Last news in Fakti

6 Юли, 2014 11:33 1 035 0

Румен Гечев: Вредите от банковата ваканция щяха да са огромни

  • рубен гечев-
  • банковата ваканция-
  • ктб-
  • банките-
  • дезинформация

Държавата ще участва в увеличаването на капитала на КТБ, което на практика ще я одържави, казва икономистът

„И в сега действащото законодателство има достатъчно силни мерки за нарушението на закона и за разпространение на слухове и неверни факти за банките, които можеха и са довеждали до сериозни проблеми в банковата система. И в този смисъл предложенията за завишаване на някои от тези наказания и мерки са приемливи. В същото време, още когато чух по телефона текста, ми направи впечатление втората част на изречението в проектозакона, което е свързано не само с разпространение на лъжи или дезинформация, но и сведения, което лично мен ме притесни“, каза проф. Румен Гечев в интервю за предаването „Неделя 150“ по програма „Хоризонт“ на БНР.

“Втората част на изречението навява на мисълта, че на практика ще се забранят всякакви анализи за банките, което за мен като професор по икономика и преподавател в икономически университет е абсолютно недопустимо, защото ние имаме специализирани курсове по финанси и по парична политика на централната банка, има редица публикации, които се правят...”, коментира той и добави, че текстът трябва да се прецизира, така че в никакъв случай да не се спират и забраняват анализите на банковия сектор. За банките навсякъде по света се пише много, но само верни неща, обясни проф. Гечев.

По отношение на спекулацията с банките миналата седмица, проф. Гечев коментира: “На практика се получи една странна ситуация – при здрава банкова система, с показатели, които са по-добри от средноевропейските, ние допуснахме това в една и после във втора банка”... Според него, това се дължи на факта, че обществото като цяло и държавните институции са позволили политизация на част от банковата система. “Видно е, че когато определена банка се използва и за политическо инженерство, тогава резултатите са отрицателни, а в някои случаи могат да бъдат и много тежки”, каза той.

Първата много важна поука е, че банките са за осъществяване на банкова дейност, за улесняване на икономическото развитие и неговото стимулиране, а не за създаването или поддържането на партия или група от партии и това е най-важната поука, убеден е порфесорът.

Проф. Гечев обясни и как са протекли преговорите за овладяване на ситуацията с банките миналата седмица в Българската народна банка с участието на експерти от БСП, ДПС, ГЕРБ , Асоциацията на търговските банки: “Миналата събота бяха проведени няколко срещи, на повечето, от които присъствах. На тези срещи бяха обсъдени различни варианти за решение на този проблем, който можеше да има и по-тежки последици, тъй като най-страшното в случая е паниката, липсата на информация, липсата на решителни стъпки от страна на оторизираните институции. /…/ В събота до обяд почти се беше наложила позицията, че е възможен вариант на ограничена банкова ваканция. Експертите от БСП не можахме да приемем това, защото според нас не отговаряше на икономическите интереси на страната и защото вредите щяха да бъдат много по-големи от ползите”.

Това се е очертавало като възможен сценарий, като се е изтъквало, че би могло да бъде една решителна мярка, която да покаже силата на държавата и да предотврати възможността за разпространението на паниката и върху друго банки. “Но разчетите ни в БСП показваха, че рискът е прекалено голям. /…/ Нашите анализи показваха, че към онзи момент проблемът в банковата система не беше толкова голям, колкото си го представяха някои хора. /.../Колегите от ГЕРБ искаха частична банкова ваканция. На срещата в неделя в БНБ ние ясно изразихме нашата позиция, което разколеба позицията на ДПС, ГЕРБ и БНБ, които искаха банкова ваканция. След нашето изказване от Асоциацията на търговските банки реагираха остро на предложението на ГЕРБ. Тази на Асоциацията на търговските банки,  която съвпадна с нашата позиция, беше важен фактор и той доведе до разколебаване на другите три фактора, взимащи участие в обсъждането и вземането на  решението, което се оказа удачно”, заяви Гечев.

Той смята, че държавата разполага с достатъчно ресурс, за да се отвори КТБ на 21 юли. “Това е една сериозна банка с едни сериозни активи, така че е добро решение тя да бъде запазена”, категоричен беше Гечев и посочи, че държавата ще участва в увеличаването на капитала, което на практика ще одържави тази банка.

По отношение на оставката на Сергей Станишев от лидерския пост в БСП, проф. Гечев каза: “Мисля, че това е една много добра стъпка. Бяха натрупани противоречия и напрежения, на които по някакъв начин трябваше да бъде намерено решение”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА