Last news in Fakti

13 Септември, 2016 13:11 2 286 1

След Брекзита във Великобритания тръгват пластмасови пари (Видео)

  • лира-
  • великобритания-
  • паунд

Централната банка на Англия пусна в обръщение първата пластмасова банкнота. Тя е с номинал от 5 лири.
Революционната промяна е рязък завой от печатането на банкноти в Англия. През последните 320 години за печатането на паунди са се използвали , което е ставало на хартиен носител от близо 320 години насам.
Според банкерите новата банкнота – която влиза в обращение – е много по-сигурна от досегашната.
Очаква се новите банкноти, които са изработени от много тънка пластмаса, да издържат  около 2,5 пъти по-дълго от книжните. Те ще бъдат по-устойчиви и няма да има опасност да бъдат прогорени с  цигара, залети с вино и дори при изпиране в пералня.
Банкнотата е с 15% по-малка от стария номинал, но ще бъде по-трудна за фалшифициране.
Върху банкнотата е изписана знаменитата фраза на Уистън Чърчил: „Не мога да предложа нищо друго, освен кръв, тежък труд, сълзи и пот”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХА

    1 0 Отговор
    Ужким бяха много консервативни а какво стана.
    Тези пласмасовите пари ги има в Ромъния вече, обаче хартиени или не парите са си пари и хората все по-рядко ще ги виждат на живо.