5 Септември, 2016 11:23 2 345 5

„Газпром“ ще доставя газ за Европа през Турция

  • турски поток-
  • южен поток-
  • турция-
  • газ-
  • синьо гориво
„Газпром“ ще доставя газ за Европа през Турция - 1

„Газпром“ ще доставя газ за Европа през Турция, предаде ТАСС. Руският енергиен монополист е постигнал съгласие, синьото гориво, което ще се доставя през Турски поток, да може да се изнася за Европа.

За целта ще се използва турската газопреносна мрежа до гръцката граница. Оттам синьото гориво ще се прехвърля по гръцко трасе до Италия.

Освен това плановете на „Газпром“ влизат на турско – гръцката граница да се изгради хъб, който ще бъде гарант за руските газови доставки за Европа.

Алексей Милер обясни, че не става въпрос да бъде продължена работата и по проекта „Южен поток“ в предишната му конфигурация - с тръба до България.

Президентът на „Газпром“ уточни, че ще има преоформяне на всички издадени по-рано разрешителни за морски газопровод от Русия до Турция. 

Новината идва в навечерието на откриващата се днес във Варна международна енергийна конференция, на която трябва да бъда представени възможностите за газов хъб „Балкан“. Дни по-рано президентът на „Газпром“ Алексей Милер посочи, че проектът „Южен поток“ е пратен в историята и в момента Русия е концентрирана върху изграждането на алтернативното трасе „Турски поток“.

Ако „Газпром“ успее да изгради газов хъб в Гърция, то съществуването на българския енергиен хъб „Балкан“ се обезсмисля, посочват експерти.

Атина вече усилено работи за терминал за втечнен газ в района на Александруполис. Това ще разнообрази енергийните доставки за балканската страна.

От своя страна Русия се опитва да заобиколи Украйна като транзитна държава. Преди месеци Москва лансира изграждането на „Северен поток -2“. В южна посока Русия търсеше алтернативи и една от тях беше „Турски поток“ след провала на „Южен поток“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 334

    0 0 Отговор
    Който ни хване,той ни шиба и то както си иска,
    само ГЕРБ гледат европарите на Меркел,която вече е политически труп.Пари за върхушката.
    След ГЕРБ- ПОТОП за България.
    Това не е държава.
    Бягайте и млади и стари.
  • 2 Nasko

    0 0 Отговор
    Защо никои български саит не споменава за 100 годишнината от разгрома през 1916 г на руските чудовища !!! Русия е направила всичко възможно да удави България в кръв, да я ликвидира и изтрие от картата на Европа!!! Нашата конница командвана от генерал Колев разбива руската и спасява България от тази зган !!! Този месец на 6 ще бъде открит паметник на генерал Колев в Добрич изработен от Александър Хайтов !!!

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Тттттт

    0 0 Отговор
    Цялата работа идва от ЕС.Гърция ще има печели,за да може да връща.БГ да го мисли. Прекараха Бойко от ЕС.От друга стана Русия няма сметка БГ да е фактор,ставаме много по трасето
  • 4 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Nasko":

    Кат си такъв паметлив,припомни си какво подписва Ал. Стамболийски на 19 11 1919г. в Ньой , с кого, и там Русия дали присъства. И какво общо има това с хъба. Ставате смешни по някога в опитите си непрекъснато да храчите.
  • 5 999

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Nasko":

    За съжаление Българските политици продадоха националните интереси и родината ни за жълти стотинки като евтини про.....ки които след консумацията от страна на САЩ и Европа ще ни изхвърлят на околовръстното на политиката. Вярвали някой ,че ако няма южен поток /което е почти сигурно/ ще има рентабилен и икономически изгоден за България газов ХЪБ Балкан?Ако беше осъществен проекта в хазната щяха да постъпват по 400 милиона всяка година, много работни места и освен това ставаш и регионален фактор. Вярвали някои че ще ни се размине за провалянето на АЕЦ Белене и милиардите загуби които ще плащаме? А дали вярва някои ,че тези същите политици които направиха тези престъпления нямат нищо общо с ограбването на КТБ и милиардите които открадоха и пак ние ще плащаме.Та Наско ако си малко по умен ще разбереш че в много от случаите чудовищата сами си ги създаваме а е лошо ,че не се поучаваме от историята. Не може да бориш таралеж с гол задник е ти сигурно можеш.