30 Юни, 2016 11:55 6 271 0

Как да инвестираме в киното

  • как-
  • инвестираме-
  • киното

Анализът е на Владимир Владовски, специалист „Частно банкиране" в ПИБ

Не, тук не става въпрос за избор или покупка на система за домашно кино. В тази статия ще говорим за киноиндустрията като форма на инвестиция.

Седмата част на сагата „Междузвездни войни” за пореден път показа, че киното е бизнес за милиарди. Само за месец този филм донесе приходи от над $2 млрд. в световен мащаб. И тази цифра продължава да расте. Според някои прогнози филмопроизводството през 2016 г. ще генерира оборот от над 100 млрд. долара.

Има няколко начина и Вие да участвате в разпределението на тези приходи. Разбира се, лъвския пай (както от печалбата, така и от риска) отива при продуцентите. Ако говорим за големи продукции, особено за блокбъстари, тези продуценти са големите кино студия: „Юнивърсъл”, „Уорнър”, „Уолт Дисни”, „Фокс” и т.н. До момента те финансираха продукциите си почти изцяло със собствени средства, като в последните години започнаха да търсят и други партньори. За да участвате на това ниво, освен огромни средства, са Ви необходими и много познания, за да подберете подходящ проект. Все пак не бихте искали да вложите парите си в продукция като „Джон Картър” – филм, който през 2012 г. донесе на „Дисни” загуби от над $100 млн.

По-скоро искаме да насочим вниманието Ви към две други алтернативи:директна инвестиция в акции на студията или чрез инвестиционен фонд.

Няма да Ви занимавам с добре познати варианти за покупка на конкретни акции, за което сме говорили много пъти, а ще премина направо към по-интересната част – инвестиционните фондове.

На пазара има различни специализирани в тази сфера възможности. И тъй като всички бяхме запленени от грандиозните успехи на „Аватар” и „Властелинът на пръстените”, ще насочим вниманието Ви към друго ъгълче на индустрията – по-малките и независими филми.

Често такива проекти имат в пъти по-голяма възвръщаемост от големите продукции. Със „скромните” $ 369 млн. приходи „Моята голяма, луда, гръцка сватба” съвсем не може да се мери с главозамайващите $ 2.8 млрд на „Аватар”. Ако погледнем обаче възвръщаемостта, ситуацията е друга - при бюджет от едва $ 5 млн. първия филм е далеч по-успешен от титанът на Джеймс Камъран с неговия бюджет от над $ 250 млн., а според някои достига до $ 350 млн. И в тази цифра не включваме разходи за реклама и разпространение.

Ако вземем предвид печалбата за инвеститорите, отразявайки и инфлацията, може би ще се изненадате от това кой е най-успешният филм в историята? Това не е нито „Титаник”, нито „Междузвездни войни”, а вечната класика „Отнесени от вихъра” (1939). Този революционен за времето си филм е генерирал приходи от $ 3.4 млрд. долара!

Не трябва да пренебрегваме факта, че според повечето изследвания 60% от филмите, излезли по кината, са неуспешни. А в това число дори не броим тези, които са заснети, но никога не стигат до голям екран.

Поради тази и други причини, професионалното менажираните на инвестиционни фондове като „NOCI Pictures Entertainment” и „Panda Screen Productions” набират целеви капитал, който в последствие разпределят в множество отделни филмови проекти. Така независимо от размера на инвестицията си ще получите една добра диверсификация на риска и макар някои от заглавията да са неуспешни, други могат да Ви донесат солидни печалби. Практика в Холивуд е един студиен хит да покрива разходи, направени за няколко други филма.

Като заговорихме за диверсификация на риска, това е едно от големите предимства на киноиндустрията. Холивуд няма пряка корелация с финансовите пазари и слабо се влияе от случващото се на фондовите борси. Хората гледат филми независимо от скоковете или сривовете на Dow JONES, а в днешно време достъпът до този продукт е по-лесен от всякога – кина, ефирни, кабелни и сателитни телевизии, интернет платформи като Netflix (вече са и на българския пазар), DVD и Blu-Ray... всичко това генерира приходи, колкото дълга на няколко държави. Това прави книжата на кинокомпаниите и инвестиционните фондове един добър балансьор на инвестиционното Ви портфолио.

Ако желаете и Вие да се възползвате от възможностите на този пазар, Ви предлагаме веднага да направите среща с портфолио мениджър, за да диверсифицираме портфейла Ви или да конструираме такъв.                                                         

*Предоставената информация има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупка или продажба или склоняване към вземане на инвестиционно решение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА