25 Октомври, 2016 11:37 1 461 6

Руснаците вече пият по-малко

  • руснаци-
  • алкохол-
  • консумация

През последните 9 години руснаците на възраст над 21 години драстично намаляват употребата на алкохол. Това сочи проучване на компанията Ipsos Comcon в 47 руски града с население над 100 000 души. През 2006 г. 74% от руснаците са пили алкохол един път на три месеца. През 2015 г. този процент се е понижил до 69%. Младежите на възраст между 21 и 24 години също по-малко пият.

Какво консумират най-много руснаците? На първо място това е бирата – 55%. Традиционната на страната водка остава на второ място с 41%. Вино пият 35% от населението.

При някои видове алкохол се наблюдава ръст в продажбите, независимо от това, че се отчита спад в консумацията. Така например, при брендито и коняка има 5% ръст в продажбите. При уискито – 6% (благодарение на повишената консумация на лица между 21 и 34 години). Ромът също се котира добре. Там продажбите са се увеличили за последните години с 2%.

Интересен е изводът, че сред консуматорите на алкохол намалява делът на пушачите, а се увеличава този на любителите на кафето.

Официалната статистика отчита, че през 2006 г. са подадени 135 милиона литра деклариран алкохол, а през 2015 г. той е спаднал до 99.2 милиона литра. Потреблението на глава от населението също се е понижило от 9.4 литра до 6.8 литра на година. При твърдия алкохол разликата в консумацията преди девет години и сега е още по-драстична. През 2006 г. руснаците са пили по 13.8 литра твърд алкохол, докато данните за 2015 г. са 6.6 литра.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    0 0 Отговор
    Да, младите заменят алкохола с наркотици.

    Колко "позитивно"...

    Русия е страната с най-много хероинозависими на глава от населението.

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Зър

    0 0 Отговор
    Вас какво ви сърби Г.ЗЪ кой колко пи и не пие,всеки си пие с парите си,простотия до шия...?
  • 3 909 БЪЛГАРИЯ

    0 0 Отговор
    Да по мало пият сутринта ! СЪЩИТЕ ПИАНДЕТА СА НЯМА УПРАВИЯ ПРИ ТЯХ !
  • 4 Чети бе трол соросоиден ФАКТИ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Киро":

    Киро---ето ти доклад на Европейският Център за мониторинг на наркотиците ----спецялно за теб съм го превел----286800 смъртни случая са настъпили в резултат на свръхдоза в ЕС през 2014 г., сочи докладът. Основна причина в повечето е хероинът и други опиоиди. Броят на фаталните изходи се е увеличил спрямо предишната година, а най-често жертва са хора, употребяващи опиати на възраст между 35-50 години.Наред с хероина, честа причина за смъртта са синтетичните опиоиди, които се използват за заместваща терапия - метадон, бупренорфин. Точно те са водеща причина за смъртни случаи в страни като Ирландия, Франция, Финландия, Обединеното кралство. Един от фокусите на анализа на Европейския център за мониторинг е именно предотвратяването на достъпа на тези препарати на черния пазар.16,6 млн. млади хора на възраст между 15 и 34 години в Европа са употребили хероин в последните 12 месеца, алармира европейският доклад. Има признаци за нарастване на употребата на хероин в млада възраст.

    Коментиран от #6

  • 5 Трол

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Киро":

    Някой яката се е надрусал преди да напише поста си.
  • 6 antimediator

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Чети бе трол соросоиден ФАКТИ":

    Написаното е точно обратното.
    Ето ти малко цифри:
    Всеки месец наркотиците убиват 5 хиляди души в Русия. За сравнение: жертвите в САЩ са 8 хиляди за цялата 2015 година. Експертите изчисляват, че Русия е най-големият потребител на хероин в света.