20 Август, 2016 02:32 1 227 3

Заплатите във Видин са почти двойно по-ниски от софийските

  • заплати-
  • доходи-
  • софия-
  • видин

С 1264 лв. средно възнаграждение за юни

Заплатите във Видин са почти двойно по-ниски от софийските - 1

Разликите в стандарта на живот в различните региони у нас остават непреодолими. Най-бедната област - Видин, изостава почти два пъти по средна работна заплата в сравнение с най-богатата - София-град, пресмята в. „Сега”. Средното възнаграждение в Северозападна България е по-близко до минималната заплата, отколкото до средната, която за второто тримесечие е 946 лв. В общо седем области заплатите не могат да стигнат дори 700 лв. Това показва регионална статистика за второто тримесечие, оповестена от НСИ в последните дни.

С 1264 лв. средно възнаграждение за юни столицата е на "светлинни години" дори от другите смятани за богати райони на страната. Само в още една област заплатата надхвърля 900 лв. - Стара Загора (949 лв. за юни), но тя е специален случай заради енергийните комплекси. Другото изключение - Враца, през юни отбелязва спад на средното възнаграждение до 878 лв. (при 934 лв. за май), вероятно заради включване на сезонните работници към традиционно по-високоплатените служители на АЕЦ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Статистик

    0 0 Отговор
    Универсална формула за изчисляване средна работна заплата:
    Вчера с моят приятел изядохме 8 кюфтета.Аз изядох седем,а той едно.Той твърди,че е останал гладен,но статистиката показва друго.Средно сме изяли по четири .

    Коментиран от #3

  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор
    Какво значение има размера на заплатата,освен ако не изкарваш парите си от едно място,а ги харчиш на друго...което хич не е толкова лесно!Това е все едно някой да получава 1200 евро месечно в Испания примерно,след което да тича в БГ да си харчи 2400лв.И като се махнат "пътните" и загубеното време в пътуване,нещата се обезсмислят.А иначе тия 2400лв са си добра сума за България,но са "границата на бедността" на Запад.И точно затова икономистите са въвели термина СТАНДАРТ НА ЖИВОТ,който се определя макар и приблизително чрез "икономическата кошница",т.е. какво можеш да си купиш в даден регион със месечната или годишна заплата.Едва ли има някой който да не отчита,че цените на стоки и услуги/освен можеби цигарите/ в София са почти два пъти по-високи отколкото в провинцията,придвижването до раб. място е свързано с много повече гориво и амортизация на МПС-то ,евентуални наеми на жилища и такси за паркиране-също...затова и се определям като "горд провинциалист",а някои ще кажат че разсъждавам като мижитурка - въпрос на гледна точка:)
  • 3 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Статистик":

    Перфектно обяснение. Браво, това е самата истина.