27 Юли, 2016 15:55 1 623 0

Чарлина Вичева бе назначена на висок пост в ЕК

  • чарлина вичева-
  • назначена-
  • висок пост-
  • ек

Тя бе поставена като зам. - генерален директор на Съвместния изследователски център

Европейската комисия допълнително укрепи днес висшето си ръководство с назначаването на четирима заместник-генерални директори от 1 септември 2016 г.: Чарлина Вичева в Съвместния изследователски център (Joint Research Centre),  Руксандра Драгия-Акли в генерална дирекция „Научни изследвания и иновации“, Мариу Кампуларгу в генерална дирекция „Информатика“ и Карлуш Алегриа в генерална дирекция „Устни преводи“.

Чарлина Вичева от България се присъедини към Европейската комисия през 2009 г. като директор в генерална дирекция „Регионална и селищна политика“. Преди това тя е работила в продължение на петнайсет години в публичната администрация в България, като се е занимавала основно с въпроси от областта на селското стопанство. През същия период е участвала активно в преговорите за присъединяването на България, а между 2000 г. и 2004 г. е оглавявала преговарящия екип в областта на селското стопанство и развитието на селските райони, безопасността на храните и рибарството. Понастоящем Вичева е директор по въпросите на интелигентния и устойчив растеж и Южна Европа и отговаря за управлението на фондовете на ЕС в редица държави членки.

Руксандра Драгия-Акли от Румъния постъпи на работа в Европейската комисия през 2009 г. в генерална дирекция „Научни изследвания и иновации“. Преди това тя е работила почти 20 години като лекар и научен работник в Румъния, Франция и САЩ. Последната длъжност, която е заемала, е била вицепрезидент по въпросите на научните изследвания в научноизследователска компания в областта на биотехнологиите. Понастоящем в Комисията Драгия-Акли е директор по въпросите на здравеопазването в ГД „Научни изследвания и иновации“ и отговаря за екип от около 150 души и годишен бюджет в размер на 1,3 милиарда евро.

Мариу Кампуларгу от Португалия се присъедини към Европейската комисия през 1990 г. Преди това се е занимавал с научни изследвания в сферата на телекомуникациите в продължение на 12 години. Целият му професионален опит в Комисията е в областта на научните изследвания и политиките, свързани с информационните и комуникационните технологии. Понастоящем той е директор по въпросите за мрежите на бъдещето в генерална дирекция „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии“, като отговаря за екип от 110 души и 250 действащи проекта, чийто бюджет възлиза на 950 милиона евро.

Португалецът Карлуш Алегриа работи в Европейската комисия от 1985 г. В продължение на осем години и половина е бил устен преводач, след което е преминал към ръководството в областта на устните преводи. През 2004 г. става директор в ГД „Устни преводи“, като от 2011 г. отговаря за ресурсите и подпомагането, а през 2015 г. е назначен за изпълняващ длъжността генерален директор. Той остава на този пост до юни 2016 г., когато постът се заема от Флорика Финк-Хойер.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА