27 Юли, 2016 18:49 1 485 0

Говоренето за "Белене" е предизборен изблик на русофилство

  • русоофилство-
  • белене-
  • говоренето-
  • изблик-
  • предизборен-
  • румен овчаров
Говоренето за "Белене" е предизборен изблик на русофилство - 1
Снимка: bTV

Говоренето за рестарт на проекта за АЕЦ „Белене” вероятно е опит да се отклони общественото внимание от голямата сума, която страната ни ще трябва да плати по арбитражното дело за оборудването на Втора атомна. Тази хипотеза изказа по bTV бившият енергиен министър Румен Овчаров.

„Малко съм смутен от този внезапно избликнал изблик на русофилство – „Белене”, „Бургас – Александрополис”, пак си приказваме за „Южен поток”, започнахме да говорим за Черно море като за зона за сигурност. Някой се опитва да играе някаква игра; опитва се да я играе малко съшита с бели конци предизборно”, коментира той.

По думите му ситуацията е подобна на тази от 2002 г., когато кабинетът „Сакскобургготски” заговори за строеж на „Белене” веднага след затварянето на преговорната глава „Енергетика” с ЕС, заради която 4 от реакторите на „Козлодуй” бяха спрени.

„И сега, за да се размие отговорността, че ще се плащат пари, предизборно се опитват да ни разиграват тази сценка”, посочи Овчаров.

Според него продажба на оборудването за „Белене” в Иран е невъзможна, защото се изисква съгласието на руската страна, която няма никакви причини да го даде. Малко вероятно е и централата да се реализира като частен проект, защото тази опция е била предложена от Русия още през 2010 г., но българската страна я е отхвърлила.

По думите на Румен Овчаров, най-добрият вариант е да се играе както с Москва, която иска изграждането на нова централа, така и с Турция, която би купувала ток от нея. При всяко положение, обаче, нашата страна трябва да запази дял в проекта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА