15 Септември, 2014 16:00 784 1

Селското ни стопанство губи 20 милиона лева от руското ембарго

  • щети-
  • ембарго-
  • руско-
  • 20 милиона-
  • преки

Само преките щети от нереализираните договори са 10 милиона лева, съобщи министър Грудев

Селското ни стопанство губи 20 милиона лева от руското ембарго - 1
Снимка: МЗХ

Около 20 млн. лв. са загубите на България в селското стопанство вследствие на руското ембарго – обяви в Пловдив земеделският министър Васил Грудев.

„10 млн. лв. са преките щети от нереализираните договори, а още толкова се пада на косвените загуби, свързани със спада на цените на пазара и нереализирането на българската продукция” – съобщи министър Грудев, цитиран от Радио Пловдив.

От няколко седмици кризата е обхванала и сектора “Мляко и млечни продукти”.

Преките загуби ще бъдат компенсирани, а сега се работи по схеми за компенсиране на нереализираната продукция на пазара – плодове и зеленчуци – увери земеделският министър. В млечната промишленост ще бъде отпусната помощ, свързана с частното складиране на сирена и кашкавали.

В края на тази седмица животновъдите ще започнат да получават компенсации за умрелите от „син език” животни. С актуализацията на бюджета на 16-и октомври започват националните доплащания в сектор „Животновъдство”. „Ще се постараем селските стопани да получат средствата възможно най-рано, за да могат да се справят с тази тежка ситуация” – заяви министър Грудев.

Той потвърди позицията си за поголовна ваксинация у нас на животните срещу „син език”. Грудев очаква подкрепа от ЕС между 50 и 75 процента за ваксината, която ще струва на страната ни между 3 и 4 млн. лева. Отделно има разходи по съхраняването и поставянето на ваксината, но те ще бъдат поети от наша страна – каза земеделският министър.

Министър Грудев бе на посещение в Пловдив, където откри учебната година в 3 учебни заведения – Гимназията по хранително-вкусова промишленост, Френската гимназия и Аграрния университет.

Министър Грудев заедно с ректора на Аграрния университет проф. Димитър Греков откриха новата академична година. „Само високо образован човек с алтернативно мислене ще успее да се реализира “, заяви министър Грудев. Той пожела на първокурсниците успех в избрания от тях път.

Министър Грудев и проф. Греков откриха нова лаборатория в Аграрния университет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Змей Горянин

    2 0 Отговор
    Земеделският министър Васил Грудев - още един демагог и просто констатиращ фактите, обикновено това могат простите чиновници.