Last news in Fakti

11 Август, 2016 17:30 1 686 11

Всички банки в България са стабилни

  • банки-
  • стабилни-
  • капитал
Всички банки в България са стабилни - 1

Банковата система в страната е стабилна, а капиталовата адекватност на всяка една банка, след прегледа на качеството на нейните активи, остава над минималните регулаторни изисквания. Това посочиха в отделни свои изявления финансовият министър Владислав Горанов и управителят на БНБ Димитър Радев.

Резултатите от стрес-тестовете на банките показват, че не е необходимо ангажирането на публичен ресурс за подкрепа на стабилността, ликвидността и доверието в нито една банка. Това се казва в изявление на министъра на финансите Владислав Горанов, разпространено до медиите. Той посочва, че е удовлетворен от резултатите и отличната организация, при която бяха проведени Оценката на качеството на активите на банките и последвалият стрес-тест на банковата система.
Заделеният от правителството фискален буфер, който служеше като потенциална застраховка за запазване на стабилността на банковата система, ще бъде използван за плащания по дългови падежи, с което отпада нуждата от рефинансирането им с нов дълг, посочва финансовият министър.

Банковата система на страната е стабилна. Това подчерта в свое изявление и управителят на БНБ Димитър Радев.

Днес Управителният съвет на БНБ прие резултатите от прегледа на качеството на активите и стрес теста на банките в България, обобщени от международната консултантска компания Делойт. Основната цел на прегледа беше да се даде задълбочена и независима оценка на банките и банковата система като цяло.

В събота, съгласно предварително обявения график, в 13 часа ще бъдат оповестени подробните резултати за цялата банкова система и поотделно за всяка банка. БНБ ще предостави отговор на всеки поставен конкретен въпрос, свързан с тези резултати след тяхното оповестяване, посочва Радев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Янко

    0 0 Отговор
    Да стабилни са като снежен човек напролет!
  • 2 Бай хой

    0 0 Отговор
    Банките са чужди и ограбването на Българите е стабилизирано.
  • 3 Марио Ангелов

    0 0 Отговор
    Пирамидата е най-стабилната структура!
  • 4 кроко

    0 0 Отговор
    Стабилни са докато боко тиквата не реши да източи още някоя банка-касичка!
  • 5 Мартин

    0 0 Отговор
    Никога няма да проумея защо ние, българите, сме такива чуждопоклонници и такива песимисти! След като Министерството на финансите и БНБ, които са официалните институции у нас, излизат и казват, че всички банки в България са стабилни - защо ни е да се съмняваме? Нима в Европа всичко е наред и европейските банки преминаха стрес-тестовете? Нищо подобно, от 51 банки - 25 се провалиха, но да сте чули в Европа мнения от типа - давайте да закриваме банките, да фалират дано и т.н.?! Няма и да чуете, защото хората са нормални и гледат да не си бутнат новопостроената къщичка с клюки и слухове! За разлика от нас, българите! Е, ето затова сме на това дередже!
  • 6 Вили

    0 0 Отговор
    Не мога да повярвам, че има хора, които могат да говорят като вас и най-лошото да го мисля. Какво лошо има в това, че банките са стабилни. Това е добра новина и всички трябва да се радват. Ама на, на българинът като му кажеш, че нещо е в ред и веднага има конспирации и не вярва. Как искате да се оправи тази държава, като мисленето ви е за ремонт. Първо него си оправете и после говорете за държавата. Банките са ОК, супер. Аз ще спя по-спокойно вече, а вие явно ще сънувате кошмари, за да измислите поредната куха конспиративна теория как са ви излъгали. Човек е толкова щастлив, колкото сам иска да бъде.

    Коментиран от #7

  • 7 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Вили":

    Лошото е че банките пса стабилни върху нестабилните гърбове на Българите. Какво значи стабилни чужди банки върху гърба на най бедните европейци.

    Дааа, на това могат да се радват само национални предатели и анти Българи.
  • 8 Вива

    0 0 Отговор
    Не мога да ти разбера логиката. Това, което казва Радев е, че дори и да има шок в икономиката. В смисъл да я удари гръм от някъде и да я разруши, банките са управлявани така, че да имат достатъчно средства да покрият загубите и да не се стигне до фалити. Това е. Според мен си е добра новина това. Все пак финансовата система е гръбнакът на икономиката, ако тя рухне, фалира държавата. Стабилността на банките е индикатор за стабилността на икономиката.

    Коментиран от #9

  • 9 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Вива":

    Ти вдяваш ли изобщо че банките в България са чужди. При стабилност те генерират печалби които директно се изнасят, и това което изнасят е плода на най бедните европейци и го ползват най богатите. Вдяваш ли че стабилността им е гарантирана от наложените такси плащани от всички Българи от продажни правителства и депутати. Вдяваш ли че същите банки плащат различни лихви на гражданите в България и в чужбина. Вдяваш ли че тези банки отпускат кредити при различни условия в България и в чужбина.

    Последно вдяваш ли че се държат с Българите като с роби.
  • 10 Томен

    1 0 Отговор
    Резултатите явно надминават очакванията и какво по-хубаво от това? Няма да е необходимо да се използват заложените в бюджета буфери за подрекпа на банките и вместо това ще се отидат за погасяване на падежиращи държавни задължения.

    Коментиран от #11

  • 11 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Томен ":

    Или ще отидат за заплащане на трета употреба самолети закупени от окупаторите колониалисти. Или ще отидат за заплащане на чужди армии които ще летят над България ще си обучават пилотите, които пък от своя страна ще отглеждат и възпитават със същите пари деца но не Българчета.