Last news in Fakti

29 Юли, 2016 22:15 2 634 7

"Росатом": Искаме си 620-те млн. евро за АЕЦ „Белене”

  • аец белене-
  • росатом-
  • компенсация

България дължи и 167 000 евро на ден компенсация

"Росатом": Искаме си 620-те млн. евро за АЕЦ „Белене” - 1

"Росатом" очаква от НЕК да заплати на "Атомстройекспорт" компенсацията от 620 млн. евро, присъдена в Женева.

Първият заместник-генерален директор на държавната корпорация "Росатом" Кирил Комаров и министърът на енергетиката ни Теменужка Петкова обсъдиха и актуалните въпроси, свързани с двустранното сътрудничество и в частност с изпълнението на проекта за удължаване на сроковете на експлоатация на 5-и и 6-и блок на българската АЕЦ "Козлодуй", както и с изпълнението на решението на Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева относно проекта АЕЦ "Белене".

По време на разговорите в Москва двете делегации обсъдиха по-нататъшните стъпки по решението на Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева, според което българската Национална електрическа компания трябва да заплати на руския "Атомстройекспорт" компенсация заради спирането на проекта АЕЦ "Белене" в размер на 620 милиона евро. Освен това до пълното погасяване на цялата сума на щетата всеки ден се начислява неустойка в размер на 167 хиляди евро.

Руската страна потвърди, че ще настоява за стриктно изпълнение на решението на Арбитражния съд.

„Росатом“ е готов да обсъди с българските си партньори възможните варианти за разрешаване на ситуацията, в съответствие с интересите на двете страни, но само в контекста на необходимостта от максимално бързо погасяване на дълга от българска страна, отбеляза Кирил Комаров.

Страните  отбелязаха, че са напълно удовлетворени от хода на изпълнението на проекта за удължаване на срока на експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" с участието на руската компания "Русатом Сървис". На срещата бе подчертано, че руската страна изпълнява всичките си договорни задължения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ivan

    0 2 Отговор
    Русия води хибридна воина спрямо България !!! Големия шлем е руския коварен план за фалит на НЕК и изкупуването му на безценица от русия заедно с цялата инфраструктура !

    Коментиран от #3, #5

  • 3 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ivan":

    Кукуруза ти е хибриден. Рашъните си сискат парите, така както и американските ТЕЦ-ове от НЕК. А някой наш политик в затвора заради това дереже? Ама не, все друг ни е виновен и ако това е Русия, още по-добре.

    Коментиран от #6

  • 4 Шефьор

    1 0 Отговор
    Теменужка Петкова, да се взима в ръце и да плаща, щото за безстопанственост има затвор!! А, и едва ли е виждала повече от 167 евро на куп, камо ли 167000 евро, колкото е лихвата на ден само. А, кака Тенушка и бате Боко да не се правят на ощипани, а да платят по Решението на Арбитражния съд, щото после тия кинти от тях ще ги искат.
  • 5 Бай хой

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ivan":

    Иване хибридната война се води от боко тиквата който по нареждане от козяк развали сделката и от арбитражният съд който определено не е руски.

    Намират всяка година по четири пет милиарда интеграционен фонд да хрантутят и развъждат мангали и джахидисти а не отделиха пет милиарда за 30 години за АЕЦ който щеше да донесе огромни печалби и енергийна независимост.
  • 6 Пиф

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Монго":

    Мистър Джайн, перън Иване, ти знаеш ли, май чиляк, квой туй "хибридна война", бре? Май и епутатите и посланниците ни не знаят, щом го използуват подд път и на път? Аз ще ти обясня, понеже съм истински селянър! окей? хибридна война е?.....- земеделски термин бре! това е война, на земеелски производители срещу плевелни култури и се нарича хибриди. за целта има хиляди препарати - виж на Агро, какво предлагат. И още се използува при хибриддни култури, като ГМО царевица и други с цел постигане на по-високопроизвоителен на добиви и по-малко зависещ от напояване и вредни климатични условия сорт. Това е хибридна война -- срещу паразиити по растенията бре. Ти папрат ли си или не го схващаш? руснаците водят хибридна война срещу нас толкова, колкото баба ми е карала американска фадрома....изобщо. Войната или е война или не е? Аз не съм срещнал руски войник тука, нито дори руска стока, ори и руска кола от новите не съм вижддал наживо. Е, как я воят тая война с хибриди ли бре? Да не мятат кочани царевица насам? ти и други сте се побъркали от повтаряне на назубкани текстове от медиите бре? Русия не е във война с нас, но Плевнята е във война с Русия, понеже умира от кеф и пяна капе явно от устата му като чуе Русия и е готов да я замеря и с консерви май? Споко, няма да се караме нито с Русията нито със САЩ и други - ние сме си брадъри- с руснаците по какво ли не, а с американците вече сме в НАТО и освен това харесваме рокендрол и джаз и кънтри бе. та след като умираш за земеделски аграрни термини, купи си 1 дка място в село насей го с корнишони и домаци и кръсти сорта Рашън или Наддунайский! така ще ти се сбъне мечтата да си прогнозатор.... Абе ако не бяха толкова крадливи някои политици на постовете тук - повечето, досега щяхме да имаме и сами авиация и АЕЦ и 10 млн. богати българи тук, не приижащи от къдде ли не и то утайката на обществата там. Умните доктори професори не бегат те си оправят живота и там. Изключение са от Сирия които бегат от терора сега. Кое е за предпочитане? Да губим от лоши сделки на мафиоти на постовете или да си построим АЕЦ? Така и така ни крадат постоянно политицческата паплач, поне ще имаме еддин нов АЕЦ бе? Може а не го използуваме но е по-добре АЕЦ пред да храним партии и гета. Пък може да го направим туристическа дестинация и да ходят на екскурзия с гидове туристите? По 20 евро на вход и за 20 години само от това ще си го изплатим .... Абе нема нормални държавниици май тука? Само политици... Иване, искаш ли еддин здрав хибриден сорт краставици? Купих мострата от Агрото - сега имам дълги и тлъсти краставици, но не зная сорта ве. Истински хибрид и му дърпам яка хибридна война на салата вечер...
  • 7 Фронто

    0 0 Отговор
    Ростатом спечели трга с цена 3'9млд и твърда цена за кВ,както и задълбението за продажба на цялото количество.Могат ли рунаците да изпълнят договореното? Ако не_те да плащат,не ние!