Last news in Fakti

14 Октомври, 2016 17:58 4 163 22

САЩ купуват ракетни двигатели от Русия

  • сащ-
  • двигатели-
  • русия

Ще бъдат поръчани до 20 двигателя РД-180

Американският консорциум  United Launch Alliance  планира да купи от руското предприятие „Енергомаш“ между 10 и 20 ракетни двигателя РД-180, съобщи Взгляд.

Възможно е сделката да бъде сключена след провеждането на президентските избори в САЩ, стига да бъде одобрена от съвета на директорите на ULA.

Компанията е съвместно предприятие между „Boeing” и „Lockheed Martin”, което използва руските двигатели, за да изпраща спътници до Международната космическа станция. Те са част от мисията Atlas V.

“Ние не просто очакваме, а сме убедени, че това ще се случи. Мога да кажа, че няма друг двигател на света, освен РД-180, който да е готов за пилотирано изстрелване на ракета Atlas V”, заяви генералният директор на „ Енергомаш“ - Итго Бушов.

Той се надява, че международната обстановка, няма да попречи на сделката. Двигатели, които вече са били изпратени в САЩ, ще бъдат използвани за изстрелванията през 2017 г. и 2019 г. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    4 0 Отговор
    Шшшшт, тихо, тихичко и пълзейки краварските тролове да подминат тази тема!
  • 2 Бай хой

    3 0 Отговор
    Краварите кога ще се освободят от руската ракетно двигателна зависимост? Да им изпратим боко тиквата да прекрати всички договори.
  • 3 Картър

    3 1 Отговор
    Този бизнес през санкции е огромен срам за Америка. Задължават другите държави да си се*ат в гащите с москалите, а те си купуват от тях каквото им е угодно. И като купуват рд 180, защо не купят и двигатели от МИГ та да им хвръкне най- накрая онова ефче за няколкото трилиона долара? Па ще си делкат после печалбата с Вова Шаловов( Мирния). ЦИРК!!!
  • 4 simonm

    0 2 Отговор
    Те ги купуват от 30 години,Една камара съветски маршали и генерали се изпекоха с тях/маршал Неделин/а там не гърмят И друго бедна държава всичко се продава и руските космически програми умряха с СССР,просто там са боклук

    Коментиран от #6, #7

  • 5 tost

    3 0 Отговор
    Ушанките били скапани,мързеливи даже една кола кат хората немогат да направят,пък кво стана то САЩ,нация номер 1 в света ша целува ръка на Путин, само и само да могат да фъркат в космоса :))).Що не си ги купят от Япония,Германи или Китай ?Очакваме влючване,обаче когато фактите говорят,американските тролове мълчат.
  • 6 tost

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "simonm":

    Симка ,а колко американци се опекоха с техните върхови совалки?
  • 7 Трол

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "simonm":

    Нали ти казах да не надигаш глава в тази тема, а да си пълзиш кротко по Козяк оставяйки слуз след себе си! Един от твоите господари-сенатор Маккинли, истерично писука в сената от години американците да се освободят от тази зависимост и още не могат. Склонен съм да вярвам на него, не на теб. Явно неговото заболяване е по-леко от твоето.

    Коментиран от #16

  • 8 тет

    1 1 Отговор
    правят си американците двигатели, а на путинландия и требват долари, то е ясно. пък и този двигател има един-единствен клиент - сащ :) същевременно ULA разработват двигател за атлас, която е ракета на наса. интересното е друго - че няма един руски милиардер, който да земе да направи я кола като тесла, я ракета като фалкон, ами само доят недрата на руската мать. виж, има такива които си взимат милиардите и бягат я в швейцария, я лондон. другите пък си пращат чедата да живеят, щот да са подръка на рас.путин
  • 9 Киро

    0 2 Отговор
    Тая тема сме я дъвкали вече 100 пъти!

    Американците инвестират в технологии, с които скоро ще закарат хора на Марс, а не в производството на волски каруци (тези двигатели), с които да закарат скъпите си компютри там!
    Не можеш да събереш най-големите мозъци и най-високоплатените учени и да ги караш да правят каруци, под нивото им е, а е и скъпо.
    За каруците има русначета, китайчета и др.

    А американците отдавна си имат двигатели, просто са по-скъпи (трудът на специалистите там не струва колкото за шише водка, сельодка и почивка в Анталия!), затова си взимат евтинджаци.

    Коментиран от #11, #21, #22

  • 10 Невярно

    0 2 Отговор
    САЩ не купуват двигатели от Русия, а ULA от Енергомаш. Така че има голяма разлика, парите нито се плащат от САЩ, нито пък отиват в Русия, това е частна сделка между 2 фирми.
  • 11 ****

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Киро":

    И кой американски двигател има по-голямо КПД от РД 180? Дай някакъв факт! Я кажи кога американците ще ходят на Марс, да те изпратим с кърпичка в ръка и сълзи в очите?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 гост

    0 2 Отговор
    Доколкото ми е известно в България също всички си купуват китайски и турски дрехи , обувки , храни , играчки и т.н. , въпреки че спокойно могат да се произведат в България , а се ползват всеки божи ден , но голям проблем , че американците купили нещо което ползват два пъти в годината , докато завършат ракетите си за многократно използване , които ще намалят разходите им в пъти , вместо да хвърлят пари за разработка и производство на техника от миналия век

    Коментиран от #14, #15

  • 14 ****

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Свят
    9 Април, 2016 12:03 3736
    САЩ се нуждаят от 18 руски двигателя
    Американците разработват собствени, но дотогава...
    САЩ се нуждаят от 18 руски двигателя
    Снимка: БТА/ XINHUA
    Денис Джамбазов
    Facebook WhatsApp Viber SMS E-mail
    Съединените американски щати се нуждаят от 18 руски ракетни двигателя, съобщи „Ройтерс“, позовавайки се на зам.-министърът на отбраната Робърт Уорк.
    До създаването на свой аналог американците възнамеряват да закупят още 18 двигателя RD-180, с които да бъдат задвижени US сателитите в космоса през следващите шест години.
    Конгресът забрани използването на руски двигатели след 2019 година – заради анексирането на Крим – но дотогава Вашингтон има нужда от закупуването на още 18 от тях.
    САЩ възложиха на „Aerojet Rocketdyne“ и „United Launch Services“ разработването на руския еквивалент на двигателя. Нужни са шест години, обаче, за да влезе в употреба американския двигател.
    Ехооо, това не ти е китайска химикалка! Хайде на хранилката на Козяк!
  • 15 ****

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Ето ти и още производителя на китайски химикалки:
    През 2015 г. САЩ купи от Русия около 100 двигателя РД-180 и РД-181. Стойността на един такъв двигател се оценява на 10 млн. долара.
    Американците използват руски ракетни двигатели за ускорителните блокове, които се нуждаят от голяма мощност и надеждност при стартиране.
    Това, че американски компании купуват руски двигатели на фона на рязкото захлаждане в отношенията между двете страни стана повод за ожесточени спорове с САЩ. Против тези покупки се изказаха редица лица, сред които сенаторът на щата Аризона Джон Маккейн, както и директорът на компаниите „Тесла“ и „Спейс Екс“ Илон Мъск.
    Въпреки това опитите за възпрепятстване на покупката на руски двигатели не се увенчаха с успех. През декември 2015 г. американският президент Барак Обама подписа проектобюджет, който предвижда отмяна на забраната за внос на РД-180 в САЩ.
    По-рано от Пентагона решиха, че за създаването на аналог на руските двигатели ще е нужно сериозно финансиране.
    Ракетният двигател с течно гориво и затворен цикъл РД-180 са разработени в средата на 90-те години на миналия век въз основа на двигателите РД-170. В момента РД-180 продължава да се произвежда от компанията „Енергомаш“.
  • 16 simonm

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Трол":

    Бря ,бря Козаря скоро името на сенатора правилно ще напише учи се пажоче учисе

    Коментиран от #17, #18

  • 17 кроко

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "simonm":

    По тази логика, ти се научи да пишеш правилно! И чак след това, ако можеш да кажеш нещо смислено по темата, кажи го. Явно, че не купуват от 30г. двигатели, разработени преди 20г. И явно че не говорим за едно врем какво си мисли един трол.че било, а за днешно време, в което американците хвърлят гащи навсякъде и не им пречи да си купуват каквото искат от Русия, въпреки че налагат на всичките си подчинени страни ембарго за руски стоки. И естественое сделката е между две фирми, да няма Путин да продава директно на Обама двигатели. Въпроса е че има държавно одобрение и от двете страни.
  • 18 Трол

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "simonm":

    А нещото с еврейското никче! Да, значи не е Маккинли а Маккейн. И това какво променя в поста?
    Виж какво си написал ти:
    "се пажоче учисе"
    :):):):):)

    Коментиран от #19

  • 19 simonm

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Трол":

    Не знаеш ? Учи се,Учисе, Пажоче Браво Бе Булгаран С теб ми стана весело но повече тъжно-да не знаеш красотата на родния си език

    Коментиран от #20

  • 20 Трол

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "simonm":

    Ашкенази, не си ми интересен!
  • 21 ДЕЕ КИРО

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Киро":

    ПРЕДПОЛАГАМ С РУСКИ РАКЕТНИ ДВИГАТЕЛИ ША ЛЕТЯТ ДО МАРС НАЛИ.ОТРОВИХА И РАЗПЕРТУШИНИХА ЦЯЛАТА ЗЕМЯ И СЯ ША ХОДЯТ ДО МАРС САМО ЧЕ ВСИЧКИ КОЛОНИЗАЦИИ ЗАПОЧВАТ ОБИКНОВЕННО С ОПИТНИ МИШКИ НАРЕЧЕНИ КАТОРЖНИЦИ .ЯВНО СИ РЕШИЛ ЧЕ НЯМА ДА СИ ОТ ТЯХ.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.