11 Октомври, 2016 16:48 2 531 1

Димитър Маргаритов: Споделената икономика е предизвикателство

  • димитър маргаритов-
  • икономика-
  • кзп-
  • потребители

Истината е, че регулация към момента на тези нови предизвикателства почти няма

Димитър Маргаритов: Споделената икономика е предизвикателство - 1

„Вече се говори за „градове на споделената икономика”. От няколко дни функционира едно разширение на социалната мрежа „Фейсбук”, посредством което потребителите могат да си продават и купуват стоки, да си предоставят услуги. Извън всякакво съмнение е, че сме в нов етап на отношенията между хората, свързани с потреблението и съответно – с развитието на пазара.” Това каза Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП), при публичното представяне на тринадесетия брой на Юридически барометър, в който той е гост с темата „Защита правата на потребителите”.  
„Истината е, че регулация към момента на тези нови предизвикателства почти няма. Но и затова си позволяваме да повдигнем темата. Очевидно в следващите периоди това ще бъде най-същественото предизвикателство пред институциите и властите”, добави Маргаритов. 
„Още в Древността възниква схващането за потребността от това една по-уязвима поне в пазарните си отношения социална група да бъде защитена по специален начин. Първите норми в областта на потребителската защита датират отпреди около 1000 г. пр. н.е. и са „разработени” в Древна Индия”, каза председателят, след което акцентира върху три основни въпроса, които стоят пред съвременната регулация в сферата на потребителската защита. 
Първият от тях е свързан с отношенията потребител – търговец. 
„Логиката на потребителското право е, че трябва да бъде дадена по-специална защита на потребителя, за който съществуват много повече рискове. Същевременно развитието на съвременния пазар показва, че като част от потребителското право следва да се утвърждава и въздействието спрямо търговците, които са основните мотори на икономическото развитие. Затова, наред с осъществявания контрол, ние имаме готовност да разгърнем широки информационни кампании, ориентирани към възприеманите като „лошите” играчи на пазара в тази верига на отношения. Целта е да им помогнем да се запознаят със своите задължения по закон, защото при нашата контролна дейност ние установяваме, че нарушенията често са извършвани не умишлено, а от недобро познаване на нормативната уредба. Такъв проект би имал съществено значение за подобряването на тази динамика и за поставянето и в правилна посока от гледна точка на установяването на един спокоен и лоялен пазар”, коментира Маргаритов.  
Като подчерта, че основната функция на Комисията е контролната, Маргаритов постави и въпроса за съотношението между санкция и превенция. „Извън значимостта на санкцията като елемент от контролната дейност, не по-малко и дори по-важна е превенцията. Работейки активно в тази посока в последните периоди, ние отчитаме спад на нарушенията с около 10% на годишна база, без това да се дължи на намаление на нашите проверки и на стриктността на контролната дейност”, посочи председателят. 
На трето място той акцентира върху предизвикателствата на времето, в което (ще) живеем - „споделената икономика”, онлайн търговията, необходимостта от създаване на адекватна регулация. „Винаги когато има нов тип обществени отношения нормативната уредба като че ли в някаква степен догонва и в определен момент достига до адекватното им уреждане, но това предстои. Към момента имаме много повече отворени въпроси, отколкото такива, на които вече е даден отговор, но за мен едно е сигурно – че няма да стане по пътя на забраните. Именно върху това трябва да концентрираме вниманието си всички институции, които имаме отношение към предложенията по усъвършенстване на нормативната уредба”, завърши Маргаритов. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мишо

    0 0 Отговор
    Поздравления! Г-н Маргаритов е първият Председател на КЗП, който разбира, че без информационна и превантивна дейност - сред търговци и потребители, КЗП се беше превърнала в държавен рекетьор на дребните и средни търговци, в придатък на НАП!!!