14 Октомври, 2016 03:15 1 807 2

Върнаха скоростно ДДС на 886 фирми

  • ддс-
  • фирми-
  • нап

Вече близо 100% от фирмите подават месечните си декларации по ДДС по интернет

886 фирми получиха от хазната данъчния си кредит по ДДС без проверка. Това сочат данните на НАП за септември, когато беше първият месец на прилагане на новата облекчена процедура. НАП вече възстановява без проверка ДДС на коректните фирми, отговарящи на определени условия, цитиран от в. „Стандарт“.

Така компаниите си получават ДДС-то за броени дни само след служебна проверка дали отговарят на поставените от НАП критерии. Проверка в самата фирма не се прави, което съкращава срока за връщане на ДДС. Възможността облекченият ред за възстановяване на подоходен и местен данък да се прилага и за ДДС беше дадена с последните промени в ДОПК.

Първоначално облекчената процедура за връщане на ДДС стартира за по-малките фирми. Целта беше системата да се тества с по-малки суми за връщане. Предстои обаче от облекчените правила да се възползват и компаниите, които внасят по-големи налози в хазната и са регистрирани в дирекциите Средни и Големи данъкоплатци. Тази промяна се приема много положително от бизнеса.

За да се приложи облекченият ред за връщане на ДДС, в месечната ДДС декларация трябва да е посочена валидна банкова сметка в лева, по която сумата да бъде възстановена. Затова от 1 септември в е-услугата за подаване на ДДС документи по интернет беше дадена възможност в справките декларации със сума за връщане фирмата да посочи и банкова сметка за превод на парите.

Вече близо 100% от фирмите подават месечните си декларации по ДДС по интернет.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шефьор

    0 0 Отговор
    Ей, .аси облекчението в Декларацията по ДДС се посочва банкова сметка. Чудо!
    А, защо не се публикуват и не станат обществено достояние критериите на НАП за връщане на ДДС без проверка?
  • 2 бббббб

    0 0 Отговор
    Идат избори.Вдигат се заплати,бонуси и т.н.