Last news in Fakti

24 Септември, 2016 05:00 4 229 1

Да платиш 800 лири за банкнота от 5 лири

  • пластмасови пари-
  • великобритания-
  • лири-
  • пластмасова банкнота-
  • 5 лири

Колекционери са осъзнали, че първите отпечатани банкноти могат да струват малко състояние

Да платиш 800 лири за банкнота от 5 лири - 1

Новите пластмасови банкноти от 5 лири, които Великобритания пусна в обръщение миналата седмица, се продават за стотици лири в интернет, съобщава "Индипендънт".

Притежатели на едни от първите пластмасови пари, пуснаха банкнотите на търг в сайта eBay, като цената на една от предлаганите банкноти достига рекордните 800 лири. Друга се продава за 400 лири, но до края на търга остава още време, така че цената ѝ може да нарасне значително.

Да платиш 800 лири за банкнота от 5 лири

Тъй като това е първата по рода си пластмасова банкнота в Англия, колекционери са осъзнали, че първите напечатани пари могат да струват малко състояние.

Колекционерите търсят банкноти със сериен номер, започващ с AA01 и в идеалния случай, тези 4 знака са следвани от шест цифрен сериен номер с малки числа.

Първата банкнота бе подарена на Кралицата, а останалите 999 998 с префикс AA01 бяха пуснати в обръщение.

Вече са отпечатани 440 милиона нови банкноти с номинал 5 лири, но не всички са влезли в обращение към момента, така че е възможно, част от така търсените пластинки с малки серийни номера да не са се появили на "пазара".

Някои британци пък са решили да постъпят благородно и даряват своите пластмасови пари за благотворителност, като част от социална медийна кампания.

Да платиш 800 лири за банкнота от 5 лири


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 0 Отговор
    Разбирам да бяха от фина кожа,ама да се хвърлят пари за пластмаса...