5 Февруари, 2018 13:25 4 553 7

Първо по рода си състезание за млади шофьори

  • млад шофьор-
  • състезание-
  • сба-
  • renault-
  • captur
Първо по рода си състезание за млади шофьори - 1
Снимка: Shutterstock

За пръв път в България Съюзът на българските автомобилисти (СБА) организира състезание за млади шофьори. В надпреварата „Най-добър млад шофьор на България” могат да вземат участие водачи на автомобили на възраст до 26 години и практика до 5 години. Също така в надпреварата могат да участват само онези младежи и девойки, които нямат влезли в сила наказателни постановления. По последни данни става дума за близо 220 000 души, посочват от СБА.

Състезанието, което ще се проведе в два етапа, има основно обучителна цел. Първият кръг включва решаване на онлайн тест. Въпросите се отнасят до правилата за движение по пътищата, безопасността на движение, експлоатацията на автомобила и поведението зад волана. Текстът е активен от днес – 5 февруари, до 27 април. Още през първата половина на днешния ден е имало значителен интерес към него, съобщиха организаторите по време на пресконференция посветена на състезанието.

Първите 30 класирали се състезатели ще бъдат допуснати до втория етап. Той е показване на практически учения на 12 май на писта „Дракон” в село Калояново. Ще се състои от шест позиции. Всичките 30 участници ще бъдат разпределени на шест групи и едновременно ще изпълняват позициите. Първата позиция ще бъде теоретичната проверка на познанията в тест 20 въпроса. За всеки верен отговор ще се получава по една точка. На втората позиция ще бъдат представители на Българския червен кръст, където ще се проверява възможността на участниците да оказват първа помощ. Третата позиция ще бъде смяна на гума. „Тук нямаме време за смяна на гума. Няма да се стремим като във Формула 1 бързо да подменяме. Ще се гледа как се извършват всичките манипулации по самата подмяна на гумата като най-важната част, за да има равенство между мъжете и жените, при самото сваляне на гумата ще се оказва помощ. Четвъртата позиция ще бъде проверка на техническата изправност на автомобила – масла, течности, уреди и т.н. Петата позиция е самото управление на автомобил. Изпитанието ще бъде избягване на препятствия. На задните колела на автомобила ще бъдат поставени специални части, където задната част няма да има добро сцепление с пътя. Шестата последна позиция е майсторското управление”, каза Васил Ковадинов, спортен директор на мероприятието.

Наградата за победителя е управление на чисто нов автомобил марка Renault CAPTUR за една година. Моделът е на 15-то място в класацията на сайтът focus2move за най-продаван автомобил за 2017 г. СБА също е подготвило много други вълнуващи награди, а също така и безплатна пътна помощ в България и Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вижся

    5 8 Отговор
    ХАХАХХАХА ДА ВИ ТАКОВАМ И НА НАГРАДАТА РЕНО КАПТУР АХАХХАХАХАХАХХАХАХАХХАХАХААААХАХХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХ БАРАБАНОВИ СПИРАЧКИ АХХАХАХХАХАХХХХХАХХАХАХА АКО СПЕЧЕЛЯ ПРОДАВАМ ГО ТОЯ КОПТОР

    Коментиран от #2

  • 2 бъркашса

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "вижся":

    Никой не ти го подарява, дават го за година, даже не можеш да го продадеш.

    Коментиран от #3

  • 3 вижся

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "бъркашса":

    то и да го продават няма кой да я купи тая ютия
  • 4 captur

    7 5 Отговор
    От 4 години го карам каптюра с въпросните барабанни спирачки и за 86000 км вече не ме е подвел нито веднъж, големи разбиратели тук, ''гладна кокошка просо сънува'' ще продавал...

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Рено коптор

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "captur":

    ти за 86хил км ако имаш проблеми трябва да се самоубиеш направо йахах
  • 7 Олелемале

    0 0 Отговор
    то пък и то една награда...