2 Октомври, 2014 13:03 712 0

Централният банкер на Аржентина подаде оставка

  • аржентина-
  • централна банка-
  • банкер

Сменята в Централната банка става седмици след като Върховният съд на САЩ задължи Аржентина да изплати $1,33 млрд

Президентът на Аржентина Кристина Кирхнер е приела оставката на гуверньора на Централната банка на Аржентина Хуан Карлос Фабрега, предаде Ройтерс.

Фабрега ще бъде наследен от досегашния председател на Националната комисия по ценни книжа Алехандро Ваноли.

Сменята в Централната банка става седмици след като Върховният съд на САЩ задължи Аржентина да изплати $1,33 млрд. на собствениците на държавни облигации, които не се съгласиха с условията за реструктуриране на аржентинския външен дълг. Вследствие на това страната на практика банкрутира.

Кризата беше породена от обявения през 2001 г. фалит на властите в Буенос Айрес.

През 2005 и 2010 година. Аржентина преструктурира 93% от националния си дълг в размер на $ 100 милиарда. На притежателите на тези облигации им беше предложена замяна на нови облигации с отстъпка от около 70% от първоначалната цена.

Въпреки това, собствениците на близо 7% от дълговите ценни книжа, представляващи главно спекулативни инвестиционни фондове, не се съгласиха и изискват изплащане на 100 процента.

От своя страна Standard & Poor`s понижи суверенния рейтинг на аржентинската валута от "CCC-" до "селективен дефолт", с негативна перспектива.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА