Last news in Fakti

18 Октомври, 2016 12:53 1 534 2

Близо 10% от БВП ще е за пенсии през 2017 г.

  • пенсии-
  • нои-
  • доо
Близо 10% от БВП ще е за пенсии през 2017 г. - 1

Разходите за пенсии през следващата 2017 година ще са 9,7 % от брутния вътрешен продукт (БВП). Това предвижда проектобюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), който се обсъжда от Надзорния съвет на НОИ.

Продължава планираното увеличение на изискваните стаж и възраст за пенсия при всички категории работещи. Пенсионерите ще намалеят с най-малко 2000 души. В сектор „Отбрана“ ще се искат 53 години навършена възраст и 27 години стаж за двата пола.

10, 375 млрд. лева са разходите на ДОО през следващата година.

Близо 9 милиарда лева ще отидат за изплащането на пенсиите, включително индексацията с 2.4 на сто от първи юли. 4,3 милиарда лева няма да успее да събере държавата от осигуровки, за да плати предвидените харчове. Средствата ще се допълнят от държавния бюджет. След индексацията с 2,4 процента от 1-ви юли средната пенсия ще достигне 341 лева. Инфлацията ще е 1,5 на сто, пенсиите реално ще се повишат с 1,5 процента.

Минималните осигуровки по професии няма да се увеличават, с изключение на тези, които ще са под 460 лева, колкото държавата планира да е минималната заплата догодина. Вдига се обаче минималната осигуровка за самоосигуряващи се, тя ще се прави върху 460 лева при 420 сега.

Обезщетенията за безработица ще се плащат на по-малък брой хора заради прогнозата да намалеят безработните. Очаква се хората, които ще плащат осигуровки, да са с 2000 повече, но и ще се съкрати от 6 на 2 месеца времето за изчисляване на пенсията, ще се информира и година по-рано всеки, който предстои да се пенсионира. Майка, която се върне на работа между четвъртия месец и първата година на детето, ще получава към заплатата си и половината от полагащото се обезщетение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пенсионер

    0 0 Отговор
    Ми те в моментав сектор Отбрана и Сигурностима над няколко десетки хиляди които са придобили право на пенсия снужния осигурителен стаж и пределна въздраст .
    С поред изменението и допълнението на КСО ЧЛ.69 ПРОДЪЛЖАВАТ ДА РАБОТЯТ БЕЗ ДА ОСВОБОЖДАВАТ Р.М.Това е законно но не е морално при условие че има не малко младежка безработица.
  • 2 Тошибиян

    0 0 Отговор
    Младежи тук няма а само селяни чалгари