Last news in Fakti

31 Октомври, 2016 13:04 1 615 4

Бюджет на "минималния компромис" за всички

  • бюджет-
  • правителство-
  • данъци

С 10% скачат разходите за издръжка на общинската администрация

Бюджет на "минималния компромис" за всички - 1

Бюджет на максимално минималния компромис. Така може да се определи одобрената от правителството фискална рамка на държавата за 2017 г.

Основна цел през периода 2017-2019 г. е провеждането на данъчна политика, насочена към повишаване на бюджетните приходи и намаляване на дела на сенчестата икономика, съобщиха от правителствената пресслужба.

Парадигмата за максимално минималния компромис се вижда в декларираното от кабинета желание за запазване на ниските нива на данъчно облагане при преките данъци и прехвърляне на данъчната тежест от преките към косвените данъци. По този начин правителството ще продължи да твърди, че сме държава с най-ниските преки данъци, а в същото време бизнесът ще се задъхва от вдигнатите социални осигуровки и минимална работна заплата.

Осигурителната политика за периода 2017-2019 г. предвижда запазване на съотношенията на осигурителните вноски за фондовете на държавното обществено осигуряване. За 2017 и 2018 г. се повишава размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии” на ДОО с по един процентен пункт, като целта е да се намали недостигът от средства по бюджета на ДОО и субсидирането му от държавния бюджет. От 2017 г. е предвидено и увеличаване на осигурителната вноска за фонд „Пенсии за лицата по чл. 69“ от КСО с 20 процентни пункта.

Пенсионната политика предвижда от 1 януари 2017 г. постепенно да се увеличава тежестта на една година осигурителен стаж в пенсионната формула с процент, равен или по-голям от процента определен по правилото на чл. 100 на КСО. За 2017 г. процентът за всяка година осигурителен стаж е 1,126 (2,4% увеличение). От 1 януари 2017 г. необходимият осигурителен стаж за придобиване право на пенсия се увеличава с по 2 месеца всяка година до достигане на 35 г. и 8 месеца за жените и 38 г. и 8 месеца за мъжете в 2019 г.

Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2017-2019 г. предвижда увеличаване на размера на минималната работна заплата от 1 януари 2017 г. на 460 лв. и запазване на този размер за 2018 и 2019 г. Тази политика няма да бъде приета от синдикатите, а малко останалите в България предприемчиви ще предпочетат да емигрират вместо нова изтърпят нова стегнация на доходите си.

Вътрешното търсене ще бъде водещо за растежа както по линия на потреблението, така и на инвестициите, смятат от правителството. Това трябва да стане на фона на вдигане на косвените данъци и стагнация при доходите.

Постигането на целта за изпълнение на бюджетните приходи е свързана с поддържане на устойчиво ниво на приходите при запазване на тежестта на данъчното облагане и очакван положителен ефект от засилените действия при администриране на приходите, декларират от кабинета. Целите за дефицита за 2017 г., 2018 г. и 2019 г. са съответно 1,4%, 1% и 0,5% от БВП. Съотношението държавен дълг към прогнозния БВП се очаква да бъде около 25% към 2019 г.

Приоритетите в Бюджет 2017 са фокусирани върху мерки, свързани с насърчаване на реформите в сектор „Образование“, поддържане на модерни и боеспособни въоръжени сили и развитие на отбранителните способности на страната, подобряване на функционирането на системата на здравеопазването, както и изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност.

От Българския лекарски съюз вече обявиха, че реално няма чувствително увеличаване на парите за здраве.

С минимални „подаръци“ за максимален брой сектори е прочитът на бюджета, ако се погледне, че с 10% скачат разходите за издръжка на общинската администрация. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо стефчо

    0 0 Отговор
    Защо от моята пенсия да го плащам ?

    Коментиран от #2

  • 2 некойси

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "дедо стефчо":

    Щото когато държавата е на колене в следствие на години безхаберно управление и некоректно разпределение на блага е най-лесно да посегнеш на пенсионерите, майките и социално слабите.
    Върви се по пътя на най-малкото съпротивление и учудващо за тях номера минава всеки път.
  • 3 Ник

    0 0 Отговор
    ЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО!
    "Вътрешното търсене ще бъде водещо за растежа както по линия на потреблението, така и на инвестициите, смятат от правителството. Това трябва да стане на фона на вдигане на косвените данъци и стагнация при доходите".

    Това скъпи читателю означава, че тези тъпанари нямат никаква идея какво правят там!
  • 4 ТЪП

    0 0 Отговор
    НИЩО НЕ РАЗБИРАМ ПОСТОЯННО БОЙКО НИ ОБИСНЯВА КОЛКО МНОГО ПАРИ ИМА ВСЕ СЕ ГОВОРИ ЗА ОГРОМНИ ИЗЛИШАЦИ,РЕЗЕРВА ПРЕЛИВАЛ И ПОСТОЯННО СЕ ТЕГЛЯТ ОГРОМНИ ЗАЕМИ.Е НЯКОЙ ДА ОБЯСНИ КЪДЕ ИЗЧЕЗВАТ ТИЯ ОГРОМНИ ЗАЕМИ И ЗА КАКВО ГИ ТЕГЛИМ КАТО ЯВНО ПАРИ ИМА.КЪДЕ СА 20 МИЛИАРДА ЗАЕМИ ЗА ЕДНА ГОДИНА???