14 Септември, 2016 16:57 2 026 0

Стиглиц: Еврото е големият проблем на ЕС

  • ес-
  • еврото-
  • джоузеф стиглиц

Според него политиката на строги икономии трябва да бъде прекратена

„Еврото е в основата на всички проблеми на Еврозоната“. Това заяви нобеловият лауреат по икономика Джоузеф Стиглиц, цитиран от „Дейли Мейл“.

Според него идеята за единна валута е проблемна от самото си начало и пречи на страните – членки на ЕС да правят решаващи корекции на своите икономики.

„Това, което бе направено е да се сложи каруцата пред коня. Опитаха се да създадат валута, без да имат институции. Това е от полза за няколко банкери, които по-лесно могат да местят парите си, но не е улеснение за обикновените хора, които страдат от мудните икономики и висока безработица.

Нашите общества са в застой и ние не се разрастваме. Това ще даде тласък на крайни партии в дясното политическо пространство. Трябва да променяме правилата, когато те са грешни. Когато има грешни правила, това вещае катастрофа.

Вързаха ръцете на европейските страни, а след това вързаха ръцете и на Централната банка. Решиха да се фокусират само върху инфлацията. Решението е повече Европа и по-малко строги икономии, водещи до свиване. Политиката на строги икономии се отхвърля от повечето икономисти и МВФ, но изглежда, че все още е доминираща в германското правителство и тяхното министерство на финансите“, заяви Стиглиц.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА