4 Август, 2018 11:12, обновена 4 Август, 2018 12:15 19 751 29

Тествахме новия Ford Focus ST-Line

  • ford-
  • focus-
  • тест
Тествахме новия Ford Focus ST-Line - 1

Ница, Франция. Екип на mobile.bg от мястото на събитието.

Специалистите, разработващи модела Focus, винаги са отделяли особено внимание не на дизайн и перфектно качество на сглобката, а на шасито. Това важи с пълна сила и за новото, четвърто поколение на модела, което имахме възможността да тестваме по забележителните пътища на Лазурния бряг. Впечатленията ни са основно положителни и без колебание можем да кажем, че четвъртото поколение на Ford Focus почти във всичко превъзхожда досегашния модел.

Тествахме новия Ford Focus ST-Line

Особено интресна за нас беше спортно ориентираната модификация ST-Line, основните отличия на която са с 10 мм занижен клиренс, по-големи спирачни дискове и трицилиндров двигател с мощност 182 конски сили. Спортната версия е с висок ранг сред модификациите на новия Focus и се нарежда веднага след луксозното изпълнение Vignale. За ST-Line специалистите от Ford бяха избрали и специален цвят - Desert Island Blue, а в интериора са добавени карбонови вложки. Мощното двигателче работи съвместно с шестстепенна механична трансмисия и предава момента на предните колела. Именно на ST-Line версията ще обърнем внимание.

Тествахме новия Ford Focus ST-Line

Ходови характеристики
Маршрутът ни включваше първо планински път с много завои, а след това магистрала. Особено в първата част прословутото уникално шаси се усеща много добре. Окачването е подчертано твърдо, но кренът в завоите е минимален. В системите са предвидени три режима на работа Normal, Eco и Sport. Когато е включен последният, колата се движи като истински расов автомобил. Управлението е директно и предсказуемо, а колата се подчинява на всички команди. Хечбекът ST-Line не е от най-леките в моделната гама на Focus. По-лек е обаче от Vignale с аналогична каросерия с 35 килограма и това се усеща. Още нещо интересно е, че при режим Sport максималният въртящ момент нараства с 30 Нм при същите 1 600 об/мин. Пиковият момент достига 270 Нм заради функция, наречена overboost, която съвсем малко увеличава налягането в турбокомпресора, което е напълно достатъчно за доста уверени изпреварвания.

Тествахме новия Ford Focus ST-Line

100 км/ч се достигат на втора предавка без проблем, а воланът, който от упор до упор разполага с 2.5 оборота, е точен като скалпел на хирург. Да се изпусне траекторията на завой е възможно само след груба грешка и несъобразяване с основните закони на физиката. С всеки следващ завой увеличавахме скоростта и само лекото, но контролируемо поднасяне на предницата подсказва, че колата се управлява на предела. Ако трябва да обобщим с няколко думи, то ще кажем, че шасито на новия Focus е основният коз на автомобила. Разработчиците на новия Focus са успели да направят така, че основното внимание на водача по време на движение да е съсредоточено върху волана и върху прецизната работа на спирачката и газта. Скоростите се превключват с лекота, почти механично, основна заслуга за което (според специалистите от Ford) има модернизираната трансмисия. На магистралата се убедихме, че доускорението е отлично, независимо от предавката. Така например от 80 до 120 км/ч на четвърта то е приблизително 7 секунди, а на пета или на шеста предавка - само със секунда по-бавно.

Тествахме новия Ford Focus ST-Line

Както вече споменахме, основната заслуга за отличното управление се дължи на шасито. Четвъртата генерация на Focus запазва основната конструкция на окачването си - отпред MacPherson, а отзад многолостово SLA (short long arm) окачване. Тази схема обаче е предвидена само за по-високите нива на комплектация. Базовите вариации са с твърд заден мост и колкото и да ни убеждаваха хората от Ford, че почти няма разлика във возията и управлението, такава определено се усеща, особено при каране на колата с по-висока скорост в остри завои.

Тествахме новия Ford Focus ST-Line

Амортисьорите са със система за електронно регулиране на твърдостта. Тази система се нарича Continuously Controlled Damping (ССD) и е заимствана от американските модели на Ford. Амортисьорите се настройват от Drive Mode селектора, като с тях се променят и характеристиките на усилителя на волана, отзивчивостта на педала за газта и алгоритъмът за превключване на предавките на автоматичната трансмисия. За съвсем кратко изпробвахме режим Eco, но съществена разлика в разхода на гориво не беше отчетена на борд компютъра. Средният разход, който отчете колата след доста сериозно "натискане", особено на отсечките от култовото рали "Монте Карло" беше 9.8 литра на 100 километра пробег. Усещането от звука на мотора е доста приятно и трудно някой би разбрал, че управлява автомобил с трицилиндров агрегат. Моторът е балансиран отлично.

Тествахме новия Ford Focus ST-Line

Интериор и екстериор
В пълна степен съпоставка между интериорите на новия Focus и досегашния, успяхме да направим, когато се качихме на премиум изпълнението Vignale. Първото впечатление е, че мястото на водача е станало по-просторно. Отзад също има повече място, което се случва благодарение на подобрената ергономика в салона и увеличеното с 53 мм междуосие (до 2 700 мм, каквото е на първото поколение Mondeo). Багажникът също е прибавил 60 литра (375 л.), като всичко това почти не се отразява на външните габарити на колата - дължина 4378 мм (плюс 18 мм), широчина – 1848 мм (плюс 24 мм), височина – 1471 мм (плюс 2 мм). Инженерите на компанията са се постарали максимално да увеличат свободното пространство в салона, без това да се отрази на външния облик и размери. И определено са успели. Отвън колата не блести с нещо особено на фона на конкурентите си, но интересното при нея е, че всяка от модификациите се различава леко, най-вече по формата на радиаторната решетка.

Тествахме новия Ford Focus ST-Line

Цена
Новият Focus е автомобил с много лица, които са различни по характер. Това се дължи не само на различния външен вид, а на разнообразието от опции в салона, както и на приличната моторизация на модела. От тук следва и голямата разлика в цените между различните версии - от 32 000 до 64 000 лв. Ето и пълната ценова листа на новия Ford Focus - един стандартен хечбек, с уникално шаси.

Тествахме новия Ford Focus ST-Line


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Марто

    34 16 Отговор
    Много добре звучи написаното, а и цените му са ОК. Виж, откъм дизайн не ме впечатлява, но явно е по-добър и от сивика и от голфа, и от мегана
  • 3 123

    29 4 Отговор
    Хмм, по скъп е в базовата версия от предходния с 5 000? Множко..., но пък си е Фокус, добър автомобил. Доказано!
  • 4 Христо

    21 8 Отговор
    Колата е отлична или поне с такова впечатление оставам от написаното. Нямам търпение да я изпробвам в мотопфое
  • 5 бегачка

    29 23 Отговор
    Абе вие полудяхте ли бе - 65 бона за 150кс форд фокус ?????? За 58 бона избухвам с новата астра ОРС 280кс а тоя смешен форд у лево !!! Аре нема нужда

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Ккк

    22 2 Отговор

    До коментар #5 от "бегачка":

    Няма нова астра опц
  • 7 упса

    35 13 Отговор

    До коментар #5 от "бегачка":

    Баце с тоя оРел, ще си останеш стар ерген на ръкоделие хаха ;)
    Гледате само конските сили, качи се покарай фокус ST или фиеста ST па тогава ела пак коментирай ! Аман от драйвърчета на хартия !

    Коментиран от #16

  • 8 Хаха

    31 20 Отговор
    Три-цилиндров кенеф за 50 Бона,не мерси :-)

    Коментиран от #12

  • 9 Николай

    10 4 Отговор
    Тези цени никой не ги спазва, когато отидеш при дилара и спокойно можеш да постигнеш 10-12 дори 15% отстъпка. Така че на хартия е скъпо, но на практика не чак толкова.
  • 10 Гкй

    7 31 Отговор
    Тотален боклук е тази кол. Като немските боклуци е .
  • 11 прост българин

    2 16 Отговор
    разбрах ,че е форд ФОКУС НО НЕ РАЗБРАХ ФОКУС ДА ЛИ ПРАВИ ХА ХА ХА
  • 12 SS-ss-ss

    23 4 Отговор

    До коментар #8 от "Хаха":

    Абе момченце,сигурно имаш Некоe BMW на 25 години,идиот,карай си кошницата и не коментирай!
  • 13 Петър

    18 4 Отговор
    Поради факта, че имам старото ST -250 к.с. ми се вижда странно три цилиндъра! Иначе като пътно поведение е номер едно! Дано обаче да е една идея по широк вътре! Иначе: Кеф цена няма!
  • 14 Пешо

    14 8 Отговор
    Тези три цилиндъра ми намирисват на еднодневка.Надуто с турбо ще се скапе за кратко двигателя.Но това е политика на производителите да си купиш после нов .
  • 15 Непознат

    23 1 Отговор
    Цените са страшни,нямаме такъв стандарт за тези коли,всяка нова кола е ок,но жалко че държавата ни е със скъсани гащи,стандарт под всякаква критика все едно сме във Венецуела.
  • 16 бегачка

    12 10 Отговор

    До коментар #7 от "упса":

    Ааа фордчето викаш щот бентли :))) Я виж как изглежда астра ОРС (понеже силно се съмнявам да знаеш дори как изглежда този ШЕДЬОВЪР) до този форд и пак се опитай да коментираш
  • 17 вижся

    6 0 Отговор
    абе той че е хубав хубав модерен, ефикасен откъм икономия и стойност за пари докато е оптимизирано но окачването задното е общо което значи, че не е за градове като Враца, например...
  • 18 вижся

    8 0 Отговор
    абе той че е хубав хубав модерен, ефикасен откъм икономия и стойност за пари докато е оптимизирано но окачването задното е общо което значи, че не е за градове като Враца, например...
  • 19 purko

    9 0 Отговор
    Това е ST-Line не истинско ST. Само на външен вид е като него
  • 20 Г. Е. М.

    6 4 Отговор
    Мнооого напомпен мотор, нямам вяра на тия коне от тия три цилиндъра. За парите, които му искат си купувам някоя японка и съм "6" отвсякъде...
  • 21 JIJI

    2 2 Отговор
    Мнооо яка,ше си я поръчам.
  • 22 Сашко

    2 0 Отговор
    У Враца кви фокуси има разработени по 3 х. лв. парчето, та ще си спестя поне 47 хилядарки.

    Коментиран от #29

  • 23 123

    1 0 Отговор
    Vignale-то е брутално хора. Влюбен в кафявото vinagle от промо снимките и клипове

    Коментиран от #28

  • 24 Иван

    1 3 Отговор
    Този фокус е определено мнооого по-грозен от предишния фокус. От снимката не виждам почти нищо спортно, а от таблицата двигателите са направо смешни. Има много по-добри варианти за тези пари на пазара от директните му конкуренти. При СТ лайн почти не се вижда разлика с обикновенния модел. Ще дойде бързо следващия модел като си видят тренда на продажбите как отива надолу. Трицилиндров двигател на Фиеста добре но от там нагоре е направо смешно, че и 30 Нм при овъррбууст....
  • 25 Ильо

    1 0 Отговор
    Ако ти е малко взимаш фокус rs и там нещата вече са сериозно жалко че нямаме пътищата за такава кола. За това обикновения фокус си карам.
  • 26 Ивка

    0 0 Отговор
    Ако са ти малко взимаш фокус rs жалко пе нямаме пътища за да я усетиш като хората. За това си карам обикновен фокус.
  • 27 Va60

    0 0 Отговор
    Не съм фен на Форд ама това фокусче ме кефи но 3 цил мотор определено не е сериозно
  • 28 вижся

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "123":

    гледах доста по темата виняле и чесно казано освен малко по добре обшити седалки, хромирани елементи и логото виняле което ти излиза на инфотейнмънт ситемата друго ново не получаваш, така че титанитум или ст-лайн смятам че е по-добро като вариант
  • 29 вижся

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Сашко":

    не, мерси само телевизора ми струва толкова :)