Last news in Fakti

12 Октомври, 2018 10:56 27 874 42

Еднолитровите двигатели на Ford прегряват

  • bbc-
  • разследване-
  • ford-
  • двигатели-
  • ecoboost-
  • проблем-
  • прегряване
Еднолитровите двигатели на Ford прегряват - 1

Това установи едно разследване на BBC, след което от компанията заявиха, че ще платят ремонтите на клиентите, закупили автомобили от моделите Fiesta и Focus имащи проблем с мотора. По-конкретно става дума за модификации с еднолитровия Ecoboost двигател на Ford.

Този агрегат, който години наред е избиран за най-добрия мотор в света, се оказва, че не е съвсем безпроблемен. Разследването на BBC започва след стотици оплаквания от собственици на коли с въпросния Ecoboost двигател, които заявяват, че внезапно моторът прегрява и излиза от строя.

Има и жалби на собственици с 1.6-литрови Ecoboost двигатели, които се оплакват от самозапалване на мотора, но те са значително по-малко. Оказва се, че причина за прегряването е повреда на едно от съединенията в охладителната система, следствие на което двигателят прегрява и се стига до спукване на цилиндрова глава.

Проблемът засяга моделите на Ford, които са оборудвани с трицилиндрови еднолитрови турбомотори, произведени през периода октомври 2011 - октомври 2014-а. Това по сметки на разследващите от BBC са около 44 682 автомобила.

Оплакванията на пострадалите клиенти са свързани и с това, че първоначално от компанията не са признавали, че това е тяхна грешка и ако автомобилите не са в гаранция са карали собствениците да правят ремонтите за тяхна сметка. Представители на Ford заявиха, че ще овъзмездят пострадалите по вина на компанията, клиенти.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цистит

    55 18 Отговор
    кво стана бе нали беше двигател на годината настъпват нови времена даунсайзинг ала бала.... защо на кия двигателите не се чупят така?

    Коментиран от #7, #20

  • 2 ГОРАЗД

    42 25 Отговор
    Ми Форд!
  • 3 dzuvkov

    30 10 Отговор
    Тъкмо преди дни ходих до мото пфое за оферта за новия фокус, сега съм в дилема киа / форд

    Коментиран от #18

  • 4 Ценител

    45 3 Отговор
    Следващите ги пускайте направо 0.5 няма да има такива проблеми...
    Аман от идиокрация.
  • 5 Пешо

    29 3 Отговор
    Стават такива неща, но защо са се правили на ощипани и не са си поели отговорността!

    Коментиран от #6, #26

  • 6 Ценител

    18 8 Отговор

    До коментар #5 от "Пешо":

    Разбира се, че Кия. Всичко с микроскопично двигателче трябва да се избяга, а това, общо взето, означава да се бяга като цяло от европейските модели, освен ако човек не смята да взима суперкар (Не, че и на тях са им много здрави двигателите, но за човек с толкова пари, няма да е особен проблем).

    Коментиран от #8, #17

  • 7 Random

    19 5 Отговор

    До коментар #1 от "цистит":

    Защото са японски (Мицубиши) - Корееца само да копира японеца може.
  • 8 Ценител

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ценител":

    Опа, до 3 ми беше предният пост
  • 9 гост

    15 3 Отговор
    Да, де, но първо от Форд са принудили собствениците да си платят, но понеже се е раздухал случая с дефекта и сега щели да ги овъзмездяват. Ами ако са само 100 коли и пак е производствен дефект? Това показва доколко големите компании се управляват от счетоводителите и пределните финансови щети, а не от моралните устои, честности и доверие.

    Коментиран от #19

  • 10 Ферари с цвят червен

    20 8 Отговор
    Добро утро BBC.
    Аз още преди 2 години взех под наем и се возих 350 км с Форд EcoSport (тази кола е пълна смешка ) с въпросния двигател.
    След 140км двигателя прегря.
    Слава богу след 30 мин почивка и каране като пенсионер по магистралата стигнах целта.
  • 11 Не е цялата истина

    53 3 Отговор
    Да, има проблем с 1.0 екобууст двигателите но :
    1. За това се знае от много време. ( пропуснат нарочно или не факт )
    2. Само в автомобили произведени между 2011 и 2014 ( не е пропуснато )
    3. Имало е сервизна акция за подмяна на този маркуч. 15% от собствениците не са отишли да им го сменят безплатно (пропуснат факт )
    4. Маркуча е този който връща антифриз в казанчето. Който е виждал отворен капак на автомобил знае че това е тънък маркуч. Т.е. не може да ти изтече антифриза за 1 минута.
    5. Ако си немърлив , губи ти антифриз а ти доливаш и това е кола на няколко години . Не отиваш в сервиз на форд . Какво очакваш ? Че ще спре да тече с магия ли ?
    6. Не че защитавам форд но мен ми е късал ремък който задвижва водната помпа. Изписа ми да спра колата. Спрях след 200 метра . Оправиха задвижването на помпата а по двигателя няма поражения.
    Извода е че трябва да спреш навреме ... всяка минута има значение дали ще ти изкриви главата на клапаните или ще я прегрее толкова че да я спука.
    7. Ако са те извикали за сервизна акция а ти не отидеш да ти сменят маркуч за 10лв и после гръмне мотора е спорно кой е виновен. Нормално е да се дърпат да плащат ако не си отишъл в сервизната акция.
    8. Много бързо забравяте сервизни акции на други марки - дефектни възглавници ,спирачки , опасност от запалване и т.н. Едно е да ти прегрее мотора, а друго е да умреш заради отказ на спирачки или въздушна възглавница.

    Коментиран от #13

  • 12 търговци и клиенти

    5 19 Отговор
    Доколкото разбрах проблема не е в мотора, а в някакво съединение по охладителната система, какво им пречеше да отзоват колите и да го подменят с читаво !?....но да не забравяме, че все пак форд не са тойота за да го направят !
  • 13 търговци и клиенти

    14 0 Отговор

    До коментар #11 от "Не е цялата истина":

    Не знаех, че е имало сервизна акция, ако е така да не се оплакват и явно BBC са "открили топлата вода" !

    Коментиран от #16

  • 14 Човек карал Форд

    6 18 Отговор
    Всичко що е Бус Форд е оле мале.........
  • 15 Mercedes

    17 29 Отговор
    Форд и циганин зимата не работят, българска народна мъдрост.

    Коментиран от #42

  • 16 Не е цялата истина

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "търговци и клиенти":

    Да, можеш да потърсиш информация в интернет. Никога не вярвай само на 1 източник.
    Акцията е била през март 2015 за засегнатите коли от 2011 до 2014.
    Според някои са били отстранени дефекти от 96% от колите , според други само 85%.
    В единия случай означава че 4% от колите не са оправени , в другия са 15%. От 44 хиляди това прави 1760 или 6600.
  • 17 Зорлем

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ценител":

    Да се бяга от европейски модели, ама например новата Хонда CRV нали и тя е с някакво такова недораумение от 1,5 литра. Вярно, че е май я сглобяват в Англия, но проектирането сигурно не е било (само) там. И те имаха някакви ядове и отзовавания на този двигател, така че няма европейско, японско, корейско, виетнамско. Всичките са "маскари"!
  • 18 КИА

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "dzuvkov":

    Аз съм с КИА 2.0 дизел мотора на 136 коня и съм много доволен. Но и КИА имат надути мотори обща препоръка не вземай форсирани мотори, защо са ти толкова коне, да ускорява малко по-бързо но ти излиза през носа. И Форд имат много добри мотори само внимавай и чети преди да вземеш колата не просто между две марки а между различните двигатели!!!!!
  • 19 Какви счетоводители

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Са те подгонили? Знаеш ли каква им е работата? Шефът дава заповедите, а счетоводителят е длъжен да му “ бърше” задника! И твоят също за да ти калкулира заплатата, осигуровките и данъците! Счетоводителя трябва да ти пази 50 години ведомостите! Коя друга професия дава гаранция от 50 години и да се рови в прахолясали документи . А и да ти съдейства, ти, неблагодарника да получиш по-голяма пенсия! Счетоводителите, в БГ, са най-онеправдани, с най-ниски заплати, според количеството и качеството на труда си! Чистачките взимат повече, за по два-три час работа!
  • 20 FMC

    21 3 Отговор

    До коментар #1 от "цистит":

    Ауто Билд изминаха с тоя двигател 100 000км, разглобиха го на части и не установиха никакво износване! Дори тогава Фокус получи максимални пценки и зае първо място във временното класиране. Иначе света знае за много боклучиви мотори, които не само се чупят, но и не показват качества.

    Коментиран от #22

  • 21 НЕ СТАВАТ И ТОВА Е ТО

    8 10 Отговор
    Прегряват защото са за прахосмукачки,а не за коли.
  • 22 цистит

    4 10 Отговор

    До коментар #20 от "FMC":

    явно аутобилд не са го тествали както трябва
  • 23 Антонн

    8 9 Отговор
    Това че е Форд е едно на ръка.
    За бензинови агрегати под 1.8 рядко има читави.
    При печките 1.5.
    Да си вземеш гюм 1000куб. или трябва да си с В1,или с мида еджду краката.
    Такива щайги се ползват да ходиш на пазар,макс 10-20км.пенсионерско каране.
    Не може да купиш WC с надеждата че този мотор върви и не харчи.
    Еми до морето има няма 400км. много ясно ако не караш с автобусите и не почиваш с тях,ще се окоти.

    Коментиран от #27, #39

  • 24 4х4

    11 0 Отговор
    Тоя, малкият двигател естествено,че се натоварва повече и от там тръгват проблемите. Купето на Фокус му идва тежичко.Ако пък си има и фабричен дефект става сложно.
    Разбира се, случва се да прегреят и коли с големи мотори,както и автобуси и камиони. Просто като се кара, трябва да се следят и уредите на таблото. Мисля, че в това отношение ние, българите сме по-схватливи и много по на ТИ с автомобила.На запад често не знаят колко цилиндров им е автомобила,за клапани да не говорим.Борд-компютърът им поддържал автомобила в изправност... Сигурен съм,че българските собственици на еднолитров Форд ,знаейки за възможния проблем,собственоръчно са го отстранили. 1 прост маркуч...
  • 25 Алфа Ромео

    9 3 Отговор
    Харесвам Фордовете, готини колички за каране са, но не бих взел със такъв мотор кола.
  • 26 АLFA Q4

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пешо":

    ЩОТО СА МРЪСЕН ШВАБЕН
    НАЦИЯТА Е ТАКАВ
  • 27 АLFA Q4

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "Антонн":

    ЩОТО.Е ФОРД
    АМИ ЗАЩО ТОГАВА ВАГОВЕТЕ С такива ДВИГАТЕЛИ ИЗКАРВАТ ДАЖЕ И 100 К,
    И.ПОСЛЕ.СА НА ПАШКУЛ
  • 28 BULAVA

    9 2 Отговор
    Е крайно време е да кажат че 3 цилиндъра е за мотопед а не за кола
  • 29 веселяк

    10 3 Отговор
    Миксерите са за да си бъркаш яйцата, а не да ти дърпат каручката!
  • 30 Проблема не е в обема

    6 4 Отговор
    а във фирмата. Японците още преди 30 г правиха перфектни 900 кубикови автомобилни турбомотори, които никога не се чупеха.

    Коментиран от #32

  • 31 Гошко

    2 12 Отговор
    Форд - повръща ми се

    Коментиран от #33

  • 32 АLFA Q4

    1 2 Отговор

    До коментар #30 от "Проблема не е в обема":

    ДА,, ДАЙХАТСУ,,ТУРБО,,,ХЕМ Е ПИЛА. ХЕМ МНОГО ЗДРАВИ
  • 33 форд

    4 4 Отговор

    До коментар #31 от "Гошко":

    имам фиеста 1.1 от 18г.95г. нямам никакви ядове зиме и лете акумолатора е 75амп.и сам пушка.
  • 34 Милен

    2 11 Отговор
    Че Форд го имат този проблем откакто произвеждат автомобили.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Само Фиат ли останаха

    2 0 Отговор
    Фиат също имат малки 1.4 двигатели с по 150 коня. И тия двигатели ги има снимани вече на по над 500 хил. км. Значи става, но как?

    Ами просто - чугунен блок, толкоз.
  • 37 Лъч

    3 1 Отговор
    Карам 7-ма година Форд Б Макс,Екобуст 100 коня,не съм имал проблеми с двигателя, а и с автомобила,около 130000 км.Естествено,разходът на бензин няма нищо общо с обещаното от производителя(не,че някой производител има)-реално-около 6,5л./100км. градско,литър нагоре по магистрала със 140км./час,постоянно включен климатроник.
    Няма разлика лято и зима.Колата е купена нова,кара се ежедневно,поддържана е в официален сервиз.Недоумявам как трябва да караш,за да има масови оплаквания от двигателя.Моя позната изпържи двигател на кола под наем за 1(един!) Ден.Карала я цял ден на първа скорост,мислела,че е автоматик.
  • 38 Cmax

    1 0 Отговор
    Доста автомобили смених последните години и ми е писнало от ремонти. Сега карам Ford Cmax 2.0 дизел 163 к.с. Над 230 х. км е и нищо освен смяна на масло и накладки не е правено. Върви страхотно, направо съм очарован. Замисли се дали да вземаш измъчен бензинов двигател 1.0.
  • 39 Бай Ти

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Антонн":

    Страхотен висококвалифициран коментар! Браво младеж! Звучиш, като дъщеря ми, която е на 14!
  • 40 Форд

    2 0 Отговор
    Не се прегрява така лесно кола - от опит знам.
  • 41 дере

    1 0 Отговор
    Имам такъв 2020 год. вече на 10 000 км. =, прекрасен е!
  • 42 Оня с форда

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Mercedes":

    Карам си Форд Ескорт комби 1.6 бензин 77kw - 1991 и не прегрява . Няма компютър. И е по здрав от всичките кенефи след 2000 г.