Last news in Fakti

19 Октомври, 2016 20:15 2 667 15

Работодателите намират все по-трудно служители

  • работодатели-
  • намират-
  • трудно-
  • служители
Работодателите намират все по-трудно служители - 1

Според международно изследване все повече работодатели имат проблем при назначаването на нови служители. Над 45% от кандидатите нямат нужните квалификация и умения, а една десета очакват по-висока заплата. Най-търсени са хората с тясна специалност - електротехници, зидари, дърводелци и водопроводчици. Повече за това какви са причините за тази ситуация и как тя да бъде разрешена вижте в следващия репортаж.

Работодателите не само са съгласни с резултатите от проучването, но и смятат, че то потвърждава стара тенденция, която се задълбочава.

"Много отдавна поставихме въпроса за това, че липсват квалифицирани работници, специалисти със средно професионално образование в 190 професии, специалности", заяви по БНТ Томчо Томов от Българска стопанска камара.

Затруднения с кадрите изпитват 62% от работодателите. В много случай обаче проблемът е още по-сериозен. 

"Например в пловдивският регион проблем с намирането на кадри имат около 90% от работодателите", заяви Томов.

В една трета от случаите въобще липсват служители, при една трета те не притежават нужната квалификация, 13% нямат необходимите умения, а 11 на сто искат по-висока заплата.

Най-търсени са квалифицираните работници, машинните инженери, шофьорите, хората работещи в сферата на храненето, лекарите и мениджърите.

Една от мерките за спиране на изтичането на кадри е увеличение на заплатите.

"Наблюдаваме и тенденция, как да кажа по-меко - кражба на кадри - head hunting, взимане на кадри от едно предприятие към друго с увеличаване на възнаграждението. Например в райони от вътрешността на страната, не само в София възнагражденията на добри стругари вече достигат и надминават 2000 лева", обясни още той.

Работодателите осигуряват обучение - по този начин се е решил проблема в сферата на информационните технологии, където в момента няма такъв глад за кадри. Друг стимул за привличане на по-добрите служители са и социалните пакети.

"Крайно време е хората да разберат, че завършването на едно висше образование, това е просто встъпление, само начало към ученето през целия живот", заяви той.

Според работодателите, големият проблем за недостига на качествени кадри е недобрата образователна система. Тя трябва да се насочи към бизнеса и да бъде по-гъвкава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 taka e brat

    2 0 Отговор
    дайте пари на хората и ще ви работят. лъжете ги със по 15-20лв на 10 часов работен ден. е как ше стане. 85% от тези които се бият в гърдите че имат образование го изкараха със 3-ки и 4-ки при това със микрофони във ушите. и после сядат и говорят че са компетентни и навикват другите че нямат образование.
  • 2 nngv

    1 0 Отговор
    Това е резултата от политиката на геноцид от страна на работодателите към можещите хора.Даже се радвам че бумеранга се връща за да удари по тяхните глави.Кадърните хора се устроиха вече,некадърните останаха и работата не върви факт.
  • 3 ТИКВОЧА

    1 0 Отговор
    НЕ БЪРЗАИТЕ ДО 5 ГОДИНИ ЩЕ СТАНЕ ОЩЕ ПО СТРАШНО ЗАЩОТО В Б.Г ЩЕ ОСТАНАТ САМО НЕГРАМОТНИ ЦИГАНИ Е КАКЪВ БИЗНЕС ЩЕ ПРАВИМЕ
  • 4 1234

    0 0 Отговор
    Какво се оплакват работодателите.Когато имаше техникуми със такива специалности,на никой не му дойде до акъла,че не трябва да се затварят тия училища,а да се финансират и от заводите на които ще трябват такива кадри,но тогава никой не се и замисли за това.Всеки си гледаше печалбата и си мислеше,че работници ще има безкрайно много,и те ще им работят без пари.Ако бяха запазили техникумите ,нямаше да ги има тия проблеми сега.Но когато се мисли само за пари и печалби се стига до такива парадокси.Пък и сегашните тинейджъри не си и помислят да работят за малко пари ,така,че на ход са работодателите,и тяхното заплащане.
  • 5 Картър

    0 0 Отговор
    Споко, да изчакат 2 години докато Шматкова интегрира африканските бокохарамци и афганските муджахидини и ще имат кадри всякакви... по военни операции и теракти.
  • 6 Илов

    0 0 Отговор
    Стига сте писали глупости. Всичко става с връзки. Излагате се вече. Ако си кадърен никой не те взима на работа. Връзки трябват.
  • 7 чичо Пешо

    1 0 Отговор
    мдааа, факт е, че кадърни и мислещи хора се намират много трудно. За това обаче, освен образователната ни система е виновно обществото и чалга културата. Глупави, нахални, мързеливи и нагли - ей на такива кандидат работници съм се нагледал в послените 10-15 години. Ако случайно пък попаднеш на кадър и си доволен от него - много трудно се задържа заради заплащането. Малко параграф 22 се получава.
  • 8 чичо Пешо

    0 0 Отговор
    И категорично не съм съгласен, че заплащането определя колко ще работи и колко ще се влага един човек...всичко е до култура, възпитание и морал - все неща, които се изграждат от родители и общество.
  • 9 дженев

    1 0 Отговор
    А да видим и какви са ни работодателите.
    Неграмотни и алчни.Сега рев,че циганите неграмотни крадливи,а наркоманите не идват на работа.Кадри се създават а не падат от небето.
  • 10 Малтус

    0 1 Отговор
    Не, не...проблема е, че българина е изначално прост, неук, неграмотен и крайно мързелив.
    Всички невръстни чалгарчета, свидни рожби на неуки родители, намиращи се на дъното на социалната стълбица, мечтаят как за една нощ ще станат принцове, милионери, ще се возят на яхти и ще гушкат манекенки в басейна на къщата си...
    Такива мамули и за 500 лв., и за 5000 лв. ще правят все едно и също, те са родени с мисълта, че някой им е задължен за нещо. Най-добре да си размазват мозъците по крайпътните дървета и да намаляват популацията...

    :-)
  • 11 гост

    1 0 Отговор
    Българските работодатели не оценяват навреме малкото качествен материал, който им случайно им попада и определено са скъперници. Затова в БГ, квалифицираният персонал, с няколко годишен опит взима по-малко от новоназначения. Защото пазарът на труда и изискванията на заплати на новоназначените изпреварват адекватното увеличение в заплащането на квалифицираните и ценни кадри.

    След няколко години в една фирма, все пак ми дойде времето да напусна. Изненада! Предложенията, които получих за стартова заплата бяха на ценово равнище, което в старата фирма трудно бих достигнал след предполагам още няколко години.

    Съветът ми е: дойде ли момента, в който започнете да се чувствате недооценявани или да усещате, че ви приемат за даденост - говорете за това с ръководителите си и ако няма реакция, започнете да си търсите нова работа.

    Пиша за квалифициран персонал, а не по принцип. Правилната самооценка в случая е критична относно възможностите за нова работа.

    Успех!
  • 12 robo

    0 0 Отговор
    абе кви глупости ми пишете бе добри стругари взимали по 2000 лв.
    тва го няма никъде знам го щото ми е такава работата и обикалям цяла България включително и София да не говорим за провинцията там един стругар зима от 500 до макс 800-900 кви два бона ми говорите
  • 13 лупов

    1 0 Отговор
    дайте на хората пари - не на любовниците и връзкарите
  • 14 Гост

    1 0 Отговор
    Не става скъпи работодатели проумейте че, в магазина ни търсят ПАРИ.
  • 15 Bai Stavri

    0 0 Отговор
    Работодателят е обикновено много прост,ако не знае че повечето работници за никъв не стават