Last news in Fakti

2 Ноември, 2018 11:20 5 118 19

Как да подготвим колата си за зимата

  • съвети-
  • автомобили-
  • зима
Как да подготвим колата си за зимата - 1

Въпреки че все още температурите са високи, точно сега е моментът да обърнете внимание на автомобила си и да го подготвите за зимата. Сега ще ви припомним основните неща, които всеки трябва да направи по колата си, за да е спокоен през студените зимни месеци.

Гумите
Основното и най-важно нещо е да сте с подходящи гуми за зимата. Най-добре е те са подчертано зимни и по възможност с "по-пресен" DOT.

Течност за чистачки
Задължително е и да подмените лятната течност за чистачки със зимна или поне да долеете достатъчно количество концентрат за минусови температури.

Акумулатор
Не е лошо да проверите при специалист акумулатора на колата, защото дори и да работи безпроблемно през лятото, то не е изключено да е към края на живота си и да ви създаде проблеми при по-ниски температури.

Уплътнения на вратите
Препоръчително е и да намажете уплътненията на вратите със специални силиконови смазки, които се продават по бензиностанциите. Така ще предотвратите евентуалното им замръзване през зимата.

Светлини
Проверката трябва да се прави периодично, но през зимата, когато се стъмва доста по-рано, проверката за изправност на светлините е задължителна.

Антифриз
Проверката на охладителната течност може да се извърши и от специалист, но можете да направите това и в домашни условия. Просто вземете малко течност от охладителната система и я поставете във фризер. Ако не замръзне, значи всичко е ОК.

Стелки
Не е лошо да подмените текстилните стелки под краката на водача и пасажерите с гумени такива. В противен случай подът на колата ви ще е мокър почти през цялата зима.

Вериги
Ако пътувате в планински региони е задължително да носите със себе си вериги за сняг, както и някой друг шанцов инструмент. Тези неща могат да са ви от голяма полза ако закъсате някъде през зимата.

Дизелови автомобили
Този съвет е за собствениците на дизелови автомобили, които у нас съвсем не са малко. Принципно големите вериги бензиностанции продават зимно и лятно гориво, но и зимната нафта замръзва при много ниски температури. Различни добавки против замръзване са препоръчителни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 някой

    10 0 Отговор
    Абре то нямало да има зима.
  • 2 onq s konq

    31 2 Отговор
    Ас беенвето го завивам с весници и черги та да не мръзне милото и тека седи у гаража дока се не опраи времето

    Коментиран от #12

  • 3 робот

    6 2 Отговор
    Аз съм робот
  • 4 Гост

    14 2 Отговор
    Само не разбрах - течността В чистачките ли е, или е За чистачките?!? Хахаха! Препрочитайте ги поне един път тея статии като ги напишете, да не ви се смеят хората!

    Коментиран от #8

  • 5 мечта

    3 3 Отговор
    Приятеля ти сложи ли подчертано зимни гуми и сложи ли течност В чистачките на 997-цата????
  • 6 qwerty

    4 1 Отговор
    Този автомобил от снимката няма нужда от тези съвети за движение през зимата

    Коментиран от #7

  • 7 Гост

    12 3 Отговор

    До коментар #6 от "qwerty":

    Абе, че джипа си е джип, спор няма! Но без подходящи гуми не става! Такъв същия, на равнище, беше влязъл в по-дълбок сняг с бая калпави гуми и с двойното даже не можа да мръдне! В подобна ситуация с 4 хубави зимни гуми си тръгнах като пич, с БМВ с шпер диференциал, да отбележа!!! Така че в снега само 4х4 не е спасение, гумата си е много важна!

    Коментиран от #9, #17

  • 8 Марто

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Профан си ти. В чистачките няма как да сложиш течност. Течността е ЗА чистачки.

    Коментиран от #10

  • 9 Vuicho Vanio

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Освен това подобни джипове са и доста тежки и при спиране стават неконтролируеми ако не са с добри гуми. Но най-важното си остава задкормилното у-во. Преди с БВМ 320 си се качвах без особени драми до Боровец като по пътя имаше доста закъсали.
  • 10 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Марто":

    Пич, много добре знам, че течността е ЗА чистачки, ама не четеш докрай какво съм написал!!! Това е намек към автора да си коригира статията. Ама само драскате, без да четете! Та профана тук си ти!
  • 11 dsadas

    3 5 Отговор
    Ас си копувам 2 гуми от фейса дот 11-та година за по 80лв. и сам перфектен
  • 12 Маке

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Да не забравиш и коня си да го подковеш с зимните петали.
  • 13 ЪРП

    12 0 Отговор
    БИХ ПРЕПОРЪЧАЛ И НЯКОИ ДРУГИ НЕЩА ДА СЕ НАМИРАТ В БАГАЖНИКА ПРИ ТЕЖКИ ЗИМНИ УСЛОВИЯ ИЛИ ПО ВРЕМЕ НА ПЪТ В ТЕЖКИ УСЛОВИЯ ПО ВТОРОКЛАСНИ И ТРЕТОКЛАСНИ ПЪТИЩА..: ШОКОЛАД, ЯДКИ, ВОДА, МАЛКА ЛОПАТКА, ТРИОН, ЕДНО ОДЕАЛО В ПОДХОДЯЩ ПЛИК, ЗАПАЛКА, КИБРИТ И НЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО "УОРМАРИ"- ОТОПЛИТЕЛИ ЗА ТЯЛОТО ,КОИТО ГИ ПРОТАДАТ ЗА ПО 2,3 ЛВ. В НЯКОИ ЛОВНО-РИБАРСКИ МАГАЗИНИ И СА СУПЕР ПОЛЕЗНИ В СТУДА!!!
  • 14 Bmw

    5 2 Отговор
    Зимни гуми нови или на до 3 сезона нов акумолатор и пълен резервоар

    Коментиран от #15, #16

  • 15 ГУМИТЕ!

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Bmw":

    Зимните гуми трябва да бъдат сменени най-много след 5-6 години,дори и да са с малък пробег и със запазен грайфер.С времето каучукът се втвърдява и сцеплението намалява.Много хора това не го знаят или пък го пренебрегват.
  • 16 Граматиков

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Bmw":

    Прав си Bmw,но се пише акумулатор,а не акомолатор.
  • 17 Гост,да ти напомня:

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Най-добрите гуми са Мишелин,Континентал и Гудиър-Дънлоп.Пиша го с тире,защото последните две марки са обединени в един концерн и са с еднакво качество и характеристики.

    Коментиран от #18

  • 18 Язе

    0 3 Отговор

    До коментар #17 от "Гост,да ти напомня:":

    Това от ADAC ли ти го казаха?Имаше един Мишелин(зимен)дето пързаляше като шейна.Него ли да си взема?Аз вярвам на марките с които съм карал и знам какво могат.
  • 19 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    утре сам при газаджията да ми направи палначка за сопотското газово и да ми настрои карбуратора за зимата на ладата. ваздушния филтар го разпорих с ножа