен ядките на дървото започнали да падат на земята, но силният вятър ги отвял право върху колата на ищцата, в резултат на което по каросерията се появили вдлъбнатини като от градушка.

Пред съда съседът не отрекъл, че щетите са причинени от дървото в имота му. Мъжът обаче изтъкнал, че можел единствено да подкастря редовно клоните, което и правел.

Вземайки предвид обстоятелствата съдията стигнал до извода, че ищцата трябва да подаде иск срещу дървото. Тъй като растенията не можели да носят съдебна отговорност, следвало падането на орехите да бъде признато за "природен факт".

"За да се избегне напълно рискът от падане на плодове, трябва или дървото да се отсече, или да се обезопаси с мрежа по целия периметър", гласяло решението на съда, а нито един от двата варианта не бил желателен в германските градове.

В крайна сметка ищцата трябвало да плати разходите по делото. Жената обаче можела да обжалва решението в срок от един месец.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Хой

    21 1 Отговор
    ЕЕЕ! и там намирисва на корупция в съда, явно тая госпожа не е харесала "орехчетата' на човека и се оплаква от ореха му.
  • 2 Morgoth

    11 2 Отговор
    Да си направи Каско бе, то е за това да поеме и случаите в категория "Shit happens"
  • 3 Гост

    16 1 Отговор
    да се върнем на причината
    не е проблем в ореха а във вятъра => госпожата да съди вятъра!
  • 4 onq bez konq

    8 3 Отговор
    Интересно, какво би казал съда по казуса "може ли една тиква да управлява" ?
  • 5 тЪпЕт

    7 1 Отговор
    А съдът разрешил ли е слънцето да изгрява???