11 Август, 2016 08:46 2 243 18

Христо Казанджиев: Рестартирането на енергийните проекти ще бъде катастрофа за България

  • аец белене-
  • христо казанджиев-
  • газ-
  • южен поток

Те са непосилни за България и са изключително рискови, каза енергийният експерт

Христо Казанджиев: Рестартирането на енергийните проекти ще бъде катастрофа за България - 1

Проектите „Южен поток”, „Бургас — Александруполис” и АЕЦ „Белене” са класически политически проекти и тяхното рестартиране ще бъде огромна катастрофа за България. Това заяви в предаването „Тази сутрин” енергийният експерт Христо Казанджиев.

Според него те не са гарантирани като икономически осъществими проекти и това е било нееднократно заявявано и за трите проекта.

„Към настоящия момент икономическата логика и възможностите на България сочат, че тези проекти са непосилни за България, изключително рискови и тяхната реализация ще доведе до една много голяма икономическа и обществена катастрофа.

По начина, по който е структуриран проектът "Южен поток", той е изключително губещ за България. Не е необходимо страната да предоставя правото на Русия да строи този газопровод на нейна територия, коментира Христо Казанджиев.

Въпросът с купения вече реактор за АЕЦ „Белене” е въпрос, който следва да се обсъди от експертите, да се търси неговата реализация. Важното е България да придобие този актив, да спре плащането на тези огромни лихви, за да минимизира разходите и загубите, допълни Казанджиев.

Според експерта Еленко Божков обаче е възможен рестарт и на три проекта. По думите му България може да има участие в проекта АЕЦ "Белене" дори на 50%.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хобит

    0 1 Отговор
    Руските партии в България, поддържащи енергийната зависимост от Русия няма да допуснат алтернативи. От енергийната мафия се хранят цели кланове и става въпрос за милярди левове годишно.
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    Да, но чрез тях точат милиони или дори милиарди от държавата. Как да се откажат като енергийните и инфраструктурните проекти са най-благодатните за присвояване и кражба от страна на политиците?
  • 3 111

    1 0 Отговор
    Ако го направят, заставам с един камион развалени домати и бой, по парламента! Не затова дали са губещи, не заради оценката, а затова, че веднъж вече бяха спрени, платихме милиарди по тях, за да изградим това, което има в наличност, заеми, сега безбожни лихви, а депутатите си излезнаха във ваканция и им дреме, че след една година и пра, пра внуците ни ще са задължени. Ако тогава са били губещи, защо сега ще ги пускат, или ако тогава са били печеливши, защо бяха спрени?! И не там разни "експерти" да ми се изказват, а да разсекретят договорите и народа да реши, по дяволите за тези проекти. Да видим кой е бил прав, кой се е налапал и къде е голямата далавера. Макар, че като гледам как всички мълчат като бити г.зове, май добре са бръкнали в кацата...
  • 4 обезянко

    0 2 Отговор
    Кой реве най-силно за руските монополни енергийни проекти за сметка България?
    - Руските партии в България, защото паричните потоци пълнещи черните каси са пропопрционални на парите заробени в енергийни проекти.
    - Хилядите съветски агенти с българско гражданство, обучавани в масква и щедро финансирани да поддържат максимално дълго енергийната зависимост на България.
  • 5 Goro Lafchi

    1 0 Отговор
    В турция ще се сгроят две АЕЦ, Турски поток. Значи там руските агенти са повече от населението!
  • 6 Патето Яки

    1 0 Отговор
    Бай Тошо можа да построи АЕЦ като българска държавна централа и тока струваше 2 ст дневна 1 ст.нощна .
  • 7 обезянко

    0 1 Отговор
    В коя част на България най-силно реват зависимостта от русия да бъде отново наложена като модел?
    - Естествено това е северо-източната част, в която са концентрирани руските капитали във бизнеси, имоти и приток на туристи. Там е високата концентрация на национални предатели, склонни да слугуват доживот на руския турист.
  • 8 Изненада

    1 0 Отговор
    Дами и Господа, този обезянко дали не е прекръстена Деса или Коня или е млада кръв в армията от безделници и безродници, които нямат никаква представа от политика и икономика, а е особено важно да виждат навсякъде комунисти, руски шпиони и др.п. и вс това се изчерпва смисълът на живота им.
  • 9 Кой кой

    0 0 Отговор
    Би ли обяснил някой кой е Христо Казанджиев? Предварително благодаря за оказаното съдействие!
  • 10 Бай хой

    0 0 Отговор
    Българските национални интереси са да се изграждат колкото се може повече инфраструкторни и енергийни проекти без абсолютно никакво значение от кого ще се доставят горивата.

    Българските национтални предатели реват за някаква си енергийна независимост като са ни поставили в робска зависимост от американски и европейски колонизатори които спират всякакви проекти и точат печалбите от такива построени през социализма. Реват за да запазят зависимостта ни от така наречените американски тецове и възобновяеми източници които са собственост на мафията и Българите плащат десетократно повече.

    В зависимост изпадаме когато нямаме изградени инфраструктори и когато загубим доставчиците на евтини горива.

    Няма как да наречеш противниците на газовите инфраструкторни прое3кти и изкраждането на АЕЦ освен ПРОДАЖНИ К....ЛЕТА.
  • 11 кроко

    0 0 Отговор
    Чесно казано за толкова години едва ли на някой му е станало ясно защо, нещо дето е тръгнало да се прави в България, ще бъде печелившо или губещо. Обясненията и за едната и за другата позиция са основно празни приказки, без аргументи или точни данни. И със сигурност нашите управляващи доволно са крали и искат още да крадат, дори и да е изгоден проекта. Лично на мен ми се струва, че боко тиквата пуска предизборни фишеци, щото все пак всички в ГРОБ са бивши комуняги и трябва да се привлича електората.

    Но ми прави впечатление че винаги щом руснаци искат да правят нещо в България, значи е лошо. Даже и туристите им не са добре дошли според някои индивиди по форумите, наричани тролчета. Та, мили тролчета, защо вашите любими американци веднъж не поискаха да направят, ако ще и автосервиз в България? Да не говорим че единствените им „енергийни проекти” са лапането на двата теца Марица 1 и 2, а всички знаем колко печеливши за България са тези „проекти”!
  • 12 Баш майстур

    0 1 Отговор
    Познайте чии фирми ще гушнат далаверата .?Оня с обръчъте ? Проруските партии в БГ ? Всичко става заради комисионите които трябва да пълнят партийните каси на рубладжиите . Нямаме нужда от тези проекти .
  • 13 простака

    0 0 Отговор
    Добре бе, 25 години строят Белене, 2 милиарда за една дупка, за Цанков камък вече не се и говори, а там потънаха още 2 милиарда, без да се знае крайния резултат, колко още пари потъват в джобовете на комунистите и ще потънат не се знае.
    10 години се говори за енергийна мафия, но имена не се споменават, добре бе дайте да ги видим тия мафиоти кои са? Нали зад всяко действие и престъпление стои определен ЧОВЕК? Кои са МАФИОТИТЕ????????????????
    25 ГОДИНИ едно и СЪЩО, един и същ тъп филм, НЕ ВИ ЛИ ПИСНА ВЕЧЕ, не разрахме ли, че няма да стане работата, няма да има нито Белене, нито Южен Поток.
    Просто едни хора си напълниха джобовете с пари за сметка на останалите балъци и тва е.
    Българина го лъжат 25 години, едни и същи приказки му приказват, едни и същи теории му развиват, 25 години го крадат и лъжат и хората продължават да им вярват, че и се ядосват и нервират.:)
    Няма такъв народ и такава държава, уникално племе сме, родени сме явно да бъдем роби и обичаме да ни лъжат, даже си падаме мазохисти.
    Много прости хора има в БГ-то, ама много и стават все повече.

    Коментиран от #14

  • 14 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "простака":

    От 28 год. се строи Белене,защото от 28год. сме колония и не ни позволяват ,да взимаме своите решения ,спрямо националните интереси. Помниш кой се "похвали" от Вашингтон ,че е спрял лично три-те проекта.За Бургас-Александруполис ,с право го спряхме,нямаше да получаваме нищо от нефта,но другите 2 бяха структоро-определящи ,нашата икономика.Помниш и кой дойде и наби канчето на Орешарски,когато застанахме дори и срещу Германия.Впоследствие Германия си договори 2-ри свой поток.И сега под реалната угроза Турция да препродава газа, и държи в шах Европа,ЕС изведнъж стана много мек и отстъпчив ,и сега ни разрешават,а мандалото май лопна. Когато станем самостоятелна и суверенна държава , а не колония като сега ,тогава ,ще има проекти ,пари за икономиката, армията ,спорта ,демографията и др. съзидателни лостове на държавата. Погледни къде е сега малка Унгария. Орбан даде на руснаците да изградят два реактора,въпреки натиска,устиска.Руснаците му дадоха пазар.14 000 000 000 живи пари годишно влизат в Унгария.Къде е сега малка Унгария на О.И. в Рио ,и колко медала вече завоюва,така както ние някога преди,когато бяхме страшилище в спорта.Сега ,ако спечелим и един бронз ,ще е чудо,с тези екскурзианти. ТА ОТ ЕДНА КОЛОНИЯ И ТОВА Е МНОГО.
  • 15 Гост

    1 0 Отговор
    Да си допълня коментара. ГОЛЕМИТЕ И БОГАТИ ДЪРЖАВИ,КРАДАТ ОТ ПО-МАЛКИТЕ И БЕДНИ. А БЕДНИТЕ ДЪРЖАВИ КРАДАТ ОТ СОБСТВЕНОТО СИ НАСЕЛЕНИЕ.
  • 16 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    ако се направи нова аец ще фалира нек със сигурност щото новия му дълг няма как да бъде понесен,южен поток също е губещ ,но може да го понесем заради стратегическия интерес,а бургас александропулус е абсолютно неадекватен за нас.

    Коментиран от #17

  • 17 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    Десииииииии, много си елементарно. Фалират ни многомилиардните годишни интеграционни фондове без никаква възвращаемост, а дори и с утежняване поради развъждане на контингента.

    А колонизаторите не ни разрешават да похарлчим само няколко милиарда и то разсрочени за 30 години. И при това и от АЕЦ и от газопроводи само след пет години ще започнат да постъпват приходи. Отделно енергийна независимост и излизане на международните пазари със стоки от индустрията и износ на енергия и енергийни източници.

    Само на теб изглежда не ти е ясто какъв хомот са ни нахлузили партньорите от ЕС и сащ и не оставят да поемем глътка свеж въздух.

    Искат всичко да е тяхна собственост и да гълтат печалбите а за Българите да остане възможността да плащат най големите сметки в Европа и то с най ниските заплати.

    Коментиран от #18

  • 18 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Бай хой":

    полов ти като много компетентен искам да ми кажеш колко ще е прихода от аец белене ако продава тока си на 10 стотинки и работи 365 дни без прекъсване,пробваи да го сметнеш да видиш кви пари сте изкарва и кви трябва да се набият.опитаи макар за хора с трети незавършен клас да е трудно.мога да помагам ако изпиташ затруднения.след като отговориш на това ще ти задам и едно лесно въпросче за южен поток.та чакам и не ме интерасува друго така че не ме занимаваи с нощния живот на таралежите или популацията на червените мравки в злокучене!