27 Октомври, 2016 10:28 1 450 2

НАП: Търговците на риба крият доходи

  • риба-
  • търговци-
  • търговия

Ръст с над 700% на оборотите при присъствие на данъчните

НАП: Търговците на риба крият доходи - 1

Търговци на риба не отчитат извършените от тях продажби на прясна, охладена и замразена риба на общинския пазар в Бургас. Това са установили при проверки инспекторите от звеното за фискален контрол на НАП. По време на наблюденията отчетените среднодневни продажби на един от търговците са се увеличили със 740%, а на друг с - 421% в сравнение с месеците от преди присъствието на данъчните.

Наблюденията на продажбите на прясна, охладена и замразена риба на общинския пазар в Бургас са извършени на два етапа – през април и през септември 2016 г.

Данъчните констатират, че макар и да има леко подобрение в поведението на търговците на риба през септември в сравнение с април, като цяло по време на тяхното присъствие, среднодневните обороти на търговците се увеличават в пъти в сравнение с месеците преди това. Така например среднодневните продажби през април по време на наблюденията на фискален контрол са средно 4 пъти по-високи от преди това. В същото време, по време на присъствието на инспекторите през септември, оборотите отново са се вдигнали, но вече с 2,5 пъти.

Според данъчните предпоставките за укриване на доходи от търговците на риба са свързани с остаряла нормативна база, регламентираща продажбата на пресния улов.

Друг проблем е и нелегалния внос в багажници и микробуси на морска стока от Гърция, тъй като е изключително трудно документирането на реалното количество риба, влизащо в страната.

За да се ограничи сивата икономика при търговията с риба, от НАП планират да проведат разговори и съвместни контролни действия с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Българската агенция по безопасност на храните.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошибиян

    1 0 Отговор
    Рекет институцията нап посегна и на попчетата на рибарите хахахаа едните стоят в морето на студ и вадат риба другите стоят на кожени дивани и викат малко ни давате хахах в ква матрица живеем само
  • 2 Гост от село

    1 0 Отговор
    И депутатите крият доходи, ма данъчните се незанимават с тех.