Last news in Fakti

20 Февруари, 2018 11:33 11 928 19

Mercedes, BMW и VW: 100 млн. загуби за 3 дни

  • mercedes-benz-
  • bmw-
  • volkswagen-
  • стачка-
  • загуби
Mercedes, BMW и VW: 100 млн. загуби за 3 дни - 1

Тридневната стачка, която беше организирана миналата седмица в Германия от синдиката IG Metal стана причина за преустановяване на работата в много от заводите на Daimler, BMW и групата Volkswagen.

Исканията на работниците бяха за увеличаване с 6% на заплатите, както и за по-малко работно време за майки с деца и за работници, грижещи се за възрастни хора. Работодателите се съгласиха да вдигнат заплатите, при това с 6.8%.

Те обаче отказаха да съкратят работните часове. Всички тези разправии доведоха до загуби от над 100 млн евро за трите гиганта, както и до спадане на цената на акциите на марките. Акциите на Volkswagen поевтиняха с 1%, на Porsche - с 3%, на Daimler - с 1.3% и на BMW - с 1.5%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шампиона

    51 3 Отговор
    Така се прави..
  • 2 Гост

    37 24 Отговор
    Според мен са малко нагли. Вдигнали са им заплатите даже с повече ама това какво правиш в личния си живот, майка ли си баща ли си какво си работодателя не го интересува. Той гледа продукцията му да върви а ти когато си посвъпвал на работа си съгласил с неговите условия да работиш еди колко си часове и дни.
    Утре ще излязат и пушачите да стачкуват за повече почивки за пушене и така нататък и така нататък и няма да му излезе края. Правилата са за всички. Вдигнали са им заплатите а сега трябва да си ги изработват...

    Коментиран от #4, #6

  • 3 Японеца

    83 4 Отговор
    А нашите заплати се повишават на хартия с 3%, а инфлацията напредва с 10%.
    Вече 50лв. в Кауфланд или Билла са нищо, купуваш само най-необходимото.
  • 4 Жико

    13 23 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    На работодателя не му е работа да се занимава с личните проблеми на работниците. Доста са нагли, коя е майка, кой му се ходи по-рано от работа..
    В трудовото законодателство ясно са описани нещата.
    В Бг-то като половината продавачки по 2-3 часа на ден пият кафенце с цигара на тротоара дават ли им по 30% по-малко от заплатите??
    Заслужават го

    Коментиран от #11

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 dsadsa

    27 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Хората си търсят това, което им се полага. И си го получават.

    Коментиран от #8

  • 7 Гост

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "БАЙ ГАН4О":

    Нещо сериозно си се объркал. Май се чудиш кво да напишеш по тема, която изоообщо не е засегната тук. Ако си джендър, кажи си. Всъщност и да не си кажеш то вече се разбра...
    Айде отивай на парад!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Dido

    1 19 Отговор
    Пропаганда пак
    Авто производителите много много отдавна работят на загуба ,защото на практик в света има повече машини от хора!!!
    Сега "умните" журналисти ще кажат от каде тогава пари за заплати ,ами от там от кадето идват и вашите ве грездеи,от работещите и надутите данъци ,а в германия добре че са турците да им работят на мръсните шваби
  • 10 jpower

    8 4 Отговор
    Стачкуващите не са германци. Отдавна германците неработят мръсна работа. За туй на баба перкел са и нужни диваци, но се объркаха сметките й....
  • 11 Звучи

    11 3 Отговор

    До коментар #4 от "Жико":

    Звучиш като поредният робовладелец..Обаче тези пушещи продавачки продават надутите стоки и г-н Баровеца и той си взима кола за 70 хил лв и ти съобщава ,че освен че нищо не правиш ама и е криза и пари няма...

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Трифонов

    16 6 Отговор

    До коментар #11 от "Звучи":

    Аз винаги много се забавлявам да чета коментарите под подобни статии. И най-забавното е всъщност изводът за това, че главно младите хора в България, дето обикновено плюят по режима отпреди 1989г. - режимът, от който нямат никакво понятие и само са слушали за него тъпотиите на бащите и дядовците си, дето го извадиха голям "демократичен", ама след 1989г. - всъщност искат да живеят именно в условията на комунизъм. Прочетете внимателно коментарите - "хората искат и си го получават", "така се прави", демек искаш повече пари едновременно с намаляване на времето за работа, "мръсни робовладелци гадни" и т.н. и т.н. Хора-а-а-а... комунизъм искате, разберете го това! Искате единен базисен доход, искате да НЕ работите за него и да ви стига за базисните неща... И да няма гъзари с БМВ-та да ви потискат... Това е комунизъм! Може да сте по на 20 и да е всъщност трагедия това, но... искате комунизъм и това е!!! Мислите, че не е така просто, защото не знаете какво е комунизъм!

    Коментиран от #14

  • 13 Жико

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "Звучи":

    Да бе, служителката може да е акъл колко яйце и да пуши по два часа работно време(щото и се полага рз'бирш ли) ама да взима пари колко шефа поне той не е инвестирал доста години и средства в определена дейност!
    Ти май нещо, а???
  • 14 Орбан

    9 5 Отговор

    До коментар #12 от "Трифонов":

    Ма какво им обясняваш бе.
    Кой не е извадил от джоба 10к да ги инвестира в нещо, а само чака наготово няма как да разбере що е то труд, печалба, разходи и др.
    Остави стадото да си пасе..
  • 15 явертр

    2 2 Отговор
    Да плащааат
  • 16 vasik atanasova

    1 3 Отговор
    ауди

    Коментиран от #17

  • 17 15 Март

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "vasik atanasova":

    Да те е.а в аудито..
  • 18 Горублянския

    1 1 Отговор
    Бълха ги ухапала................
  • 19 Монтьор

    5 1 Отговор
    Незнам дали знаят някои от пишещите тук че повечето големи заводи в Германия и не само там са държавни а не преватизирани като у нас робовладелците