Last news in Fakti

28 Септември, 2016 11:58 1 230 3

Депутатите подкрепиха заема за АЕЦ „Белене“

  • аец белене
Депутатите подкрепиха заема за АЕЦ „Белене“ - 1
Снимка: БТА

НЕК ще получи държавен заем за плащанията по оборудването на АЕЦ „Белене“. Това решиха окончателно депутатите. Националната електрическа компания няма да заплаща лихви за ползваната помощ и няма да предоставя обезпечения. Предстои правителството да изпрати до Европейската комисия запитване доколко е допустима тази помощ.

Помощта е възмездна, а Министерският съвет чрез бюджета на енергийното министерство, осигурява плащанията по реда на Закона за публичните финанси.

Международният арбитраж осъди България да плати произведеното от руската фирма "Атомстройекспорт" оборудване. В решението на депутатите не беше записана конкретна сума. То трябва да бъде изпълнено след произнасянето на Европейската комисия – дали това не е държавна помощ.

Преди това мнозинството отхвърли предложението на Реформаторския блок да отложи разискванията за четвъртък, за да позволи на повече депутати да се запознаят с решението на арбитража. Не бе прието и предложението на БСП в дневния ред да влезе и точка за отмяна на забраната за строителство на АЕЦ „Белене“.

Ако приемете нашето предложение да отпадне тази забрана, разбира се, че проектът трябва да бъде преструктуриран, разбира се, че трябва да се търси инвеститор, това няма да стане от днес за утре, но в крайна сметка ние трябва да помогнем и на правителството в преговорите, защото няма как да се търси инвеститор, когато има забрана от Народното събрание. Това настоя от парламентарната трибуна депутатът от БСП Драгомир Стойнев.

а около час и половина депутатите взеха решението за държавния заем. Най-критични бяха от БСП. Те предложиха в решението да се впише конкретната сума от 1 милиард и 270 милиона лева и НЕК да върне сумата за 15 години. Иначе според Румен Гечев, това е празен чек.

Даването на държавна помощ без срок означава подарък. Няма такъв заем в света. Моля ви, Европейската комисия ще ни накаже и народът ще ни пита как сме гласували. Държавна помощ без срокове е държавен подарък за НЕК, отбеляза Румен Гечев.

Менда Стоянова каза, че не ГЕРБ, а БСП са подписали празен чек.

Празен чек сте подписали вие, без цифричка, без чисълце, само няколко месеца преди изборите и под този празен чек сте превели аванса за въпросното оборудване. Ние не подписваме празен чек. Ние казваме, че размерът на помощта е този, който е записан като сума по арбитражното дело, а там е ясно записано колко е, отбеляза Менда Стоянова. Тя на няколко пъти отбеляза, че заемът за НЕК няма да се отрази на дефицита в бюджета.

Това, което днес ще се гласува, няма да се отрази по никакъв начин на бюджета за 2016 година. Няма да се отрази и на резултата, при който ще приключи бюджетът. Това няма да увеличи дефицита. Това са пари, които ще бъдат преведени от фискалния резерв, където има около 14 млрд. лева. За в бъдеще какъв ще бъде ефектът за бюджета – не мога да коментирам. Това зависи от решението на държавата дали ще участва в един бъдещ проект АЕЦ „Белене“.

Мартин Димитров от Реформаторския блок (РБ) поиска преди да бъде платено оборудването, експерти да го проверят и да проверят степента на производство на втория реактор.

Вие бихте ли платили нещо, което никой не е виждал от вас. Уважаеми колеги, не ние трябва да търсим арбитражното решение, а трябваше на комисия то да бъде представено така, че да няма нито един депутат, който днес да гласува, без да знае какви ще са конкретните текстове, посочи Мартин Димитров.

В края на дебатите министърът на енергетиката Теменужка Петкова припомни, че проектът е стартирал на базата на подвеждаща прогноза за недостиг на ток. Обществената поръчка е била стартирана в нарушение на законодателството и допълни, че все пак България ще плати по-малко от исковете на руската страна. За бъдещето на проекта "Белене" България няма 20 милиарда, каза Теменужка Петкова.

Българската държава, българското правителство, нито преди, нито сега разполага с такъв ресурс в размер на 20 милиарда лева, който да ни позволи държавата сама да изгради този проект и това е било ясно още от самото начало. Нека да мислим всички заедно за това как да защитим интересите на българската страна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДуХаст

    0 0 Отговор
    Като са подрепили заема, да си го плащат!
    И без това тази провалена работа за АЕЦ-а си е само и единствено тяхна грешка, не желая аз като част от народа на Република България да плащаме за чужди грешки. Много е лесно да се "плаща" когато не ги дават ТЕ парите!
  • 2 ДуХаст

    0 0 Отговор
    подкрепили
  • 3 Мършата

    0 0 Отговор
    Ще плащаме, скъпо скъпо ще си плащаме......