Last news in Fakti

23 Септември, 2016 19:07 1 850 1

Изключителен риск за ползвателите на Yahoo

  • изключителен риск-
  • ползвателите-
  • yahoo

IT сигурността вдъхва по-голямо доверие на клиентите

Изключителен риск за ползвателите на Yahoo - 1
Снимка: Факти.бг

Оказа се, че е имало изключителен риск за ползващите Yahoo. IT сигурността вдъхва по-голямо доверие на клиентите. Това заяви в коментар на появилата се информация, че хакери са откраднали най-малко 500 милиона акаунта в Yahoo през 2014 г. Кевин Биърд, президент на NTS (National Technical Systems), САЩ, Направление „Услуги“, което включва Сертификационни услуги (NQA), който е у нас за стъпването на мега компанията за сертифициране на българския пазар .

Успели са да хакнат сървърите им и да извлекат 500 милиона акаунта - адреси имена, лични данни, данни за сметки и др., което от своя страна създава изключителен риск за хората ползващи Yahoo като платформа. В тази връзка като превантивно действие от Yahoo е било необходимо да се свържат с всеки един от потребителите да го посъветват как да смени паролата си, допълни топ мениджърът.

„Компаниите в сферата на телекомуникацията са навсякъде. В развитието си всяка една от компаниите ползва все повече цифрови услуги. Преимуществата на цифровите услуги са свързани с доста голям риск. От гледна точка гарантиране на непрекъсваемостта на бизнеса,  това е от критично значение, защото всички знаем, че ако се сринат компютърните системи, целият бизнес може да се срине. Макар, че голяма част от компаниите, разработвайки плановете си за действие, едни от най-важните, на които се поставя основния фокус е IT системата. Също така, в индустрии, където личните данни са от особено значение, например системата в здравеопазването и опазването на личните данни на пациентите. Има редица законови и подзаконови актове, изискващи опазване на тези данни.  В сферата на сертификацията са взети под внимание всички тези заплахи и рискове, и са разработени различни стандарти. Именно, в сферата на IT сигурността има разработени специфични стандарти за специфични дейности – системи за управление на информационната сигурност ISO 27 001, също така за предоставяне на IT услуги – стандарта ISО 20 000. Вече имаме дори развитие и на специфични стандарти и за компании, занимаващи се с производство на хардуер, софтуер, а не само предоставяне на услуги в IT сферата и защита на данни”, коментира Биърд.

Според него, голяма част от компаниите желаят да защитят интелектуалната си собственост. И тъй като голяма част от тази информация вече не стои заключена в някакъв сейф, а е в облак или на някакъв сървър и в някои от най-новите версии на стандартите има залегнали изисквания за гарантиране на опазване на сигурността на информация на национално и на международно ниво. Разработвайки сертифициране на системи насочени към IT сигурността вдъхва по-голямо доверие на клиентите на тези компании, че техните данни са защитени. По този начин и самите компании имат по-ефективен начин за гарантиране на опазване на сигурността на информацията, с която те разполагат, заключи Кевин Биърд .


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хараламби

    0 0 Отговор
    Това не е точно така.
    Аз на няколо пъти си правя акаунт в Yahoo и без да давам емайл адреса на никой и никъде започвам да получавам спам. След 6 месеца стигна до 100 спам емайла на ден без адреса да е даван никъде и на никого.
    Самите Yahoo продават данните на юзърите си на който иска за пари и сега, когато това се разбра инсценират хакерски атаки за да се прикрият.