Last news in Fakti

16 Август, 2016 14:07 1 416 0

„Уестингхауз“: Украйна да намери пари и ще строим

  • уестингхауз-
  • украйна-
  • ядрено гориво
„Уестингхауз“: Украйна да намери пари и ще строим - 1

Американската компания „Уестингхауз“ обяви, че готова да построи свои завод за ядрено гориво в Украйна, ако правителството в Киев намери нужните за целта средства или инвеститори, съобщава РБК-Украйна.

В началото на август министърът на енергетиката на Украйна Владимир Насалик се похвали, че американската компания била склонна да строи завод за ядрено гориво в страната. По този начин Киев се надява да замени руските доставки за своите ядрени централи.

„В дадения момент в света се наблюдават излишък от мощности за производство за ядрено гориво, така че строителството на нови мощности няма да донесе значителни икономически ползи за страната“. Това заяви в отговор на въпрос на Дойче веле вицепрезидентът и управляващ директор за Северна и Източна Европа Азиз Дага. Той припомни, че ако Украйна намери финансиране, то компанията е готова да строи.

Анализатори припомнят, че практика е „Уестингхауз“ да строи мощности само при чуждо финансиране.

В началото на август сп. „Форбс“ писа, че американската компания възнамерява да увеличи до шест реактора в Украйна доставките си на ядрено гориво. През март 2016 г. шефът на „Уестингхауз“ Дани Родерик заяви, че компанията смята да разшири своите присъствие в Украйна през следващите години.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА