Last news in Fakti

13 Октомври, 2014 19:48 1 138 0

Специалист по ограничаване на монополите получи Нобел за икономика

  • жан тирол-
  • нобел-
  • икономика

Жан Тирол печели зараду анализа си за силата на пазара и регулацията, по-специално държавната регулация над големите корпорации със значително влияние

Признат специалист в сферата за ограничаване на монополите е тазгодишният носител на Нобеловата награда за икономика, съобщава АП.

Това е френският икономист Жан Тирол. Това е прецедент на фона, защото през последните две десетилетия наградата за икономика е присъждана най-вече на американски икономисти, сред които Пол Кругман, Милтън Фридман, Фридрих фон Хайек, Джоузеф Стиглиц и други, отбелязва Ройтерс.

Си Ен Ен обаче уточнява, че Жан Тирол има докторска степен от Масачузетския технологичен институт в САЩ.
61-годишният учен от университета в Тулуза е смятан за един от най-влиятелните съвременни икономисти с трудовете си за регулиране на монополите на пазара.

Жан Тирол печели Нобел благодарение на анализа си на силата на пазара и регулацията, по-специално държавната регулация над големите корпорации със значително влияние на пазара.

Проучванията на френския икономист ясно показват, че регулациите на пазара трябва да бъдат внимателно адаптирани към условията на специфични икономически сфери, а регулациите с общ характер – ценовите тавани, например – носят повече вреди, отколкото ползи.

Нобеловата награда за икономика  е единствената, която не е включена в завещанието на изобретателя на динамита Алфред Нобел. Нейното присъждане започва от 1968 година и се осъществява благодарение на застъпничеството от Централна банка на Швеция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА