7 Септември, 2016 02:45 1 060 0

Неков: Сектор „Земеделие“ може да помогне за забавянето на климатичните промени

  • земеделие-
  • ес-
  • ек-
  • климатични промени

Чрез европейските схеми за качество на храните производителите в България може да защитават традиционни храни и продукти

Неков: Сектор „Земеделие“ може да помогне за забавянето на климатичните промени - 1

„Промените в климата са реална заплаха за нашата прехрана. Засушавания, редувани с опустошителни наводнения и липса на преходност между сезоните, поставят екологичния баланс в риск и водят до изчезване на традиционен поминък“. Това заяви евродепутатът от БСП Момчил Неков в Брюксел при откриването на конференцията „Намаляване на ефектите от промените в климата, чрез географските означения и европейските схеми за качество“. Форумът е организиран от Неков в партньорство със „Слоу Фуд“ - България, Европейската асоциация на планинските райони „Евромонтана“ и италианския регион Емилия-Романя.

Зачестяването на наводненията и други природни катаклизми са преки последствия на промените в климата, допълни евродепутатът социалист. Сектор „Земеделие“ може да предложи конкретни практики за намаляване отделянето на парникови газове в атмосферата, каза още Неков. „Трябва да се заложат повече ресурси в научно-развойната дейност за съхранение на продукти, отговарящи на новите потребности“, посочи той. По думите му, необходимо е секторът да развие техниките за улавяне и задържане на въглерод, използване на възобновяема енергия, намаляване на консумацията на енергия, както и на загубите на вода и водни ресурси. „Важен фактор е и поддържането на биологичното разнообразие“, подчерта евродепутатът.

Развъждането на някои породи животни и растения също може да подпомогне намаляване на негативното влияние на климатичните промени. Кестените, отглеждани от векове в района на благоевградското село Брежани, имат свойството да задържат по-дълго СО2 ,в сравнение с дървесина, използвана за производството на хартия, подчерта по време на конференцията д-р Румяна Панова, председател на Сдружение „Хора и традиции“ в с. Брежани, община Симитли. Друг от лекторите - Радостина Донева, председател на Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня, изтъкна по време на форума, че развъждането на традиционната българска порода може да помогне за възстановяване на биоразнообразието и екологичния баланс в горите.

На конференцията за климата в Париж през 2015 г. участващите 195 страни се договориха да поддържат покачването на глобалната средна температура далеч под 2°C, в сравнение с прединдустриалните стойности и да полагат усилия за ограничаването ѝ до 1,5°C, припомни Неков.

Все повече потребители са загрижени и за поддържане на разнообразието на селскостопанското производство в Съюза, допълни евродепутатът и обясни, че схемите за географски означения на храните са механизъм за защита на интелектуалната собственост върху хранителните продукти. Те имат за цел да постигнат справедливо възнаграждение за хората, допринесли за съхранението на съответния специфичен продукт или култура.

Конференцията „Намаляване на ефектите от промените в климата, чрез географските означения и европейските схеми за качество“ е продължение на кампанията на евродепутата Момчил Неков - „Да защитим българския вкус“, в която Движението Слоу Фуд - България е основен партньор. Тя стартира през юли 2015 г. и досега са идентифицирани над 10 традиционни български храни и продукти с потенциал да получат защита по схемите за качество на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА